Létrehozva: 2023.02.26.

Vagy szép kert, vagy boldog kutya? Lehetséges a kettő együtt!

Nehéz, de nem lehetetlen feladat megoldani, hogy a kedvencünk biztonságban legyen, jól érezze magát odakint, de mellette a kertünk is mutatós maradjon. Nem kell választanunk a kert és a kutya között!

Sokan tartanak tőle, hogy ha beszereznek egy kutyát, akkor a szép kertnek is vége. Az ebek ugyanis rohangálásukkal, kaparásukkal, területmegjelölésükkel tönkre tehetnek mindent. Az aggodalom jogos, de némi körültekintéssel a probléma megoldható. Néhány változtatással kutyabarát lehet a kerted!

Kutya vagy kert? Mindkettő! Fotó: Pixabay.com

Válassz nyugodt fajtát

Már a kutyafajta kiválasztásánál is érdemes elgondolkodni. Nem feltétlenül a méret számít, vagyis hiba lenne azt hinni, hogy a nagyobb kutyák nagyobb kárt okoznak: az általában kisebb termetű, kotorék kutyák szeretik feltúrni a kertet, a terriereket hajtja a vadászösztön, és a terelőkutyákkal is több lehet a gond.

Készítsd elő a terepet az ebnek

Mielőtt kutyát eresztenél a kertbe, az olyan eszközöket, szerszámokat, amik balesetet okozhatnak, el kell távolítani. Minden olyan vegyszert, ami számára mérgező lehet, gondosan zárj el. A tavat, medencét pedig körbe kell keríteni. 

Jelölj ki neki egy helyet, ahol áshat

A kutyák ösztönösen szeretnek ásni, ezért legyen kedvencednek egy alacsony kerítéssel vagy szegéllyel lezárt homokozója, ahol kedvére „dolgozhat”. Ezen kívül legyen egy olyan rész is, ahol, játszhat, labdázhat; ide tegyél ki neki ehhez eszközöket, például labdát, gumicsontot. Ha kennelben fog lakni, azt rácsos kerítéssel vedd körbe, amin átlát, és a területét tartsd tisztán. Gondolni kell arra is, hogy legyen egy olyan hely, ahol elvégezheti a dolgát, hogy vizeletével ne a kerti növényeket tisztelje meg. 

A letöbb kutya megtanítható, hogy csak a kijelölt helyen bányászkodjon. Fotó: Pixabay.com

Hatásos kombináció a tréning és a kerítés

Ha kiskora óta fegyelmezett viselkedésre tanítottad a kutyát, akkor tiltó szavakkal távol lehet tartani a kert bizonyos részeitől, és ezt akkor is betartja, ha nem vagy jelen. Amíg ez nem alakul ki, a „kényes” helyeknél, virágágyásoknál, veteményesnél állíts fel fizikai akadályt! Erre jó lehet egy alacsonyabb kerítés, és ha azon mégis átlép, határozottan szólj rá, amíg meg nem tanulja a szabályokat. A kiültetett csemetéket, palántákat érdemes kis dróthálóval körbevenni, de a túl vékony drótokba a kutya beleszaladhat, ezért nem árt, ha jól látható szalagokat aggatsz rá. Az emelt ágyás vagy a konténeres növények is hasznosak lehetnek kutyatartásnál. Ha kialakítasz olyan utakat, vagy valamivel, például mulccsal burkolt felületeket, amin ti is jártok, egy idő után a kutya is ezt fogja használni, és nem rohangál mindenfelé a kertben. Jó módszer lehet, ha környezetbarát illatanyaggal (például citrusfélék, ecet) spricceled körbe az adott területet, mert ezeknek a szaga taszítja az ebet. Erre jó lehet egy speciális kutyariasztó spray is, ami segíthet például a kerti bútorok védelmében. Mutatós és praktikus megoldás, ha valamilyen sövénnyel, vagy például rózsabokorral ülteted körbe a védeni kívánt területet. Emellett pedig fontos, hogy rendszeresen foglalkozz a kutyáddal, alaposan fáraszd le, hiszen a fáradt kutya kisebb eséllyel ássa fel a kertet.

Nemcsak a növényekre, a kutyára is vigyázni kell

Ha nem lehet elkeríteni az udvar bizonyos részeit, akkor csak olyan növényeket ültess, melyek esetleges elfogyasztása biztosan nem árthat a kutyának. Kerüld a mérgező növényeket a kertben. A növényekre kijuttatott különböző vegyi anyagok ártalmasok is lehetnek. Ezért olyan növényvédő szereket kell használni, ami nem árt a kutyának, ha megrágcsálná a lepermetezett növényeket. És még jobb, ha vegyszerek helyett természetes növényvédő szereket használsz. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

vg.hu

Korszakváltás a magyar légvédelemben – Jön a NASAMS, megy a KUB

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

mandiner.hu

Akciófilmbe illő jelenetek zajlottak a magyar-ukrán határon

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Ez a hét nagyon nagy lehetőségeket rejt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Sokkal finomabb lesz az újhagyma, ha ezt a trükköt beveted ültetéskor

OTTHONKA

Elsóztad a levest? Ezt az egy trükköt jegyezd meg, mert megmentheted az ételt vele

OTTHONKA

Újlipótvárosi kislakás, összeköltözőknek!

OTTHONKA

Öt egyszerű trükk, így spórolhatsz a kertben

OTTHONKA

Ne dőlj be a napsütésnek, bánj óvatosan a kertben a növényeiddel!