kulcsár edina
Egyre többen kezdenek neki a metszésnek, pedig a hobbikertészek február közepéig általában nem fognak neki. Az enyhe tél miatt lehet, hogy azoknak van igazuk, akik sietnek?
Általában a január még csak a tervezésről, a szerszámok karbantartásáról szól a kiskertekben, de egyre többen osztják meg a közösségi médiában, hogy már nekikezdtek a gyümölcsfák metszésének, és hamarosan egy lemosópermetezésre is sort kerítenek. Ha nincs megbolondulva az időjárás, ezeket a munkákat bőven ráér az ember február közepén – március elején megcsinálni; idén azonban más a helyzet. A december óta tartó enyhe időben országszerte több helyen is rügyezni kezdtek a fák, sőt, van, ahol már a virágok is kinyíltak, ez pedig sokak szerint aggodalomra ad okot. Hiszen nem véletlen, hogy akik a kerttel foglalkoznak, örülnek, ha jön néhány hét kemény fagy – ami idén egyelőre várat magára. De vajon tényleg érdemes nekikezdeni máris a fametszésnek? Ennek jártunk utána.
Túl sok lesz a kártevő
Aki most kezdi a metszést, alapos indokkal teszi: hiszen a gyümölcsfákat károsító gombák, rovarok az enyhe tél alatt sokkal nagyobb számban telelnek át, mintha lett volna néhány hét kemény fagy, ez pedig azt jelenti, hogy minél előbb permetezni kell. Ha pedig permetezés, sokan egy körben már letudják a metszést is – ám ezzel nem árt vigyázni.
Nem szabad mindent most metszeni!
Nagy hibát követhet el az, aki minden gyümölcsfáját megmetszi ezekben a hetekben, ugyanis a csonthéjasokat (kajszibarack, őszibarack, szilva) például kifejezetten tilos tavasz előtt metszeni, hiszen télen a sebzéseken keresztül a gutaütést okozó kórokozók megfertőzhetik a fát, és ki is pusztulhat. Tavasszal, virágzás előtt ezek a kórokozók azonban már nem fertőzőképesek, érdemes addig várni a metszéssel. Az almatermésűeket viszont már lehet télen is metszeni, ezek ugyanis nem érzékenyek a gutaütésre (alma, körte, naspolya, birs). Metszés után fontos a sebkezelés, vagyis minden, 1 cm-nél nagyobb átmérőjű vágást le kell kenni sebkezelő anyaggal (fagéllel).
Akármikor télen se lehet
Fontos, hogy ha télen metsszük a fákat, akkor sem mindegy, milyen időpontot választunk: ha fagy van kint, akkor halasszuk el a munkát, ugyanis ilyenkor könnyebben törik, roncsolódik a növény szövete, és ha meleg kézzel megérintjük az ágakat, beindulhat a nedvkeringés is.