5 éve

Kiderült, miért kell fehérre meszelni a gyümölcsfák törzsét

Milyen jó lett volna, ha õsszel bepermetezed a kajszibarack- és az õszibarackfáid törzsét! Most nem kéne aggódnod, hogy elpusztulnak-e!

Egyik nap nyár van, forróság, másnap lehűl a hőmérséklet, akár fagypont alá. Az őszi- és kajszibarackfák különösen érzékenyek a szélsőséges időjárásra. A nagy hőmérsékletkülönbség hatására hol kitágul, hol összehúzódik a fák törzsének szövete. Ez függőleges irányú, hosszanti fagyrepedéseket, fagyfoltokat okoz. A komolyabb repedést akár a fa teljes pusztulása is követheti.

Õseink ezt azzal védték ki, hogy fehérre meszelték a gyümölcsfák törzsét.

Miért?

A fehér szín visszaveri a napsugarakat. Az így védett fa törzse ezért télen sem melegszik fel a napsütéses, déli órákban. Ennek köszönhetően a nappali meleg és az éjszakai fagy közt nem lesz olyan óriási különbség. A fehérre meszelés még tavasszal is jótékony hatású: a tavaszi napot is visszaveri, kevésbé melegszik fel. A fa nedvkeringése is később indul be, akár 1-2 héttel is. A hirtelen jött tavaszi fagy esetében ez életmentő lehet a fa számára.

Milyen meszet használj?

5-7 százalékos, vékony mésztejjel kend le vagy permetezd be a gyümölcsfák törzsét. Ne használj sűrűbbet, mert az megrepedezhet, és védelmet élvezhetnek alatta a kártevők tojásai, a betegségek spórái.

Mit tegyél, ha már megjelent a durva fagykár?

A repedést kezelni kell. A repedések szélén az elhalt szöveteket éles késsel faragd le az élő részig, majd kend be sebvédő kenőccsel.

Mikor végezd a mésztejes permetezést?

A mésztejes kezelést késő ősszel érdemes elvégezni, a lemosó permetezés után. Ne csak a törzset, de a vázágakat is permetezd be mésszel.

A mésztej nem csak a fagytól védi a fát, de fertőtlenít is!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!