Létrehozva: 2022.10.16.

A legjobb trükk, hogy kiirtsd a borostyánt a kertből

Csodaszép növény, de ha elburjánzik, egy idő után kezelhetetlenné válik. Az pedig sokszor reménytelennek tűnik, hogy végleg megszabadulj tőle. Mutatunk néhány tippet, hogyan lehet eltüntetni!

Csodálatos látvány a borostyánnal befuttatott kőfal, kerítés, de érdemes vigyázni ezzel a növénnyel, hiszen ha felfut a fákra, idővel el is pusztíthatja őket, a házfalban pedig komoly károkat okozhat. Ha kordában van tartva, mutatós lehet a kertben, pergolára futtatva természetes árnyékoló, de akár térelválasztóként, kerítésen belátásgátlóként is használható ez az igénytelen, örökzöld futónövény. Rendszeres metszéssel tökéletesen karban tartható, az elburjánzás megelőzhető; ám a problémák akkor szoktak kezdődni, amikor valaki meg akar tőle szabadulni – ugyanis a borostyán nem könnyen adja meg magát.

Mutatós, de nem mindenki látja szívesen a kertjében. Fotó: Pixabay.com

Nem elég csak úgy levágni

Nagyon sok növénynek megadja a kegyelemdöfést, ha rendszeresen tövig vágod – a borostyán azonban nem ilyen. Gyökerei mindent átszőnek a talajban, így ha csak egy sarj is marad, már újra ki fog hajtani. 

Hatásos az ecet

Drasztikus módszer, és csak akkor érdemes alkalmazni, ha nincs a borostyán körül olyan növény, amit szeretnél megtartani; az ecet ugyanis mindent visz. Ha fiatal a borostyánnövényed, vagyis nem túl vastag a szára, akkor önts 1-2 dl 10%-os ecetet a tövére; ezt addig ismételd, míg el nem pusztul.

Minél idősebb a növény, annál nehezebb kiirtani. Fotó: Pixabay.com

Elő az ásót, kapát!

Ha már nagyobb területen van a borostyán, netán idősebb növényről van szó, akkor nincs más hátra, mint az egész területet felásni 20-30 centiméter mélyen, és felszedni a gyökereket. A módszer rendkívül időigényes, és nagyon ügyelni kell, hogy minden gyökeret egyben, épen kiszedj, hiszen ha csak egy kis darab is beszakad a földbe, hamar újra kihajt a borostyán – és van, hogy csak évek múlva, rendszeres ásással és kapálással sikerül megszabadulni az elburjánzott növénytől.

Van, hogy csak a gyomirtó segít

Előfordul, hogy hiába minden, a borostyán újra és újra kihajt a kertben; ilyenkor érdemes glifozát tartalmú gyomirtóval rásegíteni a küzdelemre. Ez a szer a növény zöld részein keresztül bekerül a nedvkeringésbe, lejut a gyökérbe, és elpusztítja azt. Sokszor több kezelésre is szükség lehet, melyeket 1-2 havonta érdemes megismételni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek