RETRO RÁDIÓ

Ez a legjobb módszer, ha fel akarod szedni a hagymát a kertedből

Létrehozva2022. 08. 23. 11:20

Most már itt az ideje, hogy felszedd a hagymát, és eltedd télire. Nem mindegy azonban, hogyan fogsz neki, hiszen ahhoz, hogy egész télen tárolhasd, épnek és egészségesnek kell lenniük.

Ha augusztus, akkor itt a hagyma betakarításának az ideje; ha ültettél tavasszal ebből a zöldségből, akkor hamarosan el kell kezdened felszedni. Nem mindegy azonban, hogyan csinálod, hiszen a most felszedett hagyma el kell, hogy álljon egészen tavaszig a pincében – elég egy kis hiba, és rámehet a termésed. Mutatjuk, mi mindenre kell figyelned, amikor felszeded a hagymát.

Fotó: Pixabay.com

1. Jól válaszd meg az időpontot

Ha csak egy-két fej hagymát szedsz fel friss fogyasztásra, akkor mindegy, milyen érettségi állapotban van, de ha tárolásra szánod, akkor nem mindegy, mikor fogsz a betakarításhoz. A helyes időpontot meghatározhatod naptár szerint is: a legtöbb hagymafajta 100-120 nappal a duggatás után lesz felszedésre kész, de elég csak egy pillantást vetni a sorokra. Ugyanis a hagymát akkor lehet betakarítani, ha a föld feletti része elszáradt, és elfeküdt.

2. Reggel, lehetőleg eső után szedd

Az elmúlt hónapok szárazsága és a rendszeres locsolás hatására a talaj igencsak összetömörödött, ami azt jelenti, hogy kézzel nem biztos, hogy ki tudod húzni a hagymákat. De nem is kell erőltetni; érdemes megvárni, hogy elmúljanak a csapadékos napok, és eső után felszedni a hagymákat, amikor puha a föld. Ha így is bent marad valamelyik, ásóval jó mélyen nyúlj alá, hogy egyben ki tudd fordítani.

Fotó: Ripost

3. Készítsd fel a tárolásra

Ha a felszedéskor, és az azt követő napokon száraz, meleg időt jósolnak, a legegyszerűbb, hogy sorban kiterítve otthagyod a frissen felszedett hagymafejeket a kertben, hiszen a tároláshoz még ki kell, hogy száradjanak. Ha ez nem megoldható, akkor gyűjtsd őket ládába, majd alaposan tisztítsd meg őket a földtől, és terítsd ki a fejeket jól szellőző, száraz, fedett helyen. Ez lehet a garázs, fészer. Legalább két-három héten át szükséges szárítani. Ha nincs elég helyed, fel is kötözheted őket, és száríthatod lógatva; de arra itt is figyelj, hogy ne érje őket nedvesség. 

4. Megfelelő helyen tárold

A legjobb, ha a pincébe teszed a hagymákat, amennyiben ott megfelelőek a körülmények. A sikeres téli tároláshoz a hagymának 0-4 Celsius fokos hőmérsékletre, és legfeljebb 65-70 százalékos páratartalomra van szüksége. A pincében már lehet rekeszben, ládában; a lényeg, hogy járjon közöttük a levegő. Arra figyelj, hogy soha ne tárold a krumpli mellett, mert a hagyma etilént termel, ami meggyorsítja a krumpli érési folyamatát, így hamarabb megromolhat.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.