1 éve

Erre figyelj, ha élő fenyőt szeretnél karácsonyra

Egyre többen vesznek élő karácsonyfát, hiszen így nem kell az ünnepek után kidobni a fenyőt, hanem a kertben pompázhat évekig. Ha te is földlabdás fenyőt szeretnél idén, nem árt néhány dologra odafigyelned, hogy életben maradjon.

Fantasztikus látványt nyújt, illatozik, és nem hullajtja a leveleit. Ha élő fenyő a karácsonyfa, mindezeken kívül az az előnye is megvan, hogy a kertbe kiültetve évekig gyönyörködhetünk benne, és a fenyőfa a kertben fantasztikus hangulatot teremt. Egyre több bevásárlóközpont kertészeti részlegén megjelent a választékban az élő fenyő, és nem véletlen: ugyanis most kell megvásárolni, hogy időben fel tudd készíteni az ünnepekre. A cserepes fenyőfát nem lehet azonnal bevinni a fűtött, meleg szobába, de ezen kívül is van néhány dolog, amire oda kell figyelned, ha azt szeretnéd, hogy tavasszal megeredjen, és a kerted dísze lehessen évekig.

Gondoskodást igényel az élő fenyő. Fotó: Fejér Megyei Hírlap/ Nagy Norbert

1. Nem mindegy, hol vásárolsz

Bár rengeteg helyen kapható élő fenyőfa, érdemes kizárólag kertészetekből vásárolni, ha azt szeretnéd, hogy ne csupán az ünnepeket élje túl. Ezeket a fákat ugyanis még a hideg idő beköszönte előtt veszik ki a földből, vagyis október végén. Ha ezután nem gondozzák szakszerűen, akkor a gyökerei olyan visszafordíthatatlan károkat szenvednek el, hogy bármilyen gondosan is bánsz vele az ünnepek alatt és után, nem fog megmaradni.

2. Vizsgáld meg, hogy egészséges-e

Még kertészetből vásárolva is érdemes alaposan megnézni a fát: simítsd végig a tűleveleit, ha nagyon hullanak, inkább válassz másikat. Azokat a fákat is kerüld, amelyeken sok a megbarnult tűlevél, elszíneződött ágak: ez azt jelzi, hogy nincs jó állapotban a kis fa. Ha élő fenyő mellett döntöttél, fontos szempont, hogy nem a legnagyobb a legjobb, sőt: minél kisebb egy fa, annál könnyebben vészeli át az ültetést. Ezért olyat válassz, ami legfeljebb másfél méter magas.

3. Odafigyelő gondoskodást igényel otthon is

Élő fenyőt nem érdemes karácsony előtt pár nappal venni, hiszen nem viseli el a durva hőingadozást: fokozatosan szoktatni kell a meleg szobához, és ehhez hetekre van szükség. Ha hazavitted a fát, tedd egy-két hétre pincébe, garázsba, ahol hozzászokik az enyhébb meleghez. Hetente legalább kétszer öntözd meg, hogy ne száradjanak ki a gyökerei. Karácsony napján vidd csak be a végleges helyére, és arra ügyelj, hogy ne kerüljön fűtőtest mellé, de lehetőleg ablak közelében legyen. Odabent érdemes minden nap meglocsolni a földjét, és az sem árt, ha párásítod a fenyő környezetét.

A földlabda sokszor nehezebb, mint amilyennek látszik, érdemes segítséggel menni vásárolni! Fotó: Metropol / Keresztesi Balázs

4. Vedd figyelembe, hogy másképp kell díszíteni

Mivel élő fáról van szó, nem szabad az ágait formára vágni, és fontos, hogy akármilyen díszt nem lehet rátenni, nehogy megsérüljön. Ezért érdemes még most mérlegelni, hogy valóban szeretnél-e élő fenyőfát karácsonyra. Kerüld a gyertyákat, csillagszórókat és a nehezebb díszeket, és műhóval semmiképpen ne fújd le az ágait. Az sem mindegy, hogy milyen izzókat használsz, hiszen azok, amelyek túl nagy hőt adnak le, megzavarják a fa téli, nyugalmi időszakát, ami miatt később el is pusztulhat; válassz kis fényerejű izzókat a díszítéshez.

Nem lehet bármivel díszíteni. Fotó: Shutterstock

5. Csak pár napig maradhat bent

A legtöbben vízkeresztig meghagyják a karácsonyfát és az ünnepi dekorációt, de, ha élő fenyőt szeretnél, figyelembe kell venned, hogy pár napnál tovább nem maradhat a fűtött lakásban. Akárcsak a benti meleghez, a kinti hideghez is szoktatnod kell a fácskát, vagyis pár napra, vagy akár egy-két hétre vidd ki a garázsba, fűtetlen folyosóra, mielőtt az udvarra kerülne; így nem sokkolja a hirtelen hőmérséklet-változás. Ha nincsenek fagyok, a kiszoktatás után máris ültetheted a kertbe: a gödör legyen legalább kétszer akkora, mint amekkora a földlabda, és érdemes egy kevés trágyát tenni az aljára. A trágyát szórd meg földdel, hogy a gyökerek közvetlenül ne érintkezzenek vele; ezután ültesd el a fát. Öntözni a fagyok elmúltával kell elkezdeni, de akkor nem szabad megfeledkezni róla. Fontos, hogy cserepestül soha ne vidd ki a fenyőfát a szabadba, mondván, hogy a tavaszi ültetésig kibírja; így ugyanis szinte biztos, hogy elfagynak a gyökerei. Hiába nagy a cserép, az a földmennyiség nem fogja megóvni a a gyökereket, ami benne van. A kiültetésnél fontos szempont, hogy olyan helyet válassz, ahol később nem lesz útban a fa, hiszen az évek múlásával a fenyők óriásira nőnek; nem szerencsés kerítés, épület közvetlen közelébe ültetni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén

origo.hu

Oroszország ultimátumot adott az Egyesült Államoknak

metropol.hu

Elbűvölő apa-lány fotó: Rácz Jenő ismét ledobta a cukiságbombát

hirtv.hu

Napindító - Vallási turizmus

life.hu

Újabb színész búcsúzott a Madách Színháztól - videó

origo.hu

Mazsi hűtlensége gyötörte halála előtt Berki Krisztiánt?

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. február 8.: az Oroszlán komoly változás elé néz, a Mérlegre fontos feladat hárul

ripost.hu

Mi lett Csisztu Zsuzsával? Hosszú idő után őszintén beszélt erről

ripost.hu

Benézel a meztelen combjai közé? Semmit sem takar, repülőn villantott a kebelcsoda

ripost.hu

Életét adta a gyermekéért: a romok alatt szülte meg babáját egy édesanya

ripost.hu

Saját fia miatt kényszerült munkásszállóra az édesanya: "Dohos, büdös, alig jobb, mint az utca"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Ne dobd ki a kávézaccot, eszméletlen, mire jó

OTTHONKA

Ezt a gyönyörű szobanövényt télen is szaporíthatod

OTTHONKA

Ne dobd ki a karácsonyfát, inkább használd fel a kertben

ÉLETMÓDI

Így termeszthetsz otthon fokhagymát műanyag flakonnal

OTTHONKA

Nagyanyáink ősi trükkje: soha többé nem csúszik a cipőtalp

OTTHONKA

Lennénk gyerekek Törökbálint-Tükörhegyen. Főleg egy 249 milliós házban!

OTTHONKA

Így használd télen a szódabikarbónát, nagy segítség lesz

OTTHONKA

Figyelmeztetést adtak ki minden Facebook és Messenger felhasználónak