tóth gabi
A friss újhagyma az egyik legjobb tavaszi vitaminforrás. Ennek a zöldségnek még a gyökeres vége is aranyat ér! Dugd le a földbe, így mindig lesz friss hagymád!
Újhagyma szuper finom, és egészséges! Covid alatt pedig pláne hasznos, mivel immunerősítő hatása van, az újhagyma még a náthát is elűzi. Jó, ha a tavasszal mindig van belőle egy csokorral a hűtődben. Gondolj bele azokba a szuper napsütéses tavaszi reggelekbe, amikor a szendvicshez újhagymát eszegetsz. Máris jobb máris a kedved? Mutatjuk is, hogyan lesz idén véget nem érő hagyma szüreted.
Nem varázslat, csupán egy egyszerű trükk: az újhagyma gyökeres végét ne a szokott magasságban vágd le, hagyj rá körülbelül 1,5 – 2,5 centimétert, fontos, hogy ezen a csonkon legyenek még vélhetően működő gyökerek. A hagymavégeket tedd egyujjnyi vízzel feltöltött pohárba , de arra figyelj oda, hogy a gyökereket ellepje a víz. A poharat helyezd el úgy, hogy minél több napot kapjon. Cseréld a vizet naponta!
Majd pár nap múlva, a hagymavégeket dugdosod a földbe, hisz így a víz mellett éltető tápanyagokat is fel tudnak szívni a növekvő újhagymák. Ha van kerted, akkor egyszerű a dolgod,szerencsére ez a trükk működik a balkonládában, sőt cserépben is. Nagyjából két hét és kifejlődnek a friss hagymanövények. Így már nem lesz más dolgod, mint minden nap vágni egy keveset a hajtásokból, és máris megszórhatod a szendvicsedet friss újhagymával.
Ha szereted a finom újhagymás ételeket, akkor ezt mindenképpen kóstold meg!
Az újhagyma jótékony hatásai:
- vitamin- és kéntartalma segíti bőrünk megszépülését, felfrissülését,
- a légúti megbetegedésekkel szemben hatásos gyógyító,
- a hagyma rákmegelőző hatása közismert, vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését,
- salaktalanít, így fogyasztása mindenképpen ajánlatos tavaszi tisztítókúrák idején is,
- a hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet,
- sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez,
- kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést,
- a hagymában található flavonoidok a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak védelmet,
- a női betegségként elkönyvelt csontritkulásra is jó a hagyma, naponta fogyasztva növeli a csontsűrűséget,
- vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben,
- C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert,
- gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású,
- segít megelőzni az érelmeszesedést,
- emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, vízhajtó, bélféregűző hatású,
- jótékony hatással van a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat.