4 éve

Ezért legyen otthon mindig két üveg ecet

Az egyik legolcsóbb és egyben a leghatásosabb házi tisztítószer az ecet. Annyira alapvetõ a lakás minden pontjának a csírátlanításához, vízkõmentesítéséhez, hogy praktikus belõle mindjárt két flakonnal tartani.

A mindent tudó ecetből jobb, ha mindjárt két üveggel is tartasz otthon. Miért? Mert a konyhában és a fürdőben is naponta használod. Jobb, ha nem kell szaladgálni a két helyiség között, hanem mindenütt kéznél van.

KONYHA

Hűtőszekrény

Tisztítás után töröld át ecetes vízzel a hűtőszekrény belsejét. Elpusztítja a baktériumokat, és a szerkezet friss, tiszta illatú lesz. Ha már ragyog mindenütt, egy kis tálkában tegyél a polcára szódabikarbónát, ami magába szívja az ételek erős szagát.

Szemetes

Nyáron különösen kellemetlen szagokat tud árasztani a konyhai kis kuka. Gyakran öblítsd át ecetes vízzel.

Mosogatógép

De hát miközben az edényt mossa, önmagát is tisztítja, nem? Nem bizony. Időről időre szükséges magának a gépnek is a tisztítása, hogy rendeltetésszerűen működjön.

Mire lesz szükséged?

 • Ecet
 • Szódabikarbóna
 • Puha, öreg fogkefe, fültisztító pálcika, fogvájó
 • Puha rongy
 • Papír kéztörlő
 • Eljárás:

  1. Ürítsd ki a mosogatógépet. Töltsd félig jó meleg vízzel a konyhai mosogató tartályt. Adagolj bele 1-2 csésze ecetet.

  2. Minden mozdítható alkatrészt, tartót szerelj ki a mosogatógépből. Távolítsd el róluk a nagyobb darab szennyeződéseket. Tedd az ecetes vízbe, és alaposan mosd le egy ronggyal.

  3. Minden sarkot, apró rést tisztíts ki. Lesz, amihez a fültisztítóval, lesz, amihez csak egy fogpiszkálóval férsz hozzá. A makacs szennyeződésekre fogkefével dörzsölj szódabikarbónából és vízből készült pasztát.

  4. Az üres gépet is takarítsd ki. A szűrőből először egy papírtörlővel töröld ki a felgyűlt ételmaradékot. Ecetes ronggyal töröld át a készülék belsejét, különös tekintettel a sarkokra. A vízbelövő csövet se felejtsd ki. Az ajtót is vedd kezelésbe belülről és kívülről is.

  5. Ha már minden porcikája tisztának tűnik, helyezz vissza minden alkatrészt. Két csésze ecetet beletöltve indítsd el a gépet a leglassúbb, energiakímélő módozaton. Az a legjobb, ha egy egész éjen át ázik és fertőtlenedik az ecetes folyadékban.

  6. Amikor befejeződött a program, töröld szárazra a gépet.

  7. Ha kívülről egyes részei fémből készültek, rozsdamentes acélhoz ajánlott folyadékkal tisztítsd meg.

  Konyhai pult, lefolyók, csempe

  Tarts ecetes vizet egy szórófejes palackban. Minden tisztítást ezzel fejezz be. A vágódeszkát is mosd át ecetes vízzel.

  FÜRDÕSZOBA

  Tarts külön ecetet a fürdőszobában is. Bárhol látsz vízkő nyomokat, azonnal ezt vedd elő. A csempe, a lefolyó, a csapok, a zuhanyfüggöny, a fogmosó poharak, a zuhanyfej tisztítására is az ecet a legbiztosabb háziszer.

  Fürdőszobai zuhanyozófej tisztítása

  A lerakódott vízkő miatt alig folyik a víz, pedig nincs panasz a víznyomásra? Máris mutatjuk a megoldást!

  Gumigyűrűvel erősíts egy nejlonzacskót a zuhanyfejre. Tölts bele fele-fele ecetet és vizet. Hagyd, hogy 20 percig hasson a szer, majd szedd le a zacskót. Fogkefét és fogvájót használva távolíts el minden lerakódott vízkövet. Könnyedén le fog jönni.

  Még egyszerűbb, ha leszereled a fejet, elemeire szeded, és úgy áztatod ecetbe.

  Felmosás

  A kő- vagy műanyag padló takarításához a tisztítószer mellé mindig adagolj fél csészényi ecetet. Fertőtlenít és felturbózza a mosószer hatását is.

  Kádfüggöny mosása

  A lerakódott vízkő könnyedén lejön, ha mosás előtt ecetes vízbe áztatod.

  Matractisztítás

  A matracot nehéz tisztítani. A nehéz szagtól és a baktériumoktól ellenben mentesítheted. Egy szórófejjel ellátott palackba tölts egy pohárnyi ecetet, fél dl alkoholt és 10 csepp teafa olajat. Szórd be vele az egész matracot, és hagyd tökéletesen megszáradni. Friss illatú lesz és baktériummentes.

   

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!