tóth gabi
Hogyan lehetnek hosszú életûek a kedvenc késeid és a vágódeszkád? Mutatjuk, milyen hibákat ne kövess el!
Nem is egyet, hanem mindjárt hetet mutatunk. Ha elkerülöd ezeket, meghosszabbíthatod a vágódeszkád, sőt a késeid élettartamát is. A konyhai baleseteket is sikeresebben kerülheted el.
Nem csak gyönyörű, de valóban sokkal kevésbé piszkolódik, szagosodik, mint a fa vagy műanyag. Ám ellene szól, hogy rendkívüli keménysége miatt a rajta használt kés éle hamarabb tompul, és csúszós felületén könnyebben meg is szalad, így megsebezheted magad.
Megoldás: Üveg helyett válassz fából vagy műanyagból készültet.
A túl kicsi vágódeszka kevesebb helyet foglal el a konyhádban, de mégse ajánljuk a napi használathoz. Munka közben a zöldségek folyton lepotyognak a felületéről, és a kés előre-hátra mozgásához sincs elég hely. Ez ügyetlenkedéshez vezethet, aminek baleset lehet a következménye.
Megoldás: A nagyobb méretű vágódeszka használata kényelmesebb és biztonságosabb.
A nyers hús, csirke, hal tartalmazhat E.coli és szalmonella baktériumot. Ezek szervezetedbe jutva komoly betegségeket okozhatnak. Ha előzőleg húst dolgoztál fel, a résekbe jutott baktérium a később felaprított zöldséget, gyümölcsöt is megfertőzheti.
Megoldás: Használj külön vágódeszkát a húsokhoz és egy másikat a növényi alapanyagokhoz.
Vásárolj eltérő színűeket vagy formájúakat, hogy könnyen meg tudd különböztetni őket.
A húsvágó deszkát rendszeresen tisztítsd. Minden használat után mosószeres forró vízzel jól súrold le, majd öblítsd el.
Még egy látszólag tiszta vágódeszkán is található olyan maradék anyag, ami az arra érzékenyek számára komoly kellemetlenséget okozhat.
Megoldás: Ha rendszeresen főzöl külön egy allergiás személynek, érdemes a számára készített ételeket külön vágódeszkán feldolgozni. Ezzel sok problémát megelőzhetsz.
Ha mégis csak egy vágódeszkát használsz, legalább fordíts nagyobb gondot a tisztítására. A műanyag vágódeszkát klórtartalmú szerrel mosd, a fából készülteket pedig ammónium tartalmúval. Mindkettő erős tisztító- és fertőtlenítő hatású.
A műanyag vágódeszkát természetesen beleteheted. De a fát? Nagy hiba! A magas hőmérséklettől a fa anyaga károsodik, könnyen megreped. Még forró, mosószeres vízben hosszan áztatni sem ajánlott.
Megoldás: Meleg, mosószeres vizet használj a tisztításakor.
Sikáld le egy kefével.
Ha nagyon szennyezett, vagy kellemetlen szaga van, szórj rá szódabikarbónát, és egy félbevágott citrom felével jól dörgöld bele. Hagyd rajta egy ideig, majd tiszta folyó vízzel alaposan öblítsd le.
Ha a vágódeszkát elmosása után beszorítod egy szűk, levegőtlen helyre, nem tud rendesen kiszáradni. A nedves felület táptalaja lehet a baktériumok szaporodásának.
Megoldás: Elmosás után függeszd fel egy levegős helyre vagy hagyd megszáradni a lecsepegtetőn.
Bizony, a fa élő anyag, gondozni, táplálni kell. A régóta használt vágódeszka a sok mosástól, mosószertől végzetesen kiszáradhat, megrepedhet. Akár ketté is válhat.
Megoldás: Olívaolajjal hetente, de legalább havonta egyszer, elmosás után töröld át a fából készült vágódeszkát. Szép és hosszú életű lesz.