6 éve

Ennél olcsóbb muskátli egyszerűen nem létezik!

Már elárasztották a kertészeti árudákat a szebbnél szebb muskátlitövek, ám ha kizárólag ezzel a virággal akarod borítani a teraszodat, mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Jobbat mutatunk!

Ha van egy szép és egészséges muskátlid, rengeteg új tövet szaporíthatsz róla. Nem nagy ördöngösség, ráadásul így semmibe nem kerül majd a csodálatos növényzet a teraszon!

Fontos, hogy dugványokat csakis és kizárólag egészséges növényről szedj! A beteg - gombával vagy baktériummal fertőzött - muskátlit ne szaporítsd, mert végigfertőzheted vele az összes virágodat!

A leszedett szárrészeket SOHA nem szabad azonnal eldugványozni. Mindig tedd félre őket száraz és hűvös helyre, papírlapon hagyd egy-két napig száradni. Erre azért van szükség, hogy a lédús, pozsgás szerkezetű növényen a vágási felület beszáradjon, így elkerülhető a sokszor tapasztalt rothadás, barnulás. Nem kell aggódnod a növény miatt, ennyi idő alatt nem fog kiszáradni!

Az így megszedett, és beszárított dugványokat perlitbe, vagy homokba dugványozd, hamar beindul a gyökeresedés. A homok, pláne a perlit jobb a földnél, mert ezek az ültetőközegek viszonylag sterilek, nem hordoznak a növény számára veszélyes betegségeket.

Gyorsíthatod a gyökeresedést úgynevezett gyökereztető porral (ez egy hormonkészítmény, amit gazdaboltokban kapni), de hormon nélkül is sikerülnie kell a műveletnek.

Dugványnak leginkább az olyan ágacska alkalmas, amelyiken nincsen bimbó, vagy virág. Ebben az esetben ugyanis a növény a lehető legtöbb energiát tudja a gyökeresedésre fordítani.

Amennyiben csak virágos hajtásod van, csipdesd ki a dugványokból a bimbókat.

Neked is meggyűlik a bajod a gyomokkal? Mutatunk egy szuper trükköt, imádni fogod!

Ideje cselekedni vakond-ügyben is!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!