NA NE!

Szerző G.X

Létrehozva: 2024.08.07.

Fotó buktatta le az időutazót? Tényleg együtt ünnepelt a bajnokokkal?

Valóban egy időutazó tűnt fel egy XX. század végi eszközt a kezében tartva a hatvanas évek elején készült fotón? Vagy van más magyarázat?

Noha az időutazás témaköre egyértelműen inkább a sci-fik világába tartozik, mintsem a tudományéba, ennek ellenére a világhálón időről időre feltűnnek olyan elméletek, mely szerint a jövőbe vagy a múltba utazni nem csak lehetséges, de már meg is tették, sőt, erre bizonyíték is akad, csak eléggé kell keresni. Persze egy idő után a legtöbb ilyen "bizonyítékról" kiderül, hogy van sokkal észszerűbb magyarázat is, mintsem egy időutazó jelenléte, ennek ellenére már több fotó és videó láttán kiáltottak fel az emberek: ha ez nem bizonyíték az időutazásra, akkor semmi sem!

időutazó, időutazás, Ripost
Lehetséges, hogy időutazók járjanak közöttünk? A tudomány állása szerint kizárt, ennek ellenére meglepően sokan hisznek benne Fotó: Ripost

Időutazó az 1962-es világbajnokságon

Az egyik ilyen időutazás-bizonyíték, mely sokáig tartotta magát, nem máskor készült, mint 1962-ben, azt követően, hogy a labdarúgó-világbajnokság döntőjében Brazília 3-1-re megverte Csehszlovákiát. A chíliei Estadio Nacional stadionban tartott ünneplés során ugyanis feltűnt valaki, aki mintha egy kihajtható mobiltelefonnal fotózná az ünneplőket – ráadásul egészen úgy tűnik, mintha a kupát a kezében tartó, örömittas Mauro Ramos észre is venné a készüléket.

1962 világbajnokság döntő, időutazó
Alul látható a gyanús eszköz

Vajon tényleg egy mobiltelefon volt? Az ilyen kihajtható készülékeket 1996-ban dobta piacra először a Motorola, így aligha tűnhetett fel egy 1962-es képen, még prototípusként sem. Hacsak nem a jövőből jött a tulajdonosa – kiáltottak fel többen, a magyarázat azonban jóval "evilágibb". 

Noha a mai szemlélő egyértelműen kihajthatós telefonként azonosítja a tárgyat, az valójában egy úgynevezett box fényképezőgép. Ezek a készülékek a későbbi filmes masinák elődeiként még jóval egyszerűbb mechanika alapján működtek: filmtekercs helyett egyetlen film volt a gép hátlapján, azaz "filmcsere" nélkül egy képet lehetett csak velük lőni – cserébe az jóval jobb minőségű volt. Később az ilyen rendszerű fényképezőgépek háttérbe szorultak, és csak a profi fotósok közül is csak kevesen használták – így nem csoda, hogy a ma embere nehezebben ismeri fel őket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek