
Minden alkohol káros? Ezek az alkoholos italok csökkenthetik a szívproblémák kockázatát
Mi a kapcsolat a szív egészsége és néhány alkoholos ital között? A szakértők most választ adnak.
Új kutatást végeznek a tudósok az alkohol és az egészség kapcsolatáról - írja a The Sun. A Shanghaiban található Fudan Egyetem nagyjából félmillió ember szokásait figyelte meg, és ezen szokások hatását az egészségre. A kutatás szerint a szívrohamot elszenvedett emberek 63 %-a megelőzhette volna a betegséget, ha egészségesebb életmódot folytatnak.

A szívroham kockázata csökkenthető, a ha elegendő gyümölcsöt fogyasztunk, testtömegünket alacsonyan tartjuk és figyelünk a vérnyomásunkra. Ezen felül a kutatás megállapította, a gyakori fehérbor és pezsgő fogyasztás nagyjából 30%-al csökkenti a szívroham lehetőségét. Már a köztudatban is megjelent az a gondolat, hogy a mértékletes borfogyasztás jót tesz az egészségnek, most azonban véglegesen kiderült, az agynak és a szívnek is hasznos a kis mennyiségű alkohol.
A szívvédő hatás oka egyenlőre ismeretlen, de a kutatás pontot rak az alkohol vizsgálatának megosztó eredményeire. Évente több, mint 30 000 ember szenved végzetes kimenetelű szívrohamot, ennek a kockázata csökkenthető a mértékletes fehérbor és pezsgő fogyasztással. A szívvédő ételekkel kapcsolatban pedig a Ripost korábbi cikke nyújt segítséget. Francisco Rosero endokrinológus Tiktok oldalán ajánlott olyan ételeket fogyasztásra, mint a bab, lencse, csicseriborsó vagy különféle hüvelyesek a koleszterinszint javításának céljából. A szakértő szerint a lencsének hihetetlenül erős gyulladáscsökkentő hatása van, a lencse pedig jótékonyan hat a szívre. Azonban, mint minden ételre és italra vonatkozóan, fontos a mértékletesség. A fehérjéket, rostokat, szénhidrátokat és különböző más élelmiszercsoportokat is mértékkel kell fogyasztani.






