Krausz Gábor
Meglepő ételt sorolt bele az elkerülendők listájába.
Az Egyesült Királyságban 5 percenként vesznek fel a kórházak egy embert szívroham miatt. Egy szakértő szerint, ha a megfelelő ételeket fogyasztjuk, akkor elkerülhető vagy csökken a kockázat a betegségre.
Francisco Rosero endokrinológus Tiktok oldalán ajánlott olyan ételeket fogyasztásra, mint a bab, lencse, csicseriborsó vagy különféle hüvelyesek a koleszterinszint javitásának céljából.
Ezzel szemben állnak az alacsony sűrűségű, lipoproteinek, ezeket ,,rossz koleszterinnek" is neveznek és emiatt növekedhet a szív-, és érrendszeri betegségek kockázata, így a sztrókhoz vagy szívrohamhoz is hozzájárulhat.
Ha szereted a babot és a lencsét, akkor ez az információ neked szól, mert három okot fogok mondani, hogy miért érdemes több babot és lencsét beiktatni az étrendedbe
- kezdte Tiktok videójában.
Először is, a bab, a lencse, a csicseriborsó vagy bármilyen hüvelyes fogyasztása segít javítani a lipidprofilt azáltal, hogy csökkenti az LDL sűrűség értékeit, és javítja a triglicerid és a HDL [jó] koleszterin értékeket.
Azt is mondja videójában, hogy ezzel jelentősen csökken a szív., és érrendszeri betegségek kockázata és a bab segít csökkenteni a glükózt.
Így van. Olyan enzimeket vagy bioaktív összetevőket tartalmaznak, amelyek gátolják az alfa-amilázt, egy szénhidrátbontó enzimet, amely a glükóz gyorsabb emelkedését okozza.
A szakértő szerint a lencsének hihetetlenül erős gyulladáscsökkentő hatása van. Azt is elmondja mennyit javasol fogyasztásra:
Ez nagyon egyszerű: körülbelül 60 g naponta. Heti 400g-mal csökken a szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri betegségek kockázata. 60 gramm napi egy adagnak felel meg - bab, lencse, csicseriborsó, fehérborsó, szója - bármilyen hüvelyes. Együnk belőlük minden nap!
A lencse jótékony hatásait nem Francisco fedezte fel először. 2017-ben tudományosan nagyobb érdeklődés övezte a lencsét, magas tápértéke és polifenoljai miatt. Arra jutottak a kutatók, hogy magas kálium értéke miatt jótékonyan hat a szívre és még az elhízás esélyét is csökkenti.
,,A hüvelyesekkel összehasonlítva a lencsének van a legmagasabb keményítő- és oldhatatlan élelmirost-tartalma, valamint nagy mennyiségű prebiotikus szénhidrátja, amelyek fenntartják a bél mikrobiótáját, ami megelőzi a vastagbéllel összefüggő betegségeket" - írták a tudósok.
Eközben a Healthline szerint további kutatások azt állítják, hogy a lencse a borsót, a csicseriborsót és a babot is felülmúlja a vérnyomás csökkentésében. Dan Buettner, a világ 100 éves korosztályának kutatója szintén kiállt a lencsék egészségügyi előnyei mellett.
Egyél lencsét, és találkozunk, ha 100 éves leszel
- idézi a kutatót a Mirror.
Azonban, mint minden ételre vonatkozóan, fontos a mértékletesség. A fehérjéket, rostokat, szénhidrátokat és különböző más élelmiszercsoportokat is mértékkel kell fogyasztani.