MEDICINA

Szerző K.B.

Létrehozva: 2024.10.30.

Figyelmeztet az orvos: a betegségek nagy része elkerülhető, ha nem eszünk ilyen ételeket

Egy neves molekuláris virológus állította össze az étlapot.

Dr. Chris van Tulleken, a molekuláris virológia doktora több népszerű orvosi műsor előadójává vált, miután 2023-ban berobbant a köztudatba tanácsaival és módszereivel. A szakember fő feladatának azt tekinti, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy milyen brutálisan befolyásolja a modern emberek egészségét a táplálkozásmódjuk. Összeállított egy listát azokról az ételekről, amelyeket mindenképpen elkerülne, ha a célunk az egészségünk megőrzése.

élelmiszer
A szakértő szerint az ultra feldolgozott élelmiszerek elkerülésével megelőzhetjük a betegségek kialakulását / Fotó: Pixabay / Pexels (illusztráció)

A szakember szerint a modern társadalom egyik legnagyobb problémája a kész- és gyors ételek népszerűsége. Tulleken szerint magas cukor- és zsírtartalmú ételek elhagyásával akár 60 százalékkal csökkenthetjük a legtöbb betegség kialakulásának esélyét. Ráadásul a világ kalóriafogyasztásának 75 százaléka jelenleg 6 multicég gyártósorairól kerül a polcokra.  

Az emberi táplálkozás valójában több ezer, több tízezer különböző fajtájú és formájú ételt kéne, hogy magába foglaljon. Mostanra a kereskedelem hatékonyságának "köszönhetően" nagyon kevés multicég uralja a piacot

- kezdte beszámolóját a szakember. Dr. Tulleken hozzátette:

A feldolgozatlan élelmiszerek közé tartozik a friss gyümölcs és zöldség. A feldolgozott élelmiszerek közé a tej, sajt, a füstölt lazac. Ezek az élelmiszerek az évezredek alatt fejlődtek ki. A legkárosabbak azonban mind közül az ultra-feldolgozott élelmiszerek, amik egyre nagyobb számban találhatóak meg az étrendünkben és ipari menyiségben gyártják őket. Ezek a legkárosabbak az egészségünkre. Ilyenek a sütemények, édességek, chipsek, felvágottak és gyorséttermi ételek. Ezeket UPF-nek nevezzük, érdekes adat, hogy minden ötödik brit a bevitt kalóriáinak 80%-át UPF-ből viszik be. Ezeknek pedig olyan negatív hosszútávú hatásai vannak, mint a súlygyarapodás, a megváltozott hormonális reakció, és az agyi reakció, amitől jutalomnak éljük meg a finom falatok bevitelét.

 

Dr. van Tulleken szerint az UPF-ek elkerülésével a szívbetegség, magas vérnyomás cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések 60 százaléka elkerülhető lehet, ha az ultra feldolgozott élelmiszereket kiiktatjuk az étrendünkből és inkább általunk elkészített főtt ételeket eszünk, amelyeket feldolgozatlan élelmiszerekből készítünk.

- számolt be róla a LadBible.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek