KÜLFÖLD

Szerző L.A.

Létrehozva: 2024.10.19. 11:00

Kitálalt a szívsebész: ez a 4 leggyakoribb ok, ami növeli a szívbetegség kockázatát

Az orvos elmondta, mire érdemes odafigyelni.

Egy orvos szerint négy olyan közös vonás van, amely növelheti a szívbetegség kockázatát - figyelmeztet a LadBible.

orvos, doktor, kórház, háziorvos, beteg, betegség, Pexels
Illusztráció / Fotó: Pexels

A Cleveland Clinic szerint világszerte évente mintegy kétmillió ember esik át nyílt szívműtéten, míg a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint minden negyedik haláleset évente egy szívbetegség miatt következik be.

Az egyik szakember, aki már nem egy szívműtéten átesett pácienst látott, dr. Jeremy London szívsebész rendszeresen oszt meg tippeket, trükköket TikTok-csatornáján. Legutóbbi klipjében az egészségügyi szakértő elárulta a „négy közös vonást”, amelyet szívműtéti betegei általában mutatnak.

1. Dohányzás

Dr. London elmondta, hogy az egyik fő vonás, amit sok betegénél lát, az az, hogy dohányoznak.

Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz magaddal, az a dohányzás

- kezdte a szakember.

Ha egyetlen változtatással csökkentenéd az általános szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kérem, hagyd abba a dohányzást.

A dohányzás hatására a koszorúerekben zsírlerakódások halmozódnak fel, ami csökkentheti a szív vérellátását, és növelheti a szívroham esélyét. Növelheti a szív- és keringési betegségek kialakulásának kockázatát is.

2. Elhízás

A doki azt állítja, hogy sok páciense is elhízott, megjegyezve, hogy a zsírraktárak gyulladást gerjesztenek, és hogy a felesleges hasi zsír a szívroham ismert kockázati tényezője. Az elhízás a rossz koleszterin és a triglicerid szintjének megugrását is okozhatja, valamint csökkentheti a jó, nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) koleszterinszintjét.

A HDL-koleszterin segít eltávolítani a rossz koleszterint, miközben egyúttal a szívbetegség kockázatának csökkentésén is dolgozik.

3. Diabétesz

Az, hogy a szervezetünk mennyire jól kezeli a glükózt, közvetlen mutatója az általános metabolikus egészségünknek

- jelentette ki dr. London.

A teljes értékű táplálkozás, a feldolgozott élelmiszerek korlátozása és az edzés hozzáadása a mozgásprogramunkhoz, vagy akár olyan egyszerű dolog, mint egy 15 perces séta étkezések után, drámai mértékben javíthat ezen.

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségre utaló tünetek közé tartozik az extrém fáradtság és a lassan gyógyuló sebek.

4. Családi háttér

Nagyon fontos, hogy tisztában legyen a család kórtörténetével, ha egészségügyi problémákról van szó, mert segíthet azonosítani, hogy mikor nagyobb a kockázat bizonyos betegségek kialakulására. Ezek az egészségügyi problémák az asztmától kezdve a szívbetegségeken át a magas vérnyomásig és bizonyos pszichiátriai diagnózisokig terjedhetnek. A családi kórtörténetet az egészségügyi problémák egyik legfontosabb kockázati tényezőjének tekintik - és ezzel dr. London is egyetért.

Nem futhatunk el a génjeink elől. De józan ésszel táplálkozási és életmódbeli döntéseket hozhatunk, amelyek hatással vannak arra, hogyan fejeződnek ki ezek a gének, és hogyan javítják általános szív- és érrendszeri egészségünket.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek