Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.15.

7 ok, amiért érdemes C-vitamint szedned ősszel

Az egyik legfontosabb vitamin, amire szükségünk van, a szervezetünk mégsem képes előállítani. Ezért kell nekünk gondoskodni a beviteléről.

A C-vitamin vízben oldódó, és szerencsére rengeteg gyümölcsben és zöldségben megtalálható, de szedhetjük étrendkiegészítő formájában is.

Mennyi kell belőle?

Az ODS (Office of Dietary Supplements) által javasolt napi C-vitamin beviteli mennyiség felnőttek részére:

Férfiaknak: napi 90 mg

Nőknek: napi 75 mg

Várandósoknak: napi 85 mg

Szoptatós nőknek: napi 120 mg

Dohányosoknál: a fentieken kívül további 35 mg naponta

Egyes szakértők a napi javasolt mennyiségnél jelentősen több C-vitamin bevitelét ajánlják, felnőttek számára napi 200 mg C-vitamin szedését találják a legmegfelelőbbnek. Szerencsére szinte lehetetlen túladagolni, hiszen a felesleg a vizelettel együtt távozik a szervezetünkből – jegyzi meg a Fanny magazin cikke.

Ezekben jó sok van!

A legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek felsorolásában általában a következők szerepelnek: homoktövis, csipkebogyó, fekete ribizli, áfonya, eper, kivi, narancs, citrom, paprika, petrezselyem, brokkoli, spenót, kelkáposzta. Azonban a legmagasabb C-vitamin tartalommal az acerola – egy citrusféle – rendelkezik. Dél- és Közép-Amerikában, újabban pedig Indiában is termesztik, főleg C-vitamin-tablettát, üdítőt és bőrápoló szereket készítenek belőle. Ha azonban nem szeretjük a zöldségeket és gyümölcsöket, főleg nem nyersem fogyasztani, akkor mindenképpen érdemes étrendkiegészítő formájában szednünk.

Kétségtelenül a citrom az egyik legismertebb, ugyanakkor koránt sem egyedüli C-vitamin forrás   Fotó: Pexels

1. Megelőzi a krónikus betegségek kialakulását

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely olyan molekula, amely erősíti az immunrendszert, ugyanis megvédi a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól. Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, elősegíthetik az oxidatív stresszként ismert állapotot, amelyet számos krónikus betegséggel lehet összefüggésbe hozni. A tanulmányok azt mutatják, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30%-kal is növelheti a vér antioxidáns szintjét.

2. Jót tesz a szívünknek, ereinknek

A magas vérnyomás és koleszterinszint szívbetegségekhez vezethet, ezért érdemes időben tenni ellene. Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást, és a rossz koleszterin-szintjét azáltal, hogy ellazítja a szívből vért szállító ereket, ezzel segítve a vér szabad áramlását.

3. Csökkenti a vér húgysavszintjét 

Segíthet megelőzni a köszvény kialakulását. A köszvény az ízületi gyulladás egy fajtája, amely a felnőttek körülbelül 4%-át érinti. Duzzanatot és hirtelen fellépő, súlyos fájdalomrohamokat okoz. A köszvényes tünetek akkor jelentkeznek, ha túl sok húgysav van a vérben. A húgysav a szervezet által termelt salakanyag. Magas szinten kikristályosodhat és lerakódhat az ízületekben. Számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a húgysav szintjét a vérben, és ennek eredményeként megelőzi a köszvény kialakulását, fellángolását.

4. Segít megelőzni a vashiányt

A vas fontos tápanyag, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez és az oxigén szállításához a szervezetben. A C-vitamin elősegíti az étrendből származó vas felszívódását, továbbá hozzájárul, hogy a rosszul felszívódó vasat, például a növényi eredetű vasforrásokat könnyebben felszívódó formává alakítsa. Ez különösen hasznos nekünk, ha húsmentes diétát tartunk, mivel a hús jelentős vasforrás.

5. Erősíti az immunitást

Az egyik fő ok, amiért érdemes C-vitamint szednünk vagy ennünk, az az immunitásunk erősítése. Elősegíti a limfociták és fagociták néven ismert fehérvérsejtek termelődését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetünket a fertőzésekkel szemben, emellett segíti ezeknek a fehérvérsejteknek a hatékonyabb működését, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott károsodástól.
Ráadásul a C-vitamin elengedhetetlen a bőrünk védekező rendszerének megfelelő működéséhez.

6. Okosabbak leszünk tőle

Az alacsony C-vitamin szint összefüggésbe hozható a memória- és gondolkodási zavarok, például a demencia megnövekedett kockázatával, míg az élelmiszerekből és táplálékkiegészítőkből származó magas C-vitamin bevitel védő hatást fejt ki az agyműködés tekintetében.

7. A szemünknek is jó!

A C-vitamin más vitaminokkal és ásványi anyagokkal kombinált szedése megakadályozza az időskori makuladegeneráció (AMD) súlyosbodását. Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy azoknál az embereknél, akiknek az étrendjében magasabb a C-vitamin szintje, kisebb a szürkehályog kialakulásának kockázata.

Kinek köszönhetjük?

1893. szeptember 16-án született Szent-Györgyi Albert orvos és kutató. Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi Albert ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetélét és hexuronsavnak nevezte el. Hazatérve, Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat. Az általa mesélt történet szerint egyik este a vacsorához felesége paprikasalátát adott, amit nem akart megenni, úgyhogy arra hivatkozott, hogy el kell vinnie a laboratóriumba, megnézni, van-e benne hexuronsav. Meglepetésére kiderült, hogy van, ráadásul igen nagy mennyiségben. A paprikával folytatott kísérletei során azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal, és segítségével a paprikából kiinduló C-vitamin gyártásának módszerét is, mivel a paprikából sokkal könnyebb volt izolálni, mint a citrusok levéből, ami sok, kémiailag hasonló cukrot tartalmaz. Azonnal átállította valamennyi munkatársát a paprikatisztításra, és alig egy hét múlva másfél kilónyi C-vitamin volt a kezében. Így nemcsak a vitamin kémiai mibenlétét állapította meg, hanem gyors és olcsó előállítási módszerét is. A C-vitamin felfedezőjeként Szent-Györgyi azonnal világhírnévre tett szert, kutatásaiért 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díjat kapott.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek