RETRO RÁDIÓ

7 ok, amiért érdemes C-vitamint szedned ősszel

Létrehozva2024. 09. 15. 19:15

Az egyik legfontosabb vitamin, amire szükségünk van, a szervezetünk mégsem képes előállítani. Ezért kell nekünk gondoskodni a beviteléről.

A C-vitamin vízben oldódó, és szerencsére rengeteg gyümölcsben és zöldségben megtalálható, de szedhetjük étrendkiegészítő formájában is.

Mennyi kell belőle?

Az ODS (Office of Dietary Supplements) által javasolt napi C-vitamin beviteli mennyiség felnőttek részére:

Férfiaknak: napi 90 mg

Nőknek: napi 75 mg

Várandósoknak: napi 85 mg

Szoptatós nőknek: napi 120 mg

Dohányosoknál: a fentieken kívül további 35 mg naponta

Egyes szakértők a napi javasolt mennyiségnél jelentősen több C-vitamin bevitelét ajánlják, felnőttek számára napi 200 mg C-vitamin szedését találják a legmegfelelőbbnek. Szerencsére szinte lehetetlen túladagolni, hiszen a felesleg a vizelettel együtt távozik a szervezetünkből – jegyzi meg a Fanny magazin cikke.

Ezekben jó sok van!

A legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek felsorolásában általában a következők szerepelnek: homoktövis, csipkebogyó, fekete ribizli, áfonya, eper, kivi, narancs, citrom, paprika, petrezselyem, brokkoli, spenót, kelkáposzta. Azonban a legmagasabb C-vitamin tartalommal az acerola – egy citrusféle – rendelkezik. Dél- és Közép-Amerikában, újabban pedig Indiában is termesztik, főleg C-vitamin-tablettát, üdítőt és bőrápoló szereket készítenek belőle. Ha azonban nem szeretjük a zöldségeket és gyümölcsöket, főleg nem nyersem fogyasztani, akkor mindenképpen érdemes étrendkiegészítő formájában szednünk.

Kétségtelenül a citrom az egyik legismertebb, ugyanakkor koránt sem egyedüli C-vitamin forrás   Fotó: Pexels

1. Megelőzi a krónikus betegségek kialakulását

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely olyan molekula, amely erősíti az immunrendszert, ugyanis megvédi a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól. Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, elősegíthetik az oxidatív stresszként ismert állapotot, amelyet számos krónikus betegséggel lehet összefüggésbe hozni. A tanulmányok azt mutatják, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30%-kal is növelheti a vér antioxidáns szintjét.

2. Jót tesz a szívünknek, ereinknek

A magas vérnyomás és koleszterinszint szívbetegségekhez vezethet, ezért érdemes időben tenni ellene. Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást, és a rossz koleszterin-szintjét azáltal, hogy ellazítja a szívből vért szállító ereket, ezzel segítve a vér szabad áramlását.

3. Csökkenti a vér húgysavszintjét 

Segíthet megelőzni a köszvény kialakulását. A köszvény az ízületi gyulladás egy fajtája, amely a felnőttek körülbelül 4%-át érinti. Duzzanatot és hirtelen fellépő, súlyos fájdalomrohamokat okoz. A köszvényes tünetek akkor jelentkeznek, ha túl sok húgysav van a vérben. A húgysav a szervezet által termelt salakanyag. Magas szinten kikristályosodhat és lerakódhat az ízületekben. Számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a húgysav szintjét a vérben, és ennek eredményeként megelőzi a köszvény kialakulását, fellángolását.

4. Segít megelőzni a vashiányt

A vas fontos tápanyag, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez és az oxigén szállításához a szervezetben. A C-vitamin elősegíti az étrendből származó vas felszívódását, továbbá hozzájárul, hogy a rosszul felszívódó vasat, például a növényi eredetű vasforrásokat könnyebben felszívódó formává alakítsa. Ez különösen hasznos nekünk, ha húsmentes diétát tartunk, mivel a hús jelentős vasforrás.

5. Erősíti az immunitást

Az egyik fő ok, amiért érdemes C-vitamint szednünk vagy ennünk, az az immunitásunk erősítése. Elősegíti a limfociták és fagociták néven ismert fehérvérsejtek termelődését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetünket a fertőzésekkel szemben, emellett segíti ezeknek a fehérvérsejteknek a hatékonyabb működését, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott károsodástól.
Ráadásul a C-vitamin elengedhetetlen a bőrünk védekező rendszerének megfelelő működéséhez.

6. Okosabbak leszünk tőle

Az alacsony C-vitamin szint összefüggésbe hozható a memória- és gondolkodási zavarok, például a demencia megnövekedett kockázatával, míg az élelmiszerekből és táplálékkiegészítőkből származó magas C-vitamin bevitel védő hatást fejt ki az agyműködés tekintetében.

7. A szemünknek is jó!

A C-vitamin más vitaminokkal és ásványi anyagokkal kombinált szedése megakadályozza az időskori makuladegeneráció (AMD) súlyosbodását. Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy azoknál az embereknél, akiknek az étrendjében magasabb a C-vitamin szintje, kisebb a szürkehályog kialakulásának kockázata.

Kinek köszönhetjük?

1893. szeptember 16-án született Szent-Györgyi Albert orvos és kutató. Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi Albert ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetélét és hexuronsavnak nevezte el. Hazatérve, Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat. Az általa mesélt történet szerint egyik este a vacsorához felesége paprikasalátát adott, amit nem akart megenni, úgyhogy arra hivatkozott, hogy el kell vinnie a laboratóriumba, megnézni, van-e benne hexuronsav. Meglepetésére kiderült, hogy van, ráadásul igen nagy mennyiségben. A paprikával folytatott kísérletei során azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal, és segítségével a paprikából kiinduló C-vitamin gyártásának módszerét is, mivel a paprikából sokkal könnyebb volt izolálni, mint a citrusok levéből, ami sok, kémiailag hasonló cukrot tartalmaz. Azonnal átállította valamennyi munkatársát a paprikatisztításra, és alig egy hét múlva másfél kilónyi C-vitamin volt a kezében. Így nemcsak a vitamin kémiai mibenlétét állapította meg, hanem gyors és olcsó előállítási módszerét is. A C-vitamin felfedezőjeként Szent-Györgyi azonnal világhírnévre tett szert, kutatásaiért 1937-ben élettani-orvosi Nobel-díjat kapott.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.