tóth gabi
A lestyán a húsleves egyik nagyon fontos része volt a régi időkben, manapság egyre kevesebben használják. Érdemes ismét elővenni ezt az ősi fűszert, hiszen nagyon egészséges!
Nagyanyáink titkos hozzávalója, azaz a lestyán alig néhány évtizede még nagyon nagy népszerűségnek örvendett, hiszen fantasztikus az íze! Régen nem volt nélküle húsleves! A zellerfélék közé tartozó fűszernövény felejthetetlenné teszi a vasárnapi ebédet. Szárát és levelét is lehet használni. Szárítva sült csirkéhez, kacsához is nagyon jól illik. Uzsonnára salátához vagy szendvicskrémbe is lehet tenni. Emellett az egészségünk fontos védelmezője is ez a fűszernövény, hiszen több civilizációs betegségre is gyógyírt jelent. Hihetetlen gyógyító ereje van! Mutatjuk melyek ezek:
Arra azért érdemes figyelni, hogy túlzott fogyasztása esetén mellékhatások léphetnek fel. Beszélj orvosoddal, ha bevezeted ezt a fűszernővényt a minden napos étrendedbe. Illóolaj formában és teaként is fogyasztható.
Ősidők óta termesztik ezt a zellerfélék családjába tartozó fűszernövényt. A rómaiak által került hozzánk Dél-Nyugat Ázsia, Irán és Afganisztán területéről. Ízére és illatára a petrezselyemhez és zellerhez hasonlít, de kicsit intenzívebb, karakteresebb ízvilága van, éppen ezért kevés is elég belőle. Jellegzetes illata a Maggi fűszerből ismeretes, ugyanis annak nagy részét ez a növény adja. Szárítva és frissen is finom, nemcsak a leveleit, de a magját és a gyökerét is fel lehet használni. A lestyán sok helyen vadon is megtalálható. Főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő. Másfél méteresre is megnő, dús bokorrá cseperedhet.