tóth gabi
A horkolás nemcsak bosszantó, hanem veszélyes is, hiszen akár éjszakai légzéskimaradás is állhat a hátterében. Ugyanakkor gyakran elég egy rossz vacsora, hogy álmatlan éjszakát okozzunk a párunknak...
Felmérések szerint a magyarok kb. 10-30%-a horkol éjszaka; sokan csupán egy bosszantó jelenségnek gondolják, pedig rengeteg minden, akár veszélyes egészségi problémák is állhatnak a hátterében, például az alvás közbeni légzéskimaradás. Ezért a régóta fennálló horkolással érdemes a háziorvost felkeresned. Ha nincs szervi ok a horkolás hátterében – például orrsövényferdülés, megnagyobbodott mandula, reflux –, akkor meglehet, hogy dohányzás, esetleg túlsúly, vagy akár bizonyos ételek állnak a hátterében. Mutatjuk, mit nem érdemes vacsorázni, ha szeretnél egy csendes, nyugodt éjszakát!
Tej, vaj, sajt
Lefekvés előtt nem ajánlott már tejtermékeket fogyasztani, ha valaki horkolásra hajlamos, hiszen az ezekben lévő laktóz növeli a nyálkatermelést, amit fokozott horkolást okozhat.
Hamburger, pizza, gyros
A gyorséttermi ételek – és persze más, feldolgozott élelmiszerek – lefekvés előtti fogyasztása miatt bedugulhatnak a felső-légutak, ez pedig egyenes út a horkoláshoz. Ráadásul ezek a nagy adag kaják az emésztést is nehezebbé teszik, amitől nyugtalanabbul alszol majd.
Sült húsok, kolbász, szalonna
Bizony, a zsíros ételeket is érdemes már este elkerülni, ha nem szeretnél a horkolásod miatt a kanapén aludni! A zsiradék ugyanis serkenti nyálkaképződést, így bedugul az orrod, és horkolni fogsz. Ha húst fogyasztasz vacsorára, érdemes sovány szárnyasokat, halat választani.
Csoki, süti, keksz
A cukros üdítők, finom édességek, ha lefekvés előtt eszed őket, enyhe gyulladást okoznak a torokban és az orrüregben, így nehezebben fogsz lélegezni éjszaka. Ugyanezt okozzák a finomított szénhidrátok, vagyis a kenyér és a péksütemények is.
Egyes ételek viszont segítenek
Van, amit viszont bátran fogyaszthatsz lefekvés előtt, hiszen megelőzik a horkolást.