tóth gabi
Nemrég tettünk újévi fogadalmat, elhatároztuk, hogy nem iszunk alkoholt és odafigyelünk az egészséges életmódra. Na jó, de beköszöntött a farsangi partik időszaka, mégis hogyan tudnánk ellenállni egy gyönyörűen feldíszített varázslatos koktélnak?
A jó hír az, hogy nem kell lemondanunk az ünnepi hangulatot idéző italkölteményekről! Ráadásul készíthetünk olyan látványos finomságokat, amelyek nem csak a szemünket, az ízlelőbimbóinkat, de a szervezetünket is kényeztetik.
Minden a jól megválogatott alapanyagokon és az ízek harmonikus összhatásán múlik. Vegyük elő bátran a fűszereinket, használjuk ki a gyümölcsök éltető energiáit és persze az édes ízről se feledkezzünk meg! Meglátjuk, az eredmény rendkívül finom és hihetetlenül egészséges koktélköltemények lesznek! A hozzávalókat 2-3 adag koktél elkészítéséhez adjuk meg, de előfordulhat, hogy nem is adunk belőle másnak, olyan finom lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
Elkészítése: A céklát daraboljuk fel, majd az összes hozzávalót tegyük egy turmixgépbe, és alaposan turmixoljuk össze.
Cékla: Javítja a vérkeringést, jót tesz az idegrendszernek, és csökkenti a magas vérnyomást. Jelentős kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat, vastartalma pedig csökkenti a vérszegénységet. Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés elleni küzdelemben lehet nagy segítségünkre.
Almalé: A natúr almalé gazdag természetes savakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, védi az íny és érfalak egészségét, a benne lévő B-vitamin pedig az idegpályák egészséges működését segíti elő. Pektin tartalma fokozza az anyagcserét, valamint képes feloldani az erekben azokat a zsírokat, amelyek a koleszterin lerakódását okozzák.
Rozmaring: Serkenti az agyműködést, emellett erős gyulladáscsökkentő hatása van. Képes csökkenteni a stressz szervezetünkre gyakorolt hatását, emellett javítja a hangulatunkat is.
Szegfűszeg: Gyulladáscsökkentő, kiváló gyógynövény a megfázás tüneteinek enyhítésére, javítja az emésztést és friss leheletet biztosít.
Hozzávalók:
Elkészítése: A gyömbért lereszeljük, majd az összetevőket egy üvegben alaposan összerázzuk. Hagyjuk állni legalább egy óráig, majd sűrű szövésű szűrűn átszűrjük.
Tőzegáfonya: Magas antioxidáns hatásának köszönhetően késlelteti a szervezetünk öregedését, rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a húgyúti fertőzések. Jelentős gyulladáscsökkentő hatása van, erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, jó hatással van a szív és érrendszerünkre.
Gyömbér: Kordában tartja a vércukorszintet, nyugtatja a gyomrot, enyhíti az émelygést, hányingert, csökkenti a koleszterinszintet és a vérrögök kialakulásának esélyét, csillapítja az ízületi gyulladást.
Méz: Csökkenti a gyomorsav-képződést, erősíti az immunrendszert, erősíti a csontokat, nyugtatja az idegrendszert és megfázásos tünetek kezelésére is kiváló.
Hozzávalók:
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze, majd töltsük pohárba.
Kókusztej: Kiegyensúlyozza a gyomor- és a bélrendszer működését, valamint gyógyír a szájüregi fekélyekre. Különösen nagy mennyiségben tartalmaz közepesen hosszú zsírsavakat, melyeket a szervezet egészen eltérő módon képes feldolgozni a több, hosszú szénláncú zsírsavakhoz képest. Segít megtartani a súlyunkat, de fogyókúra idején is érdemes rendszeresen innunk.
Datolyaszirup: Bár alapvetően magas kalóriatartalmú, a fogyókúrában is jó szolgálatot tesz, hiszen kifejezetten édes ízével már kis mennyiség is képes elnyomni az édesség utáni sóvárgást. Magas fehérjetartalma támogatja az izmok építését, így fogyás esetén segít, hogy a testünk zsírtartalmából, ne pedig az izomtömegéből veszítsünk. A benne található vitaminok és ásványi anyagok rugalmassá teszik a bőrünket, és védelmet nyújtanak az öregedéssel szemben, illetve a csontokat is erősítik. Emellett a testet és a szellemet is feltölti energiával.
Ananász: Rengeteg vitamint és ásványi anyagot, A-, B- és C-vitamint rejt magában, emellett folsvat, káliumot is. Kalóriatartalma viszont alacsony. Tartalmaz egy olyan enzimet, amely segíti az ételek lebontását. Ez azonban csak a friss ananászban található meg.
Bazsalikom: Nyugtatja, kisimítja az idegeket, oldja a görcsöket, ezért a stresszes állapotok megelőzésében, kezelésében is segítségünkre lehet. A bélműködést is fokozza, csökkenti a puffadást.
Hozzávalók:
Elkészítése: Egy kancsóba keverjünk össze mindent alaposan, majd tegyük be egy órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Aloe vera: A növény húsa közel 200 féle jótékony hatóanyagot tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, antibiotikus és antivirális hatása van, sőt, még a candida gomba ellen is hatásos. Felgyorsíthatja a szájban kialakult afták gyógyulását, emellett gyomor- és bélpanaszok ellen is bátran használhatjuk, akár savas reflux kiegészítő kezelésére is alkalmas. A növény leve fokozhatja az inzulinérzékenységet és javíthatja a vércukorszint szabályozását. Csökkenti a depressziót és a migrént.
Bogyós gyümölcsök, gránátalma: Rendkívül magas a C-vitamin és az antioxidánstartalmuk, remekül hatnak a memóriánkra, jót tesz az érrendszerünknek és erősíti az immunrendszert. Magas rosttartalmuk elősegíti az emésztést, emellett rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal töltik fel a szervezetünket. Jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre, csökkentik a káros koleszterinszintjét, míg a hasznos koleszterin mennyiségét növelik a véráramban. Lazítják a vér sűrűségét, így rendszeres fogyasztásukkal időskorban kisebb valószínűséggel alakulnak ki vérrögök, ennek köszönhetően csökken az embólia és a szívinfarktus veszélye is. Sikerrel alkalmazható érelmeszesedés esetén, valamint magas vérnyomás csökkentésére.
Kardamom: Segíti az emésztést, a puffadás kiváló ellenszere.