RETRO RÁDIÓ

Ezek az alkoholmentes koktélok nemcsak finomak, de gyógyítanak is

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2024. 01. 28. 18:00

Nemrég tettünk újévi fogadalmat, elhatároztuk, hogy nem iszunk alkoholt és odafigyelünk az egészséges életmódra. Na jó, de beköszöntött a farsangi partik időszaka, mégis hogyan tudnánk ellenállni egy gyönyörűen feldíszített varázslatos koktélnak?

A jó hír az, hogy nem kell lemondanunk az ünnepi hangulatot idéző italkölteményekről! Ráadásul készíthetünk olyan látványos finomságokat, amelyek nem csak a szemünket, az ízlelőbimbóinkat, de a szervezetünket is kényeztetik.

Friends,Toasting,,Saying,Cheers,Holding,Tropical,Blended,Fruit,Margaritas.,Watermelon
Mégis hogyan tudnánk ellenállni egy gyönyörűen feldíszített varázslatos koktélnak? Fotó:  Shutterstock

Lássunk hozzá!

Minden a jól megválogatott alapanyagokon és az ízek harmonikus összhatásán múlik. Vegyük elő bátran a fűszereinket, használjuk ki a gyümölcsök éltető energiáit és persze az édes ízről se feledkezzünk meg! Meglátjuk, az eredmény rendkívül finom és hihetetlenül egészséges koktélköltemények lesznek! A hozzávalókat 2-3 adag koktél elkészítéséhez adjuk meg, de előfordulhat, hogy nem is adunk belőle másnak, olyan finom lesz a végeredmény.

1. Céklavarázs

Hozzávalók:

  • 1 fej cékla
  • 0,5 liter almalé (100%-os) 2 cm friss rozmaring
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítése: A céklát daraboljuk fel, majd az összes hozzávalót tegyük egy turmixgépbe, és alaposan turmixoljuk össze.

Hatása

Cékla: Javítja a vérkeringést, jót tesz az idegrendszernek, és csökkenti a magas vérnyomást. Jelentős kalciumtartalma erősíti a csontokat és a fogakat, vastartalma pedig csökkenti a vérszegénységet. Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés elleni küzdelemben lehet nagy segítségünkre.

Almalé: A natúr almalé gazdag természetes savakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, védi az íny és érfalak egészségét, a benne lévő B-vitamin pedig az idegpályák egészséges működését segíti elő. Pektin tartalma fokozza az anyagcserét, valamint képes feloldani az erekben azokat a zsírokat, amelyek a koleszterin lerakódását okozzák.

Rozmaring: Serkenti az agyműködést, emellett erős gyulladáscsökkentő hatása van. Képes csökkenteni a stressz szervezetünkre gyakorolt hatását, emellett javítja a hangulatunkat is.

Szegfűszeg: Gyulladáscsökkentő, kiváló gyógynövény a megfázás tüneteinek enyhítésére, javítja az emésztést és friss leheletet biztosít.

2. Vörös bombázó

Hozzávalók:

  • 0,3 liter tőzegáfonyalé
  • 0,2 liter víz (lehet szénsavas is)
  • kis darabka friss gyömbér
  • 1 evőkanál méz

Elkészítése: A gyömbért lereszeljük, majd az összetevőket egy üvegben alaposan összerázzuk. Hagyjuk állni legalább egy óráig, majd sűrű szövésű szűrűn átszűrjük.

Hatása

Tőzegáfonya: Magas antioxidáns hatásának köszönhetően késlelteti a szervezetünk öregedését, rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a húgyúti fertőzések. Jelentős gyulladáscsökkentő hatása van, erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, jó hatással van a szív és érrendszerünkre.

Gyömbér: Kordában tartja a vércukorszintet, nyugtatja a gyomrot, enyhíti az émelygést, hányingert, csökkenti a koleszterinszintet és a vérrögök kialakulásának esélyét, csillapítja az ízületi gyulladást.

Méz: Csökkenti a gyomorsav-képződést, erősíti az immunrendszert, erősíti a csontokat, nyugtatja az idegrendszert és megfázásos tünetek kezelésére is kiváló.

3. Édes álom

Hozzávalók:

  • 0,5 liter kókusztej
  • 2 evőkanál datolyaszirup
  • 3 szelet friss ananász
  • 4-5 levél friss bazsalikom

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze, majd töltsük pohárba.

Hatása

Kókusztej: Kiegyensúlyozza a gyomor- és a bélrendszer működését, valamint gyógyír a szájüregi fekélyekre. Különösen nagy mennyiségben tartalmaz közepesen hosszú zsírsavakat, melyeket a szervezet egészen eltérő módon képes feldolgozni a több, hosszú szénláncú zsírsavakhoz képest. Segít megtartani a súlyunkat, de fogyókúra idején is érdemes rendszeresen innunk.

Datolyaszirup: Bár alapvetően magas kalóriatartalmú, a fogyókúrában is jó szolgálatot tesz, hiszen kifejezetten édes ízével már kis mennyiség is képes elnyomni az édesség utáni sóvárgást. Magas fehérjetartalma támogatja az izmok építését, így fogyás esetén segít, hogy a testünk zsírtartalmából, ne pedig az izomtömegéből veszítsünk. A benne található vitaminok és ásványi anyagok rugalmassá teszik a bőrünket, és védelmet nyújtanak az öregedéssel szemben, illetve a csontokat is erősítik. Emellett a testet és a szellemet is feltölti energiával.

Ananász: Rengeteg vitamint és ásványi anyagot, A-, B- és C-vitamint rejt magában, emellett folsvat, káliumot is. Kalóriatartalma viszont alacsony. Tartalmaz egy olyan enzimet, amely segíti az ételek lebontását. Ez azonban csak a friss ananászban található meg.

Bazsalikom: Nyugtatja, kisimítja az idegeket, oldja a görcsöket, ezért a stresszes állapotok megelőzésében, kezelésében is segítségünkre lehet. A bélműködést is fokozza, csökkenti a puffadást.

4. Gyümölcs koktél

Hozzávalók:

  • 0,5 liter aloe vera juice
  • 1 nagy maréknyi fagyasztott bogyós gyümölcs
  • Fél gránátalma magja
  • 1 csipet kardamom
  • 1 evőkanál méz

Elkészítése: Egy kancsóba keverjünk össze mindent alaposan, majd tegyük be egy órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Hatása

Aloe vera: A növény húsa közel 200 féle jótékony hatóanyagot tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, antibiotikus és antivirális hatása van, sőt, még a candida gomba ellen is hatásos. Felgyorsíthatja a szájban kialakult afták gyógyulását, emellett gyomor- és bélpanaszok ellen is bátran használhatjuk, akár savas reflux kiegészítő kezelésére is alkalmas. A növény leve fokozhatja az inzulinérzékenységet és javíthatja a vércukorszint szabályozását. Csökkenti a depressziót és a migrént.

Bogyós gyümölcsök, gránátalma: Rendkívül magas a C-vitamin és az antioxidánstartalmuk, remekül hatnak a memóriánkra, jót tesz az érrendszerünknek és erősíti az immunrendszert. Magas rosttartalmuk elősegíti az emésztést, emellett rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal töltik fel a szervezetünket. Jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre, csökkentik a káros koleszterinszintjét, míg a hasznos koleszterin mennyiségét növelik a véráramban. Lazítják a vér sűrűségét, így rendszeres fogyasztásukkal időskorban kisebb valószínűséggel alakulnak ki vérrögök, ennek köszönhetően csökken az embólia és a szívinfarktus veszélye is. Sikerrel alkalmazható érelmeszesedés esetén, valamint magas vérnyomás csökkentésére.

Kardamom: Segíti az emésztést, a puffadás kiváló ellenszere.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.