Létrehozva: 2023.12.03.

Ezzel a népszerű itallal csökkenthető a demencia kockázata

Ezt az italt sokan fogyasztják, mégsem tudták, hogy mi mindenre jó.

Hatalmas felefedezést tettek a tudósok, amely szerint egy népszerű, sokak által fogyasztott forró itallal csökkenteni lehet a demencia kockázatát, de más betegségre is jótékony hatással van.

Close,Up,Image,Of,Woman,Hands,Shaking,Cappuccino,At,Shabby
A kávé segíthet a demencia kialakulásának a csökkentésében Fotó: Ann Haritonenko / Shutterstock

A Veronai Egyetemen végzett tanulmány szerint a kávé jelentős hatással lehet a demencia, különösen az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának csökkentésére. A kutatások megállapították, hogy már napi egy eszpresszó segíthet, mivel képes ellensúlyozni a neurodegeneratív betegségekben szenvedők agyában felhalmozódó tau-fehérjék képződését.

Kiderült ugyanis, hogy az eszpresszóban található vegyületek lebontják ezeket a tau-fehérjéket, így megakadályozzák az általuk az idegsejtekben okozott károsodást és az ezt követő kognitív képességek hanyatlást. A tanulmány azt is megállapította, hogy sokak kedvence, az Espresso Martini koktél is tartalmazza ezeket a jótékony vegyületeket, amelyek szintén hozzájárulhatnak a demencia kockázatának csökkentéséhez.

A tanulmány részeként végzett laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy az eszpresszó hatékonyan ellensúlyozza az fibrillák kialakulását. A kutatás földrajzi szempontból is érdekes volt, ugyanis az olaszok 96%-a fogyaszt eszpresszót naponta, ami egy olyan lehetséges szokásra utal, amely hozzájárulhat a demencia alacsonyabb előfordulási gyakoriságához bizonyos régiókban, így akár ebben a térségben is kisebb lehet erre az esély.

Akár önmagában fogyasztják, akár tejeskávéba, Americanoba vagy akár martinibe keverik, az eszpresszó rendkívül koncentrált koffeint biztosít a kávé szerelmeseinek. De többre is képes, mint csak felébreszteni. Az eszpresszóvegyületek gátolhatják a tau fehérje felhalmozódását – azt a folyamatot, amelyről úgy tartják, hogy szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában

- fejtette ki D'Onofrio professzor.

A legújabb tanulmányok azt is kimutatták, hogy mértékkel fogyasztva ez a kávé egyedülálló biológiai tulajdonságainak köszönhetően jótékony hatásokkal járhat. Nevezetesen, a kávé gazdag antioxidánsokban és növényi vegyi anyagokban, amelyek csökkentik a gyulladást, védelmet nyújtva olyan betegségek ellen, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, májbetegségek és bizonyos típusú rák - emlékeztet cikkében a Mirror.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek