Létrehozva: 2023.10.22.

Végre kiderült, hány órakor kell vacsorázni, hogy tényleg egészséges legyen

Nemcsak a testsúlyod miatt érdemes odafigyelned a vacsora időpontjára, hanem azért is, mert az egész szervezetedre hatással van a jó vagy éppen rossz időzítés. De mikor is érdemes akkor vacsorázni? Mutatjuk!

Nem tanácsos este hat után már enni, ha szeretnéd tartani a súlyodat, vagy fogyókúrázol. Legalábbis sokan így tudják; de vajon tényleg igaz lenne ez az állítás? Mi a helyzet, ha csak este hét órakor érsz haza; jobb, ha koplalsz, és kibírod reggelig, vagy pár falatot szabad enni? A vacsora sokak számára mindig más időpontban van, így nehéz órára pontosnak lenni. Pedig a nem megfelelő időpontban fogyasztott, pláne kiadós vacsora nemcsak az alakodnak tesz rosszat, de az egészségednek is. „Rengeteg minden meghatározhatja, hogy mikor vacsorázunk, például a munkánk, az időbeosztásunk, hogy mennyire vagyunk éhesek, milyen gyógyszereket szedünk, sőt, az is, hogy a család többi tagja mikor ér rá, hogy egy asztalhoz üljünk” – nyilatkozta a prevention.com-nak Catherine Canadeo táplálkozási szakértő, aki azt is hozzátette, hogy érdemes inkább az időbeosztásunkon változtatni, és az egészségünk szempontjából leginkább megfelelő időpontban vacsorázni – vagyis délután 5 és 7 óra között.

Ha korán vacsorázol, hálás lesz a szervezeted! Fotó: Pixabay.com

Minél később, annál egészségtelenebb

A táplálkozási szakértő kiemelte, hogy a lényeg persze továbbra is az, hogy mit fogyasztunk, vagyis legyen elég tápanyag az étrendünkben, mint szénhidrátok, fehérjék és sok-sok zöldség; de fontos az is, hogy az utolsó étkezést mikorra időzítjük. „Minél később ülünk asztalhoz, annál kevesebbet együnk este” – tette hozzá a szakértő. Egy tanulmány szerint azok, akik délután ötkor vacsoráznak, 60 kcal-val többet égetnek el, mint akik a későbbi órákban. Emellett más kutatások azt is alátámasztották, hogy a korai vacsorázók vércukorszintje alacsonyabb, gyorsabb a zsír-anyagcseréjük, és mindemellett jobban alszanak, gyorsabban pörög az emésztésük és alacsonyabb a vérnyomásuk.

De mit tegyen, aki nem tud ötkor enni?

Canadeo szerint azoknak sem kell elkeseredniük, akik számára lehetetlen ez a korai időpont a vacsorára, viszont arra figyeljenek, hogy legkésőbb három-négy órával lefekvés előtt egyenek, később már ne. Ugyanis ahogy telik az este, egyre lassul az emésztésünk, és több kalóriát raktároz el a testünk, ha például közvetlenül lefekvés előtt eszünk. Nemcsak a diétázóknak hasznos a korai vacsora: aki refluxszal küzd, az kevésbé szenved a tünetektől éjszaka.

Túl korán sem szerencsés

A kulcs tehát az, hogy mikor mész aludni; hiszen hiába fogyasztod el ötkor a vacsorádat, ha este tizenegyig, vagy akár éjfélig is ébren vagy, meg fogsz később is éhezni, és ha azok közé tartozol, akik üres gyomorral képtelenek elaludni, akkor nemcsak éhes, de kialvatlan is leszel reggelre. Az éjszakai kínzó éhség ellen napközben is sokat tehetsz, ha bőségesen reggelizel, rendes adag ebédet, ám kisebb adag vacsorát eszel. Az időzítésen túl a rendszeresség is fontos. „Aki következetesen ugyanabban az időpontban vacsorázik esténként, az könnyebben fog fogyni, több energiája lesz, és kisebb lesz számára az emésztési problémák kialakulásának kockázata” – tette hozzá Canadeo. A lényeg a lényeg: a legegészségesebb tehát korán vacsorázni, de ha ezt nem tudod megtenni, figyelj rá, hogy legkésőbb négy órával lefekvés előtt legyen az utolsó étkezés, és lehetőleg minden nap ugyanakkor. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket