kulcsár edina
A szervezetnek nagyon sok folyadékra van szüksége. De nem mindegy, hogy mikor iszol. Gyümölcsevés után kifejezetten tilos a vízfogyasztás!
Az egészségünk megőrzése érdekében nagyon fontos a napi vízfogyasztás. De vannak olyan esetek, amikor kifejezetten nem ajánlott ezt megtenni. Ennek kapcsán rengeteg olyan kérdés van, ami örök dilemma. Felmerül a kérdés, hogy ha gyümölcsöt eszel, utána jót tesz-e a szervezetnek, ha azonnal vizet is fogyasztasz?
A víz hidratálja a szervezetet, de a testhőmérséklet egyensúlyban tartását is elősegíti, és a salakanyagok kiürítésében is részt vesz. Gyümölcsre is szükséges van a szervezetnek, hiszen tele van vitaminnal, és a kiszáradás ellen is nagyon jó, de a bőrtápláláshoz is hozzájárul. De, ha a vizet a gyümölcs után közvetlenül fogyasztod, elképzelhető, hogy nem tesz jót. Nem mindenki számára egészséges. Jobb, ha óvatos vagy a gyümölcsevés utáni vízfogyasztással, mert előfordul, hogy lelassítja az emésztésed, de más egészségügyi problémát is okoztat. Az Indiai Fortis Kórház szakértője öt szempontot is figyelembe véve a következő problémákra hívta fel a figyelmet:
Kerülni kell a vizet a gyümölcsevés után, mert a kettő keveredése megzavarhatja a gyomorban történő felszívódási és emésztési folyamatokat. Ez savasodáshoz vezethet. Előfordulhat, hogy émelygést is okoz. Cseresznye esetén nagyon figyelni kell, mert a héján található élesztőgombákat csak a tömény gyomorsav tudja elpusztítani. A vízzel hígított emésztőnedvek erre nem képesek, így puffadást, gyomorfájást okozhat.
Az étkezés után elfogyasztott víz felhígítja a gyomornedvet és az emésztést segítő enzimeket, ezzel csökkenti az emésztőenzimek kiválasztását, és ez savtúltengéshez valamint gyomorégéshez vezet.
A gyümölcsökben rengeteg a cukor és az élesztő. Ha ezek elfogyasztás után vizet iszol, a folyadék felhígítja a gyomorsavat. A gyomorban lévő élesztő szaporodásnak indulhat, ami szén-dioxid és alkohol termelődéshez vezethet. Ez pedig fokozza a gyomorban a gázképződést.
Magas víztartalmú gyümölcsök esetén, mint a dinnye, narancs, vagy az eper a víz fogyasztása felborítja az emésztőrendszer pH-értékét. Vagyis a savasság és lúgosság mérlegét. Ez azért jön létre, mert a magas víztartalmú gyümölcsök kevésbé savasítják a gyomrot.
Ha vizet iszol a gyümölcsre, lelassul az emésztésed. Ilyenkor sok emésztetlen étel marad a szervezetedben. Ez alakul zsírrá, és az inzulinszintet is növelheti, ami megdobhatja a vércukorszintet. Így kialakulhat a cukorbetegség, sőt, az elhízás is.
Ne nyúlj azonnal a vizes pohárhoz, ha gyümölcsöt ettél! Várj vele legalább 1 órát!