Létrehozva: 2023.03.27.
Módosítva: 2023.03.27.

6+1 tipp, hogy ne essünk vissza a náthába

Nincs is annál idegesítőbb, mint kigyógyulni egy betegségből, majd azt tapasztalni, hogy pár nap múlva visszaesünk. Mutatunk néhány tippet, hogyan akadályozható ez meg.

A koronavírus óta fokozottabban tartunk a megfázásoktól és a szezonális nátháktól, és sokan igyekeznek különféle óvintézkedéseket tenni. Sajnos azonban az őszi és a tavaszi időszak is durva volt a bacilusok szempontjából, ugyanis számos kórokozó vert tanyát hazánkban, emiatt az átlagos számokhoz képest sokkal többen megbetegedtek. A megfázás egyébként sem leányálom, és alig várjuk, hogy kigyógyuljunk belőle. Éppen emiatt rettenetesen bosszantó, ha a kigyógyulás után újra visszaesünk a betegségbe – akár többször is. Bosszankodásra azonban semmi ok, hiszen sokszor a saját hanyagságunk okozza a bajt. Ha betegek voltunk, tegyünk meg minden lépést annak érdekében, hogy eltüntessük a környezetünkben megbúvó bacilusokat – javasolja a Dívány.hu. Íme 6+1 tipp, hogyan előzhetjük meg a visszaesést:

Az alvás náthásan sokszor komoly kihívást jelent.
Sokat szenvedhetünk a nátha miatt Fotó: sirtravelalot / Shutterstock

1. Fertőtlenítsd az éjjeliszekrényed!

Az éjjeliszekrény az a bútor, amihez a leggyakrabban hozzányúlunk, mikor ágyban vagyunk. Hozzáérünk, amikor a telefonunkat keressük, amikor lerakjuk a bögre teánkat, sőt gyakran teledobáljuk zsebkendőkkel is. Ha a betegség után nem fertőtlenítjük le a szekrényt, nagy az esély arra, hogy újra lebetegszünk.

 Könnyen beláthatjuk ezzel kapcsolatban, hogy a telefonunkat is érdemes fertőtleníteni, hiszen azt is fertőzött kézzel fogdostuk.

2. Cseréld le a fogkefét!

Higiéniai okokból fogkefét egyébként is érdemes sűrűn cserélni, ha azonban betegen mostuk a fogunkat, mindenképpen meg kell tennünk ezt a lépést. A nyálban található bacilusok megbújnak a fogkefében, és amikor legközelebb a szánkba vesszük, ismét megbetegíthetnek bennünket. Ha elektromos fogkefénk van, akkor a fejet kell lecserélni, és semmiképpen te tároljuk az eszközt mások fogkeféi mellett!

3. Mosd ki az ágyneműd!

Amikor betegen az ágyban fekve izzadunk, sok bacilus megtelepszik a szövetekben. Ráadásul ha a használt zsebkendőket a takaróra dobáljuk, tüsszögünk és köhögünk, akkor a váladék biztosan megveti a lábát az ágyneműn. Éppen ezért mossuk ki minél hamarabb!

4. Válts pizsamát!

Náthásan egész nap a pizsamánkban vagyunk, és próbáljuk kiizzadni a betegségünket. Emiatt fontos, hogy betegségünk alatt többször is váltsunk pizsamát, és magas hőfokon mossuk ki a használt ruhadarabokat.

5. Takarítsd ki a fürdőszobát!

Mondani sem kell, hogy a fürdőszobában mennyi kórokozó megbújhat. A probléma azonban fokozódik, ha valamilyen hányás-hasmenéses vírusunk volt. Ilyen esetben minél hamarabb fertőtlenítsük a vécécsészét és környékét, a kéztörlőt, mosdókagylót, a csapokat és a kádat is, illetve mindent, amihez hozzáértünk.

6. Fertőtlenítsd a szemetest!

A szemetest egyébként is érdemes időnként fertőtleníteni, mert abban számos kórokozó megtelepedhet, így amikor azt fogdossuk, könnyedén összeszedhetünk különféle betegségeket. Ha azonban náthásak voltunk, és teledobáltuk zsebkendőkkel, akkor bizonyos, hogy a váladék nem lesz kedvező hatással a fertőzésmentességének. Éppen emiatt sose hagyjuk ki a megfázás után a szemetesek fertőtlenítését!

+1. Tisztítsd le a kilincseket is!

Sokaknak eszükbe sem jut, de a kilincseket betegen, összeköhögött kézzel megfogdostuk, így ha nem takarítjuk le, bizony újra megfertőződhetünk. Éppen emiatt ne habozzunk, szappanos vízzel mossuk át a kilincseket is. Ez persze akkor is javasolt időnként, ha nem vagyunk betegek, mert számos bacilus lappanghat ezeken a területeken.

MEDICINA

A legjobb teák orrdugulás ellen

A zimankós, télies időjáráson kívül, a vírusos megbetegedések is okozhatnak orrdugulást. Enyhe tünetek esetén ezek a teák, gyógynövények segítenek neked, hogy elmúljanak a kellemetlen nyavalyák.

MEDICINA

A legjobb teák orrdugulás ellen

A zimankós, télies időjáráson kívül, a vírusos megbetegedések is okozhatnak orrdugulást. Enyhe tünetek esetén ezek a teák, gyógynövények segítenek neked, hogy elmúljanak a kellemetlen nyavalyák.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

metropol.hu

A Házasság első látásra sztárja vallomást tett

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel