KÜLFÖLD

Szerző I.R.

1 hónapja

Döbbenet: Ezért támad télen erősebben a nátha és az influenza

Tévhit, hogy a melegben töltött idő az oka az influenza és a nátha gyors terjedésének télen.

Szerző I.R.

Világszerte emberek milliói betegednek meg ősszel és télen különböző légúti fertőzésekben, ilyenkor támad leginkább a nátha, az influenza, és a Covid is. Gyakran hallani, hogy ennek az oka a hideg hőmérséklet, mert bekényszeríti az embereket a melegre, ahol könnyebben terjednek a kórokozók. Egy friss tanulmány azonban azt sugallja, az ok másban keresendő. Mégpedig az orrban! – olvasható a TIME oldalán.

Fotó: Pixabay

A hideg a hibás

A tudósok felfedezték, hogy nem a melegben töltött idő az oka annak, hogy ősszel és télen gyorsabban terjed a nátha, az inlfuenza, vagy a Covid-19. Valójában a hideg elnyomja az immunvédelem első vonalát, amely az orrunk, a légutakat megfertőző vírusok szervezetünkbe való bejutásának fő útvonala. Legalábbis ezt bizonyították az amerikai Harvard Medical School szem- és fülbetegségeire szakosodott kórház kutatócsoportja által végzett vizsgálatok, amelyeket a The Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban tettek közzé.

Az orr a szervezet első védőpajzsa

Az emberi orr olyan védelemmel van felszerelve, amely megakadályozza például a vírusok és baktériumok bejutását a szervezetbe (Fotó: Pixabay.com)

A felfedezés olyan terápiás megoldások felé nyit, amelyek elrejtik ezt a gyenge pontot, például az orrspray-k segítségével, amelyek erősítik a legyengült immunvédelmet. Egy 2018-as, szintén a fent említett intézmény kutatóinak tanulmánya megállapította az orrba jutó baktériumok és vírusok által kiváltott immunválasz létezését. Az orr elülső részének sejtjei valójában érzékelik jelenlétüket és a nyálkahártyában apró, folyadékkal teli zsákok (úgynevezett extracelluláris hólyagok) milliárdjainak felszabadulását idézik elő, amelyek körülveszik és megtámadják a behatolókat, mielőtt azok belépnének a szervezetbe. 

Amikor felrúgunk egy darázsfészket, a darazsok kirajzanak, és megpróbálják megölni a támadót, mielőtt az megtámadhatná a fészket. Ez az, amit a test csinál

– él a szemléletes példával dr. Benjamin Bleier társszerző, aki a Massachusetts Eye and Ear – a világ legnagyobb látás- és halláskutató központjainak – fül-orr-gégészeti transzlációs osztályának kutatási igazgatója. 

Az új tanulmányban Bleier és munkatársai kimutatták, hogy az orr hasonló védelmet nyújt a közönséges légúti vírusok ellen, köztük két rhinovírus (a megfázás gyakori oka) és egy koronavírus (bár nem a COVID-19 okozója) ellen.  

Hidegben gyorsabban szaporodnak a vírusok

A kutatók egy másik kérdés megválaszolására is vállalkoztak: vajon a hideg időjárás csökkenti az orr természetes immunválaszának hatékonyságát?

2015-ben a Yale Egyetem kutatócsoportja egerekkel bizonyította, hogy a rhinovírusok jobban szaporodtak hidegben, mivel a víruselleni immunválasz alacsony hőmérsékleten nem olyan erős. A National Institutes of Health kutatásai azt is kimutatták, hogy az influenzavírusok jobban terjednek a hideg éghajlaton. Az új tanulmány erre a korábbi munkára épít, és Bleier szerint magyarázatot ad arra, hogy a test miért érzékenyebb a vírusfertőzésekre, ha hidegnek van kitéve. Megfigyelésük szerint ugyanis, a hőmérséklet 5 fokos csökkenése gyengíti az immunválaszt, és csaknem felére csökkenti az orrban termelődő hólyagok mennyiségét. 

Amellett, hogy a felfedezés segít megmagyarázni a hideg hónapokban megszaporodó légúti vírusok régóta megfigyelt trendjeit, a vizsgálat eredménye végül új terápiás módszerekhez vezethet – mondja Mansoor Amiji, a tanulmány társszerzője, a Northeastern Gyógyszertudományi Tanszékének elnöke.

A kérdés most az, hogyan tudjuk használni ezt a jelenséget, hogy jobban megvédjük az orrunkat, különösen a hideg hónapokban?

– teszi fel a kérdést Amaji doktor. Ha a kutatók megtalálják a módját az orr veleszületett immunválaszának fokozására még hideg hőmérsékleten is, akkor több vírusos betegséget is megállíthatnak, mielőtt azok megfertőzhetnék a szervezetünket.

 

Szerző I.R.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elfelejtette összefogni köntösét Szőke Zsuzsi, mielőtt magát fotózta - kép

origo.hu

Nagyon kínos dolog történt Kulcsár Edinával és Csutival

borsonline.hu

Megszólalt az öngyilkos lány vőlegénye: Barbi 12 éves korától intézetben élt

ripost.hu

Halálos baleset: négyen ültek a teherautóval karambolozó kocsiban

mandiner.hu

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát: így érhet véget szerinte az orosz-ukrán háború

origo.hu

Ilyen még nem történt a TV2 műsorában, mindenki megdöbbent

mindmegette.hu

A 13 legjobb kókuszgolyó recept - köztük van a kedvenced is!

veol.hu

A Provident Pénzügyi Zrt. munkatársat keres Kereskedelmi Tanácsadó munkakörbe (x)

life.hu

Kettő az egyben szupervitamin, amely segíthet visszaállítani a megtépázott immunrendszert (x)

beol.hu

Kényelmet és extra kedvezményeket nyújt a Lidl digitális szórólapja(x)

she.life.hu

Kedves lányos anyukák! Kérlek, beszélgessetek a lányotokkal az intim higiéniáról!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

KÜLFÖLD

Brutális ámokfutás: mindhárom gyermekével végzett az anya

KÜLFÖLD

Hihetetlen: Elbarikádozták az iskolai mosdókat, hogy a diákok ne járjanak ki az órákról

KÜLFÖLD

Ráomlott a nyilvános mosdó egy férfira, aki belehalt

KÜLFÖLD

Óriási ötlet, így küzdött egy nyugdíjas a kátyúk ellen

KÜLFÖLD

Végzett vele a kór: az orvosok nem vették komolyan, kétszer is hazaküldték a nyolcéves kisfiút

KÜLFÖLD

Késelés a metróban: súlyos állapotban a három áldozat egyike

KÜLFÖLD

„Találj békére!” – megtörte a csendet a gyászoló férj, ezt üzente a gyerekgyilkos anyának

KÜLFÖLD

Heti háromszor vitte szexelni a temetőbe diákját a perverz tanárnő