Létrehozva: 2022.12.09.

Döbbenet: Ezért támad télen erősebben a nátha és az influenza

Tévhit, hogy a melegben töltött idő az oka az influenza és a nátha gyors terjedésének télen.

Szerző I.R.

Világszerte emberek milliói betegednek meg ősszel és télen különböző légúti fertőzésekben, ilyenkor támad leginkább a nátha, az influenza, és a Covid is. Gyakran hallani, hogy ennek az oka a hideg hőmérséklet, mert bekényszeríti az embereket a melegre, ahol könnyebben terjednek a kórokozók. Egy friss tanulmány azonban azt sugallja, az ok másban keresendő. Mégpedig az orrban! – olvasható a TIME oldalán.

Fotó: Pixabay

A hideg a hibás

A tudósok felfedezték, hogy nem a melegben töltött idő az oka annak, hogy ősszel és télen gyorsabban terjed a nátha, az inlfuenza, vagy a Covid-19. Valójában a hideg elnyomja az immunvédelem első vonalát, amely az orrunk, a légutakat megfertőző vírusok szervezetünkbe való bejutásának fő útvonala. Legalábbis ezt bizonyították az amerikai Harvard Medical School szem- és fülbetegségeire szakosodott kórház kutatócsoportja által végzett vizsgálatok, amelyeket a The Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóiratban tettek közzé.

Az orr a szervezet első védőpajzsa

Az emberi orr olyan védelemmel van felszerelve, amely megakadályozza például a vírusok és baktériumok bejutását a szervezetbe (Fotó: Pixabay.com)

A felfedezés olyan terápiás megoldások felé nyit, amelyek elrejtik ezt a gyenge pontot, például az orrspray-k segítségével, amelyek erősítik a legyengült immunvédelmet. Egy 2018-as, szintén a fent említett intézmény kutatóinak tanulmánya megállapította az orrba jutó baktériumok és vírusok által kiváltott immunválasz létezését. Az orr elülső részének sejtjei valójában érzékelik jelenlétüket és a nyálkahártyában apró, folyadékkal teli zsákok (úgynevezett extracelluláris hólyagok) milliárdjainak felszabadulását idézik elő, amelyek körülveszik és megtámadják a behatolókat, mielőtt azok belépnének a szervezetbe. 

Amikor felrúgunk egy darázsfészket, a darazsok kirajzanak, és megpróbálják megölni a támadót, mielőtt az megtámadhatná a fészket. Ez az, amit a test csinál

– él a szemléletes példával dr. Benjamin Bleier társszerző, aki a Massachusetts Eye and Ear – a világ legnagyobb látás- és halláskutató központjainak – fül-orr-gégészeti transzlációs osztályának kutatási igazgatója. 

Az új tanulmányban Bleier és munkatársai kimutatták, hogy az orr hasonló védelmet nyújt a közönséges légúti vírusok ellen, köztük két rhinovírus (a megfázás gyakori oka) és egy koronavírus (bár nem a COVID-19 okozója) ellen.  

Hidegben gyorsabban szaporodnak a vírusok

A kutatók egy másik kérdés megválaszolására is vállalkoztak: vajon a hideg időjárás csökkenti az orr természetes immunválaszának hatékonyságát?

2015-ben a Yale Egyetem kutatócsoportja egerekkel bizonyította, hogy a rhinovírusok jobban szaporodtak hidegben, mivel a víruselleni immunválasz alacsony hőmérsékleten nem olyan erős. A National Institutes of Health kutatásai azt is kimutatták, hogy az influenzavírusok jobban terjednek a hideg éghajlaton. Az új tanulmány erre a korábbi munkára épít, és Bleier szerint magyarázatot ad arra, hogy a test miért érzékenyebb a vírusfertőzésekre, ha hidegnek van kitéve. Megfigyelésük szerint ugyanis, a hőmérséklet 5 fokos csökkenése gyengíti az immunválaszt, és csaknem felére csökkenti az orrban termelődő hólyagok mennyiségét. 

Amellett, hogy a felfedezés segít megmagyarázni a hideg hónapokban megszaporodó légúti vírusok régóta megfigyelt trendjeit, a vizsgálat eredménye végül új terápiás módszerekhez vezethet – mondja Mansoor Amiji, a tanulmány társszerzője, a Northeastern Gyógyszertudományi Tanszékének elnöke.

A kérdés most az, hogyan tudjuk használni ezt a jelenséget, hogy jobban megvédjük az orrunkat, különösen a hideg hónapokban?

– teszi fel a kérdést Amaji doktor. Ha a kutatók megtalálják a módját az orr veleszületett immunválaszának fokozására még hideg hőmérsékleten is, akkor több vírusos betegséget is megállíthatnak, mielőtt azok megfertőzhetnék a szervezetünket.

 

Szerző I.R.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Schiffer András: „A jogállamiságot pontosan az Európai Unió rúgja fel azzal, hogy pörölykalapácsként használja a szerveit a Magyarország elleni geopolitikai küzdelemben” (VIDEÓ)

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Ittas nő miatt hajtott végre kényszerleszállást egy Budapestről induló repülő

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya