tóth gabi
Bár alapvetően a pollenek nyáron keserítik meg az allergiások életét, már most is találhatók allergének a levegőben.
Márciusban már számítani lehet arra, hogy megnő a pollenek jelenléte a levegőben, és torokkaparás, szemviszketés, tüsszögés mutatja, hogy megkezdődött az allergiaszezon. A kora tavaszi allergia fő okozói a mogyoró, a ciprusfélék, a nyárfa és a kőris: késő délután és kora este okozhatnak leginkább tüneteket a pollenjeik. Aki érzékeny ezekre az allergénekre, azoknak érdemes felkészülniük, hiszen a tavaszi allergia ellen is lehet védekezni.
Figyeld a naptárt
Ha még nincs pollennaptárad, érdemes letöltened egyet, vagy figyelni a napi pollenjelentést, hiszen így még időben meg tudod kezdeni a kezelést, vagyis az allergiagyógyszer szedését. Bár ezekből van, amit vény nélkül lehet kapni, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal, mielőtt beszednéd őket.
Minél többet tartózkodj odabent
Bármilyen csábító is a tavasz, ilyenkor legyél kevesebbet a szabad levegőn, és a szellőztetést is inkább reggelre időzítsd. Eső után azonban nyugodtan kimehetsz, hiszen ilyenkor csökken a pollenkoncentráció a levegőben. Utazás közben a kocsi ablakait se húzd le, hogy elkerüld a kellemetlen tüneteket.
Vigyázz a keresztreakciókkal
Aki allergiás, ebben az időszakban olyasmire is mutat átmenetileg tüneteket, amikkel télen például nincs problémája – ezeket az ételeket ilyenkor érdemes kerülni. Keresztreakciót válthat ki például a dió, a gesztenye, a cukkini, a burgonya és az alma is. Ha már korábban tapasztaltad, hogy ezek fogyasztása után felerősödnek az allergiás tüneteid, inkább kerüld őket.
Kerüld a készételeket
Sokszor rontanak az adalékanyagok, készételek az allergiás tüneteken, hiszen az immunrendszer központja a belekben található, így nem mindegy, mit fogyasztasz. Ebben az időszakban érdemes tehermentesítened az emésztésedet: fogyassz kevesebb felvágottat, ízesített sajtot, nassolnivalókat, és inkább válassz egészséges zöldségeket, gyümölcsöket, tiszta, otthon készült ételeket.
Hosszú távú megoldás: az immunterápia
Az eljárás nem csupán csökkenti a tüneteket, de meg is szüntetheti az allergénnel szembeni túlzott érzékenységet. A terápia során az allergén tisztított kivonatát adagolják injekció, tabletta vagy cseppek formájában – 3-5 éves kezelés után a szervezet fokozatosan hozzászokik ehhez az anyaghoz, és 10-12 éves tünetmentes időszak is elérhető.