Létrehozva: 2021.12.19.

Őrjítően kívánod a csokit? Figyelj, mert ez is lehet az oka

Ha bőségesen reggeliztél, és nem feledkeztél meg az ebédről sem, akkor könnyen lehet, hogy a szervezeted így jelzi, hogy valami nem stimmel.

Biztosan veled is előfordult már, hogy haladtál a napi rutinoddal, dolgoztál a munkahelyen vagy éppen kirándultál egy jót, és egyszer csak annyira sóvárogni kezdtél a csokoládé után, hogy úgy érezted, megőrülsz, ha nem kaphatsz be legalább egy kockát. Ha egész nap eszméletlenül kívánod a csokit, az nem csupán azt jelenti, hogy édesszájú vagy: sokszor egészen más van a háttérben. Bár a csokoládé kis mennyiségben nem ártalmas, sőt, a 70 százalékos vagy annál nagyobb kakaótartalmú étcsokoládé rendszeres fogyasztása kimondottan jót tesz a testeddel, ha rendszeresen kívánod a csokit úgy, hogy egyébként nem vagy éhes, akkor gondolnod kell arra is, hogy valami nem stimmel. Szakértők szerint több dolgot is jelezhet, ha napközben sóvárogsz a csoki után.

Több oka is lehet, amiért kívánod a csokit (Fotó: Pixabay)

1. Alacsony a vércukor-szinted

Alacsony vércukor-szintre azonnali, ám rövid távú megoldást nyújt a csokoládé (Fotó: Pixabay)

Ha két étkezés között túl sok idő telik el, akkor a vércukorszint leeshet, és a szervezeted energiát, azaz ételt követel. Minél több cukor van egy ételben, annál gyorsabban megemeli a vércukor-szintet, ám szakértők szerint egyáltalán nem ideális ez a megoldás. Bár a cukros ételek, mint a csokoládé, gyorsan energiát adnak, a vércukor-szint hamar újra leesik – így még több csokoládét ennél. Így azonban egy olyan ördögi körbe kerülhetsz, ami kimondottan árt a szervezetednek. A szakértők szerint a megoldás az, ha nem vársz túlságosan sokat két étkezés között, és cukros ételek helyett a rostokban gazdag táplálkozást választod.

2. Magnéziumhiányod van

Az étcsokoládéban rengeteg magnézium van, ám ez nem fedezi a napi szükséges mennyiséget (Fotó: Pixabay)

A legtöbb embernek kevés van a szervezetében ebből a nyomelemből, és ez a hiány sokszor izomgörcsök, ingerlékenység formájában jelentkezik. Ám azt kevesen tudják, hogy ilyenkor jobban kívánjuk a csokoládét, hiszen ebben az édességben rengeteg magnézium található: egyetlen kocka elfogyasztásával 41 milligrammot juttathatsz a szervezetedbe, ami elég magas szám, tekintve, hogy a nők átlag napi magnézium-szükséglete 320 milligramm. Ha kívánod a csokit, és mellette ingerült, fáradt vagy, és görcsölnek az izmaid, akkor szinte biztos, hogy magnézium-hiányod van. Szakértők szerint érdemes más úton pótolni ezt a nyomelemet, például tabletta formájában. Érdemes egy vérképet is csináltatnod, hogy kiderüljön, valóban ez okozza-e a panaszaidat. Fogyaszthatsz ilyenkor nyugodtan csokit is, ám arra érdemes figyelned, hogy magas kakaótartalmú legyen, és túlságosan sokat ebből sem szabad enni.

3. Stresszes vagy

Stresszes élethelyzetben könnyen lehet, hogy többször kívánod a csokit (Fotó: Pexels)

Nehéz, feszült időszakokban, amikor egymást érik a határidők, az emberek többsége hajlamos megfeledkezni az egészséges étkezésről, és könnyen előfordulhat, hogy túlságosan sok kávé és csokoládé fogy. A csoki hatására a szervezet boldogsághormont termel, így kézenfekvő, hogy ha ideges vagy, be akarj kapni pár kockával, hiszen azonnali megkönnyebbülést okoz. Mivel az agy örömért felelős központját stimulálja, a csokoládé fogyasztása közben valóban jobban érezzük magunkat, ám ez hamar el is illan, és újra visszatérnek a gondok, az idegeskedés. Szakértők szerint érdemes megállni egy pillanatra, és feltenni magunknak a kérdést, vajon miért kívánjuk a csokoládét. Érdemes inkább szembenézni az érzéseinkkel, mint csokival elfojtani őket.

4. Szokásoddá vált

Jólesik főétkezés után egy kis csokis desszert, de a plusz kalóriák miatt nem érdemes mindennapi szokássá tenni (Fotó: Pixabay)

Lehet, hogy pusztán azért kívánod meg néha, mert már észrevétlenül hozzászoktál, hogy bizonyos helyzetekben, például ebéd után, vagy várakozás közben csokit szoktál enni. Egy idő után annyira automatikus lesz, hogy a csokiért nyúlsz, hogy fel se tűnik. Nagy mennyiségben az édesség nem tesz jót a szervezeteddel, ezért érdemes átalakítani ezt a szokást például úgy, hogy csoki helyett iszol egy finom, cukormentes teát, vagy eszel egy kis gyümölcsöt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Nem várt helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet