1 éve

Meddig tart egy bugyi: tényleg félévente le kellene cserélned az összeset?

Azt mondják, nem csak a kozmetikumoknak, de a bugyiknak is van szavatossági ideje. Egy influencer nemrég arról beszélt a TikTok-on, hogy egy-egy darabot rendszeres mosás mellett is legfeljebb fél évig lehetne hordani. De vajon igaz ez? Meddig bírja egy bugyi?

Szerző Horváth Gabi

Nálad is megbújik néhány ősrégi bugyi a fehérneműs fiókban? A TikTok-on nemrég terjedő népszerű videó szerint ez öreg hiba. Egy influencer nemrég videójában fejtette ki, hogy hiába mosod gondosan a fehérneműidet, nem tudsz belőle minden baktériumot és más kórokozót eltávolítani, így az öreg bugyik akár fertőzést is okozhatnak. Vagyis ha a bugyi tovább marad nálad fél évnél, az egészséged láthatja kárát. Vajon tényleg így van?

Tényleg ki kellene dobnod fél év után?
Fotó: Pixabay.com

A bugyi mint időzített bomba?

A kérdésre több nőgyógyász is válaszolt a TikTok-on és más közösségi média-felületeken. Legtöbbjük szerint nincs miért aggódni: egy rendszeresen mosott bugyi fél év után sem válik fertőzések forrásává, semmi nem indokolja, hogy miért pont fél év lenne az élettartamuk. Az ehhez hasonló videók és írások csak a tisztaságmánia kultúráját erősítik. Manapság azt szeretjük, ha a testünk és a környezetünk makulátlanul tiszta és sterilizált, pedig minden kutatás arra utal, hogy ez nem csak szükségtelen, hanem ártalmas is. Többször is bebizonyosodott, hogy az egészséges hüvelynek nincs szüksége például hüvelyöblítésre, csak rendszeres, normál mosakodásra, a többit megoldja a saját, egészséges baktériumflórája. Ugyanígy a testedhez érő ruhaneműknek – még ha olyan intim területet is takarnak, mint a bugyi – sincs szüksége extra sterilizálásra, csak rendszeres, normális mosásra. Az alsóneműdtől, hogy ha egyébként tiszta, nem fogsz sem húgyúti fertőzést, sem pedig intim fertőzéseket kapni.

A hüvely baktériumflóráját már csak azért sem érdemes extrém tisztasággal, például hüvelyöblítéssel felborítani, mert ha egészséges, akkor maga is véd a fertőzésektől. A bugyidban a nap végén található váladék épp ennek a védekezésnek a mellékterméke. A bugyi ráadásul normál esetben el sem éri a hüvely belsejét, csupán annak bejáratánál feszül.

Ha rendszeresen és alaposan mosod a bugyidat, nem kell tartanod tőle
Fotó: Pixabay.com

Mikor cseréld le mégis?

Vannak persze olyan helyzetek, amikor érdemes extrán fertőtleníteni vagy akár le is cserélni a bugyidat. Ha hüvelyi fertőzéssel kezelnek, akkor fordíts különös gondot a bugyi tisztítására. Mosd magas hőmérsékleten, akár fertőtlenítő mosószerrel. Ha ettől sem érzed magad biztonságban, nyugodtan cseréld le. Ha pedig bevág, kényelmetlen, dörzsöl, akkor azonnal a kukába vele! Az ilyen bugyi ugyanis sérüléseket okozhat a nemi szerv külső részén, ami egyrészt fájdalmas, másrészt pedig valóban fertőzésveszélyes. A többi, kényelmes bugyi viszont nyugodtan maradhat fél évnél tovább. Elég, ah akkor dobod ki őket, amikor már elhasználódtak. Addig elég csak minden viselés után kimosni.

 

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!