Létrehozva: 2021.03.12.

A nőknél nagyobb valószínűséggel okoz súlyos mellékhatásokat a koronavírus-vakcina

Ez a jelenség nem feltétlenül rossz hír a hölgyek számára, ugyanis a legtöbb esetben csak annak a jele, hogy a vakcina működik.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) február végén publikált tanulmánya szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel, és sokkal súlyosabb mellékhatásokat okozhatnak a koronavírus elleni védőoltások, mint a férfiak esetében - írja a Business Insider.

A Georgia államban található szövetségi ügynökség az Egyesült Államokban beadott első 13,8 millió adag Covid-19 vakcina adatait vizsgálta. Ennyi ember közül mindösszesen 7 ezren jelentették a CDC-nek, hogy az oltás után mellékhatásokat tapasztaltak: köztük fejfájást, fáradtságot, hányást, bőrelváltozást, allergiás reakciókat és szédülést.

A mellékhatásokról beszámoló személyek közel 80 százaléka volt nő, holott a 13,8 millió vizsgált személynek csak a 61 százaléka képviselte a hölgyeket, tehát a jelentősen felülreprezentáltak a statisztikában.

A Covid-19 oltások által okozott ritka, ám annál veszélyesebb anafilaxiás sokk szinte mindig a nőknél fordult elő. Szakértők arról számoltak be, hogy mind a 19 személy, aki ilyen reakciót tapasztalt a Moderna-féle koronavírus elleni vakcina után, nő volt. A Pfizer/BioNTech oltása pedig 47 ember esetében okozott anafilaxiás tüneteket, közülük pedig 44-en voltak nők.

Dr. Sabra Klein, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) mikrobiológusa és immunológusa a New York Times-nak elmondta, hogy „egyáltalán nem lepődött meg az eredményeken, mivel az ilyen típusú nemi különbség szinte minden ma használt oltás esetében előfordulnak, és kivétel nélkül a nők számoltak több és súlyos mellékhatásokról.”

A CDC egy 2013-as tanulmányban arra a megállapításra jutott, hogy négyszer annyi nő, mint férfi jelentett allergiás reakciót a 2009-es influenza járvány elleni védőoltás után, annak ellenére, hogy több férfi, mint nő kapta meg a betegség elleni vakcinát ebben a szezonban. Egy másik tanulmány pedig arra jutott, hogy 1990 és 2016 között a nők adták az oltásokkal kapcsolatos összes anafilaxiás reakciók 80 százalékát.

Dr. Klein szerint az a jelenség egyáltalán nem rossz hír a nők számára, ugyanis ezek a túlzott fizikai reakciók azt jelzik, hogy egy oltóanyag működik. „Ha a vakcina kicsit robusztusabb, de még közel sem veszélyes immunválaszt vált ki, akkor az egyet jelent azzal, hogy az oltakozó hamar védetté fog válni” – fogalmazott az immunológus.

Mi okozza a nemek közötti különbségeket?

Fontos megjegyezni, hogy a vakcinák nem szexisták, de még csak nem is hímsoviniszták. A különféle fertőzések ellni oltóanyagok alapvetően két ok miatt okoznak nagyobb valószínűséggel mellékhatásokat a nők esetében.

A jelenség egyik magyarázata a nemek eltérő viselkedése lehet. A nők tényszerűen gyakrabban jelentenek mellékhatásokat, még akkor is, ha a tüneteik azonosak, mint a férfiak esetében. Rosemary Morgan nemzetközi egészségügyi kutató szerint „a férfiak ritkábban fordulnak orvoshoz, mint nők, ha betegek. Ennek következtében pedig kevesebbszer jelentenek mellékhatásokat is.”

A másik ok az emberi szervezet biológiai felépítésére vezethető vissza. A múltban már több kutatás is kimutatta, hogy a nők szervezete megközelítőleg kétszer annyi antitestet termel a különféle fertőzések legyőzése érdekében, mint a férfiaké. Ez a fajta nemek közötti immunreakció eltérés pedig azzal magyarázható, hogy a női nemi hormonok, mint az ösztrogén és a progeszteron, képesek kötődni az immunsejtek felületéhez, melynek hatására azok több antitestet termelnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

vg.hu

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is teszik az alapkövet

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel