Létrehozva: 2021.03.12.

A nőknél nagyobb valószínűséggel okoz súlyos mellékhatásokat a koronavírus-vakcina

Ez a jelenség nem feltétlenül rossz hír a hölgyek számára, ugyanis a legtöbb esetben csak annak a jele, hogy a vakcina működik.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) február végén publikált tanulmánya szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel, és sokkal súlyosabb mellékhatásokat okozhatnak a koronavírus elleni védőoltások, mint a férfiak esetében - írja a Business Insider.

A Georgia államban található szövetségi ügynökség az Egyesült Államokban beadott első 13,8 millió adag Covid-19 vakcina adatait vizsgálta. Ennyi ember közül mindösszesen 7 ezren jelentették a CDC-nek, hogy az oltás után mellékhatásokat tapasztaltak: köztük fejfájást, fáradtságot, hányást, bőrelváltozást, allergiás reakciókat és szédülést.

A mellékhatásokról beszámoló személyek közel 80 százaléka volt nő, holott a 13,8 millió vizsgált személynek csak a 61 százaléka képviselte a hölgyeket, tehát a jelentősen felülreprezentáltak a statisztikában.

A Covid-19 oltások által okozott ritka, ám annál veszélyesebb anafilaxiás sokk szinte mindig a nőknél fordult elő. Szakértők arról számoltak be, hogy mind a 19 személy, aki ilyen reakciót tapasztalt a Moderna-féle koronavírus elleni vakcina után, nő volt. A Pfizer/BioNTech oltása pedig 47 ember esetében okozott anafilaxiás tüneteket, közülük pedig 44-en voltak nők.

Dr. Sabra Klein, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) mikrobiológusa és immunológusa a New York Times-nak elmondta, hogy „egyáltalán nem lepődött meg az eredményeken, mivel az ilyen típusú nemi különbség szinte minden ma használt oltás esetében előfordulnak, és kivétel nélkül a nők számoltak több és súlyos mellékhatásokról.”

A CDC egy 2013-as tanulmányban arra a megállapításra jutott, hogy négyszer annyi nő, mint férfi jelentett allergiás reakciót a 2009-es influenza járvány elleni védőoltás után, annak ellenére, hogy több férfi, mint nő kapta meg a betegség elleni vakcinát ebben a szezonban. Egy másik tanulmány pedig arra jutott, hogy 1990 és 2016 között a nők adták az oltásokkal kapcsolatos összes anafilaxiás reakciók 80 százalékát.

Dr. Klein szerint az a jelenség egyáltalán nem rossz hír a nők számára, ugyanis ezek a túlzott fizikai reakciók azt jelzik, hogy egy oltóanyag működik. „Ha a vakcina kicsit robusztusabb, de még közel sem veszélyes immunválaszt vált ki, akkor az egyet jelent azzal, hogy az oltakozó hamar védetté fog válni” – fogalmazott az immunológus.

Mi okozza a nemek közötti különbségeket?

Fontos megjegyezni, hogy a vakcinák nem szexisták, de még csak nem is hímsoviniszták. A különféle fertőzések ellni oltóanyagok alapvetően két ok miatt okoznak nagyobb valószínűséggel mellékhatásokat a nők esetében.

A jelenség egyik magyarázata a nemek eltérő viselkedése lehet. A nők tényszerűen gyakrabban jelentenek mellékhatásokat, még akkor is, ha a tüneteik azonosak, mint a férfiak esetében. Rosemary Morgan nemzetközi egészségügyi kutató szerint „a férfiak ritkábban fordulnak orvoshoz, mint nők, ha betegek. Ennek következtében pedig kevesebbszer jelentenek mellékhatásokat is.”

A másik ok az emberi szervezet biológiai felépítésére vezethető vissza. A múltban már több kutatás is kimutatta, hogy a nők szervezete megközelítőleg kétszer annyi antitestet termel a különféle fertőzések legyőzése érdekében, mint a férfiaké. Ez a fajta nemek közötti immunreakció eltérés pedig azzal magyarázható, hogy a női nemi hormonok, mint az ösztrogén és a progeszteron, képesek kötődni az immunsejtek felületéhez, melynek hatására azok több antitestet termelnek.

origo.hu

A Coca-Colának ez a szankció nagyon fog fájni

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

borsonline.hu

Pénz üti a markukat: ez a négy csillagjegy garantáltan meg fog gazdagodni

hirtv.hu

Ha az EU így folytatja, tíz év múlva nem lesz EU – így reagáltak a németek a Magyarországot ért büntetés hírére

life.hu

Kettészakadhat a világ egyik legnagyobb országa - figyelmeztetnek a tudósok

vg.hu

Az oroszok már nem ejtenek foglyokat: lefejezett ukrán katonát találtak Donyeckben

ripost.hu

Óriási fordulat az eltűnt maláj gép ügyében: furcsa hangjelek oldhatják meg a rejtélyt

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. június 15-21.: Varázslatos hétvége, feszültségekkel teli hét

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy szerelmi élete felfordul

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

ripost.hu

Katalin lett a célpontja? Sunyi tervet eszelt ki Meghan Markle

ripost.hu

Kétperces helyesírási teszt: mennyit találsz el?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Kisangyalok II. Családi Napját rendezték, Várkonyi Andrea is a nemes célok mellé állt

MEDICINA

Gyakran használod ezeket a szavakat? Vigyázz, a demencia fenyeget!

MEDICINA

Ezeket a bugyikat már több ország betiltotta: te is veszélyben lehetsz

MEDICINA

Sokan utaznak így a repülőn, mert nem ismerik a veszélyeket: bele is lehet halni!

MEDICINA

Soha többet ne dobd ki a cseresznye szárát, hihetetlen, mire jó

MEDICINA

Hihetetlen: ezzel az egyszerű gyakorlattal röpülnek le rólad a kilók

MEDICINA

Nem tudsz aludni? Ha ezt a gyümölcsöt fogyasztod, eldobhatod az altatót!

MEDICINA

Soha többet ne dobd a narancshéjat a szemetesbe!