1 éve

Kitálaltak az orvosok: okozhat-e meddőséget a Covid-vakcina

Az oltásellenesek egyik előszeretettel hangoztatott érve, hogy a vakcinák, különösen a Covid elleni oltás meddőséget okoz. De vajon mindez teljes sületlenség, vagy lehet benne igazság?

Szerző Horváth Gabi

A virológusok és más orvosok minden fórumon igyekeznek leszögezni: ilyesmit csak az álhírek állítanak. Senki ne utasítsa el azért az oltást, mert a termékenységét félti tőle. Semmilyen tudományos bizonyíték nem utal rá, hogy a Covid-vakcina bármilyen mértékben is befolyásolná a nők termékenységét.

Fotó: Pixabay.com

A jelenleg az EU-ban engedélyezett Pfizer- és Moderna vakcinák az mRNS technológiát használják: ez lényegében azt jelenti, hogy az oltás „bemutatja” a szervezetnek, főként az immunrendszernek a koronavírus felületi fehérjéit, azt a bizonyos „tüskefehérjét”, amely a vírusnak az emberi sejtekhez való kapcsolódását segíti. Ez immunválaszt vált ki, a szervezet antitesteket kezd termelni a koronavírus ellen, amelyek elpusztítják a tüskefehérjét, de az antitestek segítségével az immunrendszer a későbbiekben is képes lesz védekezni a koronavírus ellen.

Az emberi sejtek DNS-ét viszont nem tudja megváltoztatni a vakcina, akármit is mondjanak az álhírterjesztők. A vakcina termékenységet befolyásoló hatásáról szóló híresztelések azon állítása sem igaz, amely szerint a vakcina tartalmazná a syncytin-1 nevű fehérjét, amelynek funkciója a méhlepény megfelelő működésének biztosítása. A koronavírus tüskefehérjéje a kutatók szerint még csak nem is hasonlít a syncytin-1-re. A vakcinának semmi köze a várandóssághoz.

Fotó: Pixabay.com

A vakcinák klinikai tesztjeiben olyan nők is részt vettek, akik még a teszt során vagy nem sokkal később várandósak lettek. A Moderna vakcina tesztelése során 13, a Pfizer vakcina tesztjei során 23 nő esett teherbe, A Pfizer tesztsorozatában résztvevők közül egyetlen nő vesztette el a terhességét, és ő is abban a csoportban volt, amelyiknek a tagjai nem az oltást, csupán placebót kaptak. Vagyis semmilyen bizonyíték nem támasztja alá azt a feltevést, hogy a vakcina bármilyen módon is hatna a termékenységre, vagy akár a várandósságra. Az, hogy a várandós hölgyeket egyelőre nem oltják, csak elővigyázatosságnak tekinthető, mivel egyelőre ezen a csoporton még nem tesztelték széles körben a vakcinákat.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta, verte, és rendszeresen megerőszakolta öccsét egy székesfehérvári férfi

origo.hu

Félmeztelenül, egy szál tangában ment ki a kertbe a színésznő - fotók

life.hu

Durván megalázták a születésnapos Meghan Markle-t

mandiner.hu

Pókember kötögetett a Budapestre tartó repülőn

ripost.hu

Most kell elrakni üvegbe a legmegosztóbb magyar savanyút, két hét múlva késő lesz

ripost.hu

Nagy meglepetést tartogat az időjárás, ez vár ránk a héten

ripost.hu

Egzotikus betegségek terjednek Európában, ez az oka

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

MEDICINA

Kánikulai kisokos: 10 házi praktika izzadás ellen

MEDICINA

Természetes módszerekkel is elősegíthető a fogantatás

ÉLETMÓDI

Erre a 3 csillagjegyre komoly spórolás vár szeptembertől

ÉLETMÓDI

Kiégett a kertben a fű? Ne pánikolj, itt a megoldás!

MEDICINA

A vegán életmód előnyei, amit akár már néhány hét után érezhetünk (x)

MEDICINA

A multivitaminok tényleg minden fontos vitamint tartalmaznak? (x)

MEDICINA

Az UV-sugarak mellett más veszély is leselkedik a bőrünkre a hőségben

MEDICINA

Mennyibe kerül a Fixfogsor Protézisrögzítés?(x)