INSIDER

Ők a „magyar ész”!

„Kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina; amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra…” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök rádióinterjújában Karikó Katalinról. Többek között ő fejleszette ki a Pfizer-BioNTech vakcináját. Most a Ripost bemutatja Karikó Katalint és tudós társait.
  • Szerző: Ripost

Karikó Katalin, a vakcina kifejlesztésében oroszlánrészt vállaló biokémikus Orbán Viktor szavaira reagálva úgy fogalmazott: „persze szeretünk túlzásokba esni, de most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás.” Fel is sorolta mindjárt, kik azok a magyarok rajta kívül, akik részt vettek a Pfizer-BioNTech vakcinájának kifejlesztésében: Pardi Norbert, Boros Gábor, Szabó Gábor. Lássuk, kik ők!

A BioNTech magyar kutatói: Szabó Gábor kardiológus, Karikó Katalin biokémikus és Boros Gábor molekuláris biológus 2019-ben Mainzban (Németország). Karikó Katalin felvétele

A „kisújszállási biológusbrigád”

Így hívja dr. Karikó Katalin biokémikus professzor dr. Pardi Norberttel és dr. Szabó Gáborral alkotott trióját. Hármuk és a Debrecenben végzett dr. Boros Gábor kutatási eredményeinek köszönhető a világ egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcinája. Kisújszállás egy kisváros Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de egyetlen gimnáziumának azonban olyan biológia szakköre volt, hogy az ott szerzett tudásvágy a Nobel-díjig repítheti Tóth Albert egykori tanítványát. Dr. Karikó Katalin és földijei tudásukkal jelentősen hozzájárulnak a koronavírus elleni harchoz. Karikó Katalin apukája és Pardi Norbert nagypapája is hentes volt, együtt dolgoztak, innen az ismeretség, de Szabó Gábor szüleivel is jóban volt.

Karikó Katalin

biokémikus professzor, a BioNTech alelnöke.

Fotó: Facebook

* Szolnokon született, Kisújszálláson nevelkedett, édesapja hentes, édesanyja könyvelő volt.

* A helyi gimnáziumban Tóth Albert tanár úr biológiai szakkörében szerette meg a biológiát, első alkalommal ő nyerte el az iskola biológia díját, a Jermy Gusztáv-díjat.

* A szegedi egyetemen végzett, közben szórakozni járt, imádta a diszkót.

* Férjével, Francia Bélával Szegeden egy kis panellakásban laktak és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban szerzett doktori címet 1983-ban. Itt kezdett vírusokkal foglalkozni

* 1985-ben Amerikában, Philadelphiában a Temple Egyetemen kapott állást, majd Washingtonban, később a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozott.

* Első kutatói pályázatát visszautasították azzal, hogy az mRNS – a jelenlegi oltás alapja – nem alkalmas terápiára.

* Az amerikai Moderna és a német BioNTech cég összesen 150 millió dollárt fizetett ki a tudóstársával közös szabadalomért – nem neki, hanem a szabadalom birtokosának.

* Kisújszállás városának Tiszteletbeli Polgára.

* Még Magyarországon született lánya, Francia Zsuzsanna amerikai színekben kétszeres olimpiai és sokszoros világbajnok evezős.

Pardi Norbert

A Pennsylvaniai Egyetem virológusa

* Kisújszálláson született, 65 éves.

* Nagypapája hentes volt, együtt dolgozott Karikó Katalin édesapjával.

* Kisújszálláson járt középiskolába, ugyanabba a szakkörbe, ugyanahhoz a tanárhoz, ahová Karikó Katalin csak később.

* Karikó Katalin segítette nemzetközi tudományos pályára.

* A Pennsylvaniai Egyetemen végzett

* Ma a Pfizernél dolgozik

* Ő publikálta először (Karikó Katalinnal és Drew Weissmannal közösen), hogy a módosított mRNS jó vakcina. Nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett.

Boros Gábor

molekuláris biológus

Fotó: Linkedin

 

* „Tiszteletbeli kisújszállási”, a Debreceni Egyetemen végzett

* A BionTech kutatója

Szabó Gábor

kardiológus

Fotó: Linkedin

 

* Kisújszálláson született és járt gimnáziumba. A „kisújszállási biológusbrigád” harmadik tagja.

* A Debreceni Egyetemen végzett.

* A BionTech kutatója, Karikó Katalin 2010-ben hívta meg Amerikába dolgozni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?