INSIDER

Mindenkit ez érdekel most: Előírhatja-e a munkaadó a koronavírus elleni védőoltást?

Még mindig sok a bizonytalanság a Covid védőoltással kapcsolatban. Például munkahelyeken megkövetelhetik-e az oltást?
  • Szerző: Ripost

Vajon a munkahelyeken megkövetelhetik a koronavírus elleni védőoltást?Erről Zempléni Kinga munkajogász beszélt az azenpenzem.hu oldalán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy ápoló megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a győri Szent Anna Otthonban 2021. január 10-én. MTI/Krizsán Csaba

A munkajogász szerint a munkáltatóknak alapvetően nincs joguk ahhoz, hogy megköveteljék a munkavállalóktól a védőoltás beadatását, hacsak nincs rá külön rendelkezés. A munkáltató azonban felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtéséért. Egy rendelet értelmében pedig köteles a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat felbecsülni. A becslés eredményétől függően a munkáltatónak írásban kell meghatároznia, hogy kinél indokolt a védőoltások beadása.

Ha a becslés kimutatja a munkavállaló egészségének és biztonságának olyan kockázatát, amelyekre létezik hatékony védőoltás, a munkáltatónak – a foglalkoztatás feltételeként – a munkavállaló számára meghatározott védőoltást fel kell ajánlania. A munkavállalót tájékoztatni kell a védővédőoltás elmaradásának előnyeiről, illetve hátrányairól. Amennyiben a munkáltató a becslés alapján valamelyik munkakörben előírja a védőoltást, akkor köteles azt biztosítani, és a költségeit is állni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?