1 éve

Ez az egyszerű trükk segít, hogy még mindig ne add fel az újévi fogadalmaidat

Újévkor megfogadjuk, hogy idén minden másként lesz, aztán februárra már megint a régi kerékvágásban toporgunk. De vajon mi akadályozza meg az újévi fogadalmak valóra váltását, és mit tehetsz, hogy idén ne ez legyen a szokásos menetrend?

Szerző Horváth Gabi

Újév napján előszeretettel osztjuk meg a neten, milyen nagyszabású fogadalmakat tettünk. A kutatások azonban azt mutatják, hogy februárra az emberek 80 százaléka már nem tartja a fogadalmát – rosszabb esetben már nem is emlékszik rájuk. Te is visszatértél a régi rossz szokásokhoz? Nyugi még egyáltalán nincs minden veszve!

Fotó: Pixabay.com

Sokan már a fogadalom megfogalmazásánál elrontják. Korlátozni akarják magukat, például úgy fogalmaznak, hogy „nem eszem több csokit” vagy „leszokom a cigarettáról”. A tiltás viszont ellenállást hoz létre, ezzel szemben pedig nehezebb valóra váltani, amit szeretnél.

Egy 2017-es kutatás során a több mint 1000 résztvevőt három csoportra osztották. Az egyik csoport semmilyen támogatást nem kapott a céljai valóra váltásához. A második csoport kapott némi segítséget, a harmadikhoz tartozók pedig egész évben folyamatos segítséget kaptak. Ami azonban meglepte a kutatókat: a célok megvalósítása szempontjából egyáltalán nem számított, ki melyik csoportba tartozott. Ami sokkal fontosabb volt: az, hogy hogyan fogalmazták meg a fogadalmakat. Azoknak, akik azt jelölték meg konkrétan, hogy mit szeretnének tenni, a 60 százaléka vitte végig az elhatározását. Akik viszont inkább elkerülni és megtiltani szerettek volna valamit maguknak, azoknak mindössze 47 százaléka járt sikerrel.

Fotó: Pixabay.com

Vagyis sokkal nagyobb esélyed van a sikerre, ha pozitívan fogalmazol. Azt tartsd szem előtt, mit csinálni szeretnél, ne azt, amit nem. Az optimista megfogalmazás ugyanis előre visz, lelkesít, míg a tiltás, az elkerülés inkább ellenállást hoz létre. Vagyis ha egészségesebben akarsz étkezni, akkor ne az legyen a cél, hogy megtiltsd magadnak az édességet. Inkább koncentrálj arra, hogyan tudnál több értékes tápanyagot, például zöldséget, gyümölcsöt bevinni az étrendedbe.

A pszichológusok szerint még egy titka van a fogadalmak sikeres megvalósításának: légy realista, és ne szidd magad akkor sem, ha valami nem megy tökéletesen. Az ambiciózus célok szépek, de gyakran nem megvalósíthatóak. Inkább tűzz ki egy olyan köztes célt, akit képes vagy megvalósítani, és majd onnan fellépsz a következő lépcsőfokra. És már most tisztázd magadban: nem fog minden egyenes úton, azonnal tökéletesen menni. Lesznek visszalépések, kudarcok. Ezek pedig mindössze annyit jelentenek, hogy ember vagy, nem tökéletesen működő robot. Vagyis, ha valami nem megy azonnal, merj tovább próbálkozni, ne add fel azonnal az egészet, és eszedbe se jusson szemrehányást tenni magadnak.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss videón a súlyos beteg Bruce Willis

origo.hu

Halálra késeltek egy idős embert

borsonline.hu

Se bugyi, se más: anyaszült meztelenül fotózták le a TV2 sztárját

vg.hu

Felfelé ível a hőszivattyúk és a kondenzációs kazánok eladása

ripost.hu

Így főzd a szilvalekvárt, ha nem akarsz órákig a tűzhely mellett állni

vg.hu

Ősztől ennyi pótdíjjal kell számolnia a BKK-n bliccelőknek

travelo.hu

Esztergomnál áll egy műemlék a Dunában, aminek a csodájára járnak

ripost.hu

Sokkot kapott a kismama, amikor meglátta, mi lapul a szendvicsében

ripost.hu

3 csillagjegy, akik őrületesen jók az ágyban

ripost.hu

Barátja elárulta, erre készül Cristiano Ronaldo

ripost.hu

Egy időutazó megjósolta II. Erzsébet királynő halálát

További cikkek

MEDICINA

Kánikulai kisokos: 10 házi praktika izzadás ellen

MEDICINA

Természetes módszerekkel is elősegíthető a fogantatás

ÉLETMÓDI

Ne dobd el az alma héját, szuper, mire használhatod

ÉLETMÓDI

3 isteni bográcsétel, ha nem gulyást akarsz enni

MEDICINA

Veszélyes ördögi kör: Minden, amit a cyberchondriáról tudni akartál

MEDICINA

Ezzel az egyszerű teszttel tudhatod meg, mi áll a haspuffadás hátterében

MEDICINA

A vegán életmód előnyei, amit akár már néhány hét után érezhetünk (x)

MEDICINA

A multivitaminok tényleg minden fontos vitamint tartalmaznak? (x)