TESTFACTOR

Ez a téli futás titka: Ha így vágsz bele, imádni fogod

Nem tudod elképzelni, hogy télen a szabadban fuss? Pedig nagyon egészséges, erősíti az immunrendszert és segít jókedvűnek maradni a szürke napokon. Próbáld ki, segítünk!
címkék:

Fázós vagy, és előre félsz a téli szabadtéri futástól? Legszívesebben az orrodat se dugnád ki a lakásból tavaszig? Nem teszed jól: hiába van hideg, a szabad levegőn végzett mozgásra ilyenkor is szüksége van a szervezetednek. Az immunrendszered is jobb formába kerül, ha a szabadban edzel. De vajon mit tehetsz, hogy ne tűnjön az egész olyan ijesztőnek? Mutatjuk a trükköket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Melegíts be, mielőtt kimennél!

A sportolás előtti bemelegítés akkor készíti fel a legjobban a szervezetedet a terhelésre, ha még bent elvégzed. Ráadásul ezzel már termeltél is egy kis hőt, vagyis nem fogod olyan kellemetlennek érezni a hideget. Az izmok óvatosabb bemelegítése után iktass be pár dinamikus gyakorlatot, hogy felgyorsuljon a pulzusod, és már indulhatsz el!

Futás 01

Fotó: Pixabay.com

Adj hozzá még egy réteget!

Vegyél fel még egy pólót, vagy vegyél rá a leggingsre egy shortot is. Így melegebben tartod magad, és szükség esetén variálni is tudod a rétegek számát.

Figyelj a dzsekidre!

A legjobbak azok az extra darabok, amelyeknek az eleje véd a széltől, a háta pedig lélegző anyagból van. De egy minőségi, bélelt sportdzseki is megteszi.

Fuss kisebb köröket!

Most ne kalandozz messzire, mert ha túlságosan hidegnek éreznéd az időt, könnyebben lerövidítheted a távot, ha hamarabb hazamennél, mint ahogy eredetileg tervezted.

Társulj egy barátnőddel!

Társaságban futni mindig szórakoztatóbb, mint egyedül. Ráadásul így nem is halogatod az edzést pusztán a hideg miatt – persze egy hőmérsékleti határértékben azért egyezzetek meg. Van az a hideg, amikor már tényleg nem akartok majd kint edzeni, ahogy akkor sem, ha nagyon csúszik az út.

Takard el az arcod!

A maszkdivat most épp ennek kedvez. Az arcodnak azt a részét pedig, ami kilóg a maszkból, kend be zsíros védőkrémmel, és az ajakbalzsamot se feledd el. A kezedre mindenképp húzz kesztyűt.

Ne felejts el inni!

A hidegben nem mindig vesszük észre, ha szomjasak vagyunk. Pedig edzés közben ilyenkor is izzadsz! Vagyis vízre, innivalóra ilyenkor is szükséged van, de inkább langyos legyen, mint jéghideg. Egy könnyű termoszban akár egy kis teát is vihetsz magaddal.

Vidd magaddal a meleget!

A kesztyűdbe egy pici melegítőtasakot is rejthetsz, ez akkor is jót tesz, ha valamiért egy pillanatra le kell venned a kesztyűt.

Futás 02

Fotó: Pixabay.com

Válassz ki egy versenyt, hogy motiváljon!

Nézz ki magadnak egy tavaszi versenyt, amire egész télen készülhetsz. Így lesz motivációd, és egy edzésterved is, amit be kell tartanod.

Hidd el, megszokod!

Lehet, hogy egy kicsit lassabban melegszel bele igazán az edzésbe, de hidd el, belejössz. Ráadásul, minél többször mész ki a hidegbe, annál inkább megszokod, nem fog olyan sokként érni az alacsony hőmérséklet, mint korábban.

Szárítkozz meg és melegedj fel!

Ha lehet, a levezető kocogás egészen a kapuig tartson, otthon pedig gyorsan vedd le az átizzadt ruhákat, és zuhanyozz le, ha pedig több időd van, akár egy meleg fürdőbe is beülhetsz. Utána igyál valamilyen meleg italt, például teát, hogy átmelegítsen.

címkék:
És ezeket olvastad már?