1 éve

Durva dolog derült ki a maszkról, ez is múlhat rajta!

Bár a hétköznap használatos verzió besorolása nem orvosi védőeszköz, mégis kiderült róla, hogy segít leküzdeni a járványt. Döbbenetes, de ez múlhat rajta, ha ki vagy téve a fertőzésnek!

Szerző Horváth Gabi

A kutatók szerint számos tényező játszik szerepet abban, hogy ki milyen súlyos tüneteket produkál, ha megfertőződik a koronavírussal. A kor, a krónikus betegségek, a túlsúly és akár a genetika-faktor hatásáról már tudunk egyet-mást. De eddig kevés szó esett róla, hogy milyen szerepet játszik a betegség lefolyásában az, hogy egyszerre milyen vírusmennyiségnek vagyunk kitéve. Pedig ez sem mellékes!

Fotó: Pixabay.com

A kutatások szerint, ha egyszerre nagyobb mennyiségű vírus kerül a szervezetbe, az a betegség súlyosabb lefolyását eredményezi. Ezt már állatkísérletekben is bizonyították, ráadásul nem csak a mostani koronavírussal kapcsolatban, hanem a korábbi, nagy járványokat okozó SARS és MERS vírusokkal kapcsolatban is.

Több vírus ugyanis egyszerre több sejtet is képes megfertőzni, így az immunrendszernek keményebb harcra kell felkészülnie. Ráadásul egy nagyobb vírusdózisban több vírusvariáns vagy vírustörzs egyedei is szerepelhetnek, már csak ezért is nagyobb az esély a betegségre.

Persze nem egyedül a vírusterhelés dönt a betegség lefolyásáról. Ebben a szervezetünk állapota is szerepet játszik. Nem elhanyagolható az sem, mennyi időt tölt valaki egy fertőzöttel egy helyiségben. Egyelőre még azt sem sikerült megállapítaniuk a kutatóknak, milyen kitettség szükséges ahhoz, hogy egészen biztosan megfertőződjön valaki egy adott légtérben.

Fotó: Pixabay.com

És hogy mi köze mindehhez a maszknak? Az, hogy egyelőre ez a legjobb fegyverünk a járvány ellen – az oltásig. A maszk ugyan önmagában nem véd meg a fertőzéstől, de mivel a koronavírus nyálcseppekkel utazik a levegőben, ezeket a nyálcseppeket pedig távol tudja tartani a légutaktól, komolyan csökkenti a szervezetbe potenciálisan bejutó vírusok mennyiségét. Ha olyan helyiségbe mész be, amelyik elvileg üres, de nem sokkal előtted járhatott ott egy esetleg fertőzött személy (ilyen például a nyilvános vécé), akkor jó ötlet, ha magadon tartod a maszkodat, hiszen a levegőben még lehetnek láthatatlan, vírust tartalmazó aeroszolok. Egy kutatás szerint a maszk akár 70 százalékkal is csökkentheti a vírusnak való kitettségedet. Vagyis amíg nem kapsz oltást, ezzel védheted magad a legjobban.

A szellőztetés is segíthet, mivel ha kinyitod az ablakot, szétszóródnak a vírusrészecskék, így kevesebbnek van esélye a szervezetedbe jutni. Huzatba viszont ne állj, lehet, hogy épp feléd viszi a vírusokat (így terjesztheti a kórokozókat akár a légkondi is). A kézmosás és a távolságtartás szabályait pedig mindenképpen érdemes betartanod.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt válaszolta a mamuszos Molnár Enikő arra, hogy Jakab Péter szeretője-e - videó

origo.hu

Újabb elképesztő hírhamisítással bukott le a Telex

borsonline.hu

Kiderült: ismert sportoló apja halt meg a buszmegállóban történt tragédiában

ripost.hu

Érkezik a Vízöntő telihold: 4 csillagjegynek sorszerű fordulatot hoz az életébe

vg.hu

OMV: minden benzinkút működik, mennyiségi korlát van

origo.hu

Nincs felső, amely elbírná Demi Rose hatalmas melleit - fotók

ripost.hu

Megszólaltak a szemtanúk: UFO üldözött egy amerikai bombázót

ripost.hu

Sebestyén Balázs beszökött, Hajdút kitessékelték az RTL VIP-ből a Szigeten

ripost.hu

Horror: a turistákra kacsintgat a kétéves kislány kiállított holtteste

ripost.hu

„Kétszer kellett gyászolnom” – egy anya a kórház hibájából vesztette el a babáját

További cikkek

MEDICINA

Kánikulai kisokos: 10 házi praktika izzadás ellen

MEDICINA

Természetes módszerekkel is elősegíthető a fogantatás

ÉLETMÓDI

Gyilkos szódabikarbóna: soha ne dőlj be ennek a kerti trükknek

ÉLETMÓDI

Erre a 3 csillagjegyre komoly spórolás vár szeptembertől

MEDICINA

A vegán életmód előnyei, amit akár már néhány hét után érezhetünk (x)

MEDICINA

A multivitaminok tényleg minden fontos vitamint tartalmaznak? (x)

MEDICINA

Az UV-sugarak mellett más veszély is leselkedik a bőrünkre a hőségben

MEDICINA

Mennyibe kerül a Fixfogsor Protézisrögzítés?(x)