Létrehozva: 2021.01.12.

Mennyire kell félnünk az új, dél-afrikai Covid-változattól?

A koronavírus gyorsan terjedő, Nagy-Britanniából indult változata mellett Dél-Afrikában is azonosítottak egy új vírusvariánst, amely még a britnél is veszélyesebb lehet. De vajon mit jelent ez az oltás szempontjából?

A brit vírusvariáns azonosítása után néhány héttel a kutatók Dél-Afrikában is figyelmesek lettek egy új vírusvariánsra, amely a B.1.351 jelzést kapta. Egyes kutatók aggodalommal nézik a terjedését, mivel az új vírusvariáns a britnél is fertőzőbbnek tűnik. Ráadásul olyan vélemények is vannak, amelyek szerint az új vírustörzs ellenállhat az oltásoknak.

Fotó: Pixabay.com

Ez utóbbi feltevés azonban egyelőre csak találgatás, így felesleges miatta pánikba esni. Ráadásul a vakcinafejlesztéssel foglalkozó tudósok szerint most, hogy megvannak az új oltóanyagok, azokat már könnyű módosítani, ha bármikor felbukkanna egy rezisztens vírustörzs.

Az új, dél-afrikai vírusvariáns esetében az okozza a nehézséget, hogy a vírus tüskefehérjéje is mutálódott. Ez az a fehérje, amellyel a vírus a sejtekhez kötődik, hogy szaporodni tudjon. Ha pedig a tüskefehérje hatékonyabban kötődik a sejtekhez, az azzal a következménnyel jár, hogy a vírus több embert tud megfertőzni. A brit mutáció hasonlóképpen a tüskefehérje változásával járt, ezért sokkal fertőzőbb az eredeti vírusnál. Súlyosabb tüneteket ugyanakkor egyik új vírusvariáns sem okoz. Az viszont, hogy több a fertőzött, azt is jelenti, hogy közülük többen kerülnek kórházba, és többen halnak bele a fertőzésbe.

A másik fontos kérdés, hogy a most rendelkezésre álló vakcinák az új vírustörzsek ellen is védelmet nyújtanak-e – a vakcinák ugyanis pont a tüskefehérjére alapoznak. A legtöbb szakértő szerint viszont az elkészült vakcinák az új vírustörzsek ellen is védettséget alakítanak ki. Ezt igazolják az első kutatások is. Természetesen a kutatók továbbra is folyamatosan figyelik az adatokat és az oltások hatását. Ráadásul, ha a tüskefehérje mutálódik is, az oltás következtében az immunrendszer ettől még felismeri, és képes lesz védekezni ellene. A kutatók a gyógyszergyárakkal együttműködve pedig egy működő vakcina birtokában a jövő oltóanyagait könnyen hozzáigazítják a domináns vírustörzshöz. A mutáció a tesztek pontosságát és a betegség kezelését egyáltalán nem módosítja.

Fotó: Pixabay.com

Az orvosok szerint abban semmi meglepő nincs, ha egy vírus mutálódik, hiszen minden kórokozónak folyamatosan jönnek létre mutációi. Egymillióból egy esetben azonban előfordul, hogy a vírus a mutáció által hatékonyabb, például fertőzőképesebb lesz, ez történt ebben az esetben. Ám az a védekezés, amit eddig alkalmaztunk, például a távolságtartás, a maszkviselés és a gyakori kézmosás az új variánsok ellen is beválik, vagyis ezeket érdemes, ha lehet, az eddigieknél is szigorúbban betartani. Ha pedig elegen kapnak védőoltást, az hosszú távon is segíthet megszabadulni a koronavírustól.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel