1 éve

Kiderült az igazság a textilmaszkokról: az amerikai járványügyi hatóság adott szakvéleményt

Sokan még mindig kételkednek benne, hogy a textilmaszk képes lassítani a koronavírus terjedését. Az amerikai járványügyi hatóság nemrég új ajánlást adott ki, amelyben arra is választ adtak, hogy vajon az egyszerű textilmaszk védi-e a viselőjét a vírustól.

Szerző Horváth Gabi

Azt már több kutatás is igazolta, hogy a maszkviselés hatékonyan képes csökkenteni a koronavírus terjedését, mivel felfogja a köhögéskor, tüsszentéskor vagy beszédnél és kilégzésnél a levegőbe kerülő, a vírus terjedését segítő cseppek nagy részét. De vajon csak másokat védünk vele, vagy magunkat is?

A CDC, az amerikai járványügyi hatóság rendszeresen vizsgálja, milyen hatékonyak a maszkok. A legutóbbi ajánlásukban az szerepel, hogy a többrétegű textilmaszk a levegőbe kerülő cseppeknek 50-70 százalékát is felfogja, amelyek pedig átjutnak rajta, azoknak a mozgási sebességét jelentősen csökkenti.

Fotó: Pixabay.com

Ám a legtöbb embernek az a kérdése, hogy vajon őt magát védi-e a maszk – már csak azért is, mert még mindig sokan vannak, akik igyekeznek elbliccelni a maszkviselést, tőlük tehát nem számíthatunk semmilyen védelemre. Az már korábban is bebizonyosodott, hogy a sebészi és az ennél komolyabb maszkok igenis védik a viselőjüket. de vajon mi a helyzet az egyszerű textilmaszkkal, amit a legtöbben viselnek? A CDC legújabb vizsgálat szerint ezek is nyújtanak némi védelmet, vagyis nem csak a közösség érdekében, hanem a saját érdekünkben is érdemes őket viselni.

Egy emlékezetes amerikai esetben például egy fodrász-szalon mindkét fodrásza megbetegedett, és bár voltak tüneteik, 8 nap alatt összesen 139 vendéget fogadtak. Mivel a maszk viselése mind a fodrászok, mind pedig a vendégeik számára kötelező volt, mindenki maszkot viselt. Amikor a fodrászok tesztje pozitív lett, a kontaktkutatás során a hatóságok a 139 vendéget is megfigyelték. 67 vendéget önkéntes alapon le is teszteltek, és egyikük tesztje sem lett pozitív.

Az amerikai járványügyi hatóság más vizsgálatai szerint a magas kockázatú társas helyzetekben körülbelül 70 százalékkal csökkentheti a fertőzésveszélyt a maszkviselés, ráadásul az is kiderült, hogy ha a maszkot viselő személy mégis elkapja a betegséget, az enyhébb lefolyású lehet, mivel a maszk csökkenti a szervezetbe jutó vírusok mennyiségét.

Fotó: Pixabay.com

Azt egyelőre még nem sikerült pontosan meghatározni, hogy a cseppek mekkora részét képes kiszűrni a textilmaszk, de egyes eredmények arra utalnak, hogy a jobb minőségűek akár 50 százalékkal is csökkenthetik az átjutó cseppek és vírusok számát.

De mi számít jobb minőségűnek? A legjobb a sűrű szövésű, többrétegű textilmaszk. A műszálas anyagok a felületi feszültségükkel is nehezítik a cseppek átjutását. A víztaszító anyagok, például a selyem szintén jók lehetnek, mivel hosszabb távon is kényelmesen viselhetők.

A CDC arra is világosan utal: ahol az emberek legnagyobb része kötelező jelleggel maszkot visel, ott sikeresebben veszik fel a harcot a járvánnyal szemben. Arra is érdemes figyelni, hogy minden maszk, a textiltől az erősen szűrő maszkokig csak annyira véd, amennyire megfelelően hordják. A maszknak nem szabad elállnia az arctól, és a szájat és az orrot is el kell fednie. A cél az, hogy a maszk anyagán keresztül lélegezzünk, ne az elálló részek körül áramoljon be a levegő.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kibékülhet az Apple és a BOE

origo.hu

Meztelenül jógázik a hatalmas mellű Playboy-modell - fotók

metropol.hu

Demcsák Zsuzsa nevelt fia kiborult, futva menekültek a bérlői a lakásából

mandiner.hu

Videóüzenetet küldött a börtönből az oroszok által halálra ítélt brit katona

ripost.hu

Brutális a hőség? Ez jön még nyáron a Dávid-naptár szerint!

mandiner.hu

Le Soir: Novák Katalin felfrissíti Magyarország tizenkét év orbánizmus által megrongált imázsát

vg.hu

Betilthatják az abortuszt az USA államainak felében! Rengeteg a tüntetés!

travelo.hu

A legjobb kovászos kenyerek csapnak össze Veszprémben!

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

ripost.hu

Ketten meghaltak: kizuhant egy autó a harmadik emeletről

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

MEDICINA

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

MEDICINA

Megateszt: Önmagunk legjobb verziója - Inspiráló hétköznapi példaképek (x)

MEDICINA

Gyógyszer nélkül is lehet segíteni a figyelemhiányos gyerekeken

MEDICINA

7+1 természetes megoldás a sokkal pihentetőbb alvásért (x)

MEDICINA

Gyógynövényekkel és törődéssel az örömért - Mennyire fontos a törődés az üzleti világban? (x)

ÉLETMÓDI

Ezt műveli titokban a kutyád, amikor elmész otthonról

ÉLETMÓDI

Megérkezett a pénteki horoszkópod furcsán kezdődik a hétvége,