Létrehozva: 2020.11.18.

Kiderült az igazság a textilmaszkokról: az amerikai járványügyi hatóság adott szakvéleményt

Sokan még mindig kételkednek benne, hogy a textilmaszk képes lassítani a koronavírus terjedését. Az amerikai járványügyi hatóság nemrég új ajánlást adott ki, amelyben arra is választ adtak, hogy vajon az egyszerű textilmaszk védi-e a viselőjét a vírustól.

Szerző Horváth Gabi

Azt már több kutatás is igazolta, hogy a maszkviselés hatékonyan képes csökkenteni a koronavírus terjedését, mivel felfogja a köhögéskor, tüsszentéskor vagy beszédnél és kilégzésnél a levegőbe kerülő, a vírus terjedését segítő cseppek nagy részét. De vajon csak másokat védünk vele, vagy magunkat is?

A CDC, az amerikai járványügyi hatóság rendszeresen vizsgálja, milyen hatékonyak a maszkok. A legutóbbi ajánlásukban az szerepel, hogy a többrétegű textilmaszk a levegőbe kerülő cseppeknek 50-70 százalékát is felfogja, amelyek pedig átjutnak rajta, azoknak a mozgási sebességét jelentősen csökkenti.

Fotó: Pixabay.com

Ám a legtöbb embernek az a kérdése, hogy vajon őt magát védi-e a maszk – már csak azért is, mert még mindig sokan vannak, akik igyekeznek elbliccelni a maszkviselést, tőlük tehát nem számíthatunk semmilyen védelemre. Az már korábban is bebizonyosodott, hogy a sebészi és az ennél komolyabb maszkok igenis védik a viselőjüket. de vajon mi a helyzet az egyszerű textilmaszkkal, amit a legtöbben viselnek? A CDC legújabb vizsgálat szerint ezek is nyújtanak némi védelmet, vagyis nem csak a közösség érdekében, hanem a saját érdekünkben is érdemes őket viselni.

Egy emlékezetes amerikai esetben például egy fodrász-szalon mindkét fodrásza megbetegedett, és bár voltak tüneteik, 8 nap alatt összesen 139 vendéget fogadtak. Mivel a maszk viselése mind a fodrászok, mind pedig a vendégeik számára kötelező volt, mindenki maszkot viselt. Amikor a fodrászok tesztje pozitív lett, a kontaktkutatás során a hatóságok a 139 vendéget is megfigyelték. 67 vendéget önkéntes alapon le is teszteltek, és egyikük tesztje sem lett pozitív.

Az amerikai járványügyi hatóság más vizsgálatai szerint a magas kockázatú társas helyzetekben körülbelül 70 százalékkal csökkentheti a fertőzésveszélyt a maszkviselés, ráadásul az is kiderült, hogy ha a maszkot viselő személy mégis elkapja a betegséget, az enyhébb lefolyású lehet, mivel a maszk csökkenti a szervezetbe jutó vírusok mennyiségét.

Fotó: Pixabay.com

Azt egyelőre még nem sikerült pontosan meghatározni, hogy a cseppek mekkora részét képes kiszűrni a textilmaszk, de egyes eredmények arra utalnak, hogy a jobb minőségűek akár 50 százalékkal is csökkenthetik az átjutó cseppek és vírusok számát.

De mi számít jobb minőségűnek? A legjobb a sűrű szövésű, többrétegű textilmaszk. A műszálas anyagok a felületi feszültségükkel is nehezítik a cseppek átjutását. A víztaszító anyagok, például a selyem szintén jók lehetnek, mivel hosszabb távon is kényelmesen viselhetők.

A CDC arra is világosan utal: ahol az emberek legnagyobb része kötelező jelleggel maszkot visel, ott sikeresebben veszik fel a harcot a járvánnyal szemben. Arra is érdemes figyelni, hogy minden maszk, a textiltől az erősen szűrő maszkokig csak annyira véd, amennyire megfelelően hordják. A maszknak nem szabad elállnia az arctól, és a szájat és az orrot is el kell fednie. A cél az, hogy a maszk anyagán keresztül lélegezzünk, ne az elálló részek körül áramoljon be a levegő.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

metropol.hu

Benkő László fia megvédte az Omega Testamentumot

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg