INSIDER

Háborúznak a lakók: előírhatják a maszkviselést a lépcsőházban és a liftben?

Bár a törvény nem teszi kötelezővé a maszkviselést a lépcsőházakban és a liftekben, több gondnok és közös képviselő plakáton szólítja fel erre a lakókat. Ők meg egymásnak esnek: most akkor kell viselni a maszkot a közös helyiségekben, vagy senkinek nincs joga azt megkövetelni, hogy maszkban menjenek haza?
  • Szerző: Ripost

„Tisztelt Tulajdonosok, Lakók! A járványhelyzetre való tekintettel a zárt területeken (lépcsőházakban, liftekben), kérjük, viseljenek maszkot! Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!” – olvasható egy újpalotai ház lépcsőházában, de ehhez hasonló felirat több társasház, lakótelepi panel bejáratán megjelent.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

„Vegye fel, aki akarja!”

Keglovics Ferenc közös képviselő szerint nem elég, hogy rendszeresen takarítanak, fertőtlenítenek a lépcsőházban, a lakóknak ilyen módon is kell egymásra vigyázniuk.

„Az operatív törzs is ezt tanácsolja: a maszk véd a vírus ellen, ezért helyeztük ki ezt a felhívást a lift mellé„ – indokolta.

A Facebookra is kikerültek ilyen feliratok és egymásnak feszültek az emberek.

„Ez legfeljebb kérés lehet, vegye fel, aki akarja!” - írja Éva, mire Szabolcs azt tanácsolja: akkor menjen fel gyalog, ne szálljon liftbe.

„Sétáljon fel az, aki fél!” – válaszolta erre a harcias nő.

Volt, aki letépte a felszólítást

A a helyszínen kérdezte meg a lakókat és azt tapasztaltuk, hogy a többség inkább egyetért a kezdeményezéssel.

„83 évesen, koromnál fogva ritkán járok ki, hetente egyszer megyek el bevásárolni, akkor is vigyázok. A családomon kívül nem szállok be mással egy liftbe” – mondta a -nak Bocz Földi Alfrédné. „Én helyeslem, hogy kikerült a maszkról a kiírás! Hátha többen hordják majd ezután, ez fontos!„

Az ő házukban sem mindenki gondolja így: valaki kettétépte a feliratot, amit végül az idős asszony ragasztott meg.

„Hordom a maszkot, ha valaki igényli és másképp nem szállna be a liftbe, de csak akkor” – mondta Zimány Tamás. „De fontos a megfelelő fertőtlenítés is.”

Zimány Tamás (Fotó: Ripost)

Baski Sándor családilag is érintett, így pontosan tudja, mindent meg kell tenni a védekezés érdekében.

Baski Sándor (Fotó: Ripost)

„A feleségem ápolónő, a 21 éves lányom pedig, aki már nem velünk lakik, elkapta a koronavírust. Így első kézből tudom, hogy senki sincs biztonságban. Fontos az óvatosság, ezért örülök, hogy nálunk is felhívják a figyelmet a maszkhasználatra” – mondta. „Én akkor is hordtam a maszkot a liftben, amikor még nem volt ez a felszólítás.„

Farkas Józsefné azt tapasztalja, hogy van értelme a kiírásnak.

Farkas Józsefné (Fotó: Ripost)

„Mióta kitették a papír, sokkal többen viselnek maszkot a liftben, ami egy kis zárt tér. Én a tizediken lakom, és nem szívesen utaznék azokkal, akiken nincs maszk, hiszen a korom miatt is vigyáznom kell. A fiatalok kevésbé hordják, inkább az idősek többen” – tette hozzá.

Van joga felszólítani a közös képviselőnek?

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke üdvözli a liftekben és lépcsőházakban való maszkviselés kezdeményezését.

„Ahhoz azonban, hogy ne csak ajánlás, hanem kötelező érvényű legyen a maszkviselés az adott társasház liftjében, lépcsőházában, a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása, a közgyűlés összehívása kell” – mondta Kaplonyi György a -nak. „Igaz viszont, hogy ez nem szerencsés járványidőszakban, még akkor sem, ha pont a védekezést szolgálja. Büntetni pedig végképp nem lehet azokat, akik maszk nélkül szállnak be a liftbe, ha ezt nem kormányrendelet írja elő. A megoldás egyszerűen az lehet, hogy nem szállunk be egy olyan ember mellé a liftbe, aki nem visel maszkot.”

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?