INSIDER

„Agyonverlek„ – támadt rá egy férfi Máriára, akinek lecsúszott maszkja

Még most is döbbenten áll a történtek előtt a 64 éves N. Mária, akire a boltban rátámadt egy nagydarab férfi, mert néhány pillanatig nem takarta el az orrát a szájmaszk. A lecsúszott álarc miatt kétszer is az addig nyugodtan vásárló hölgy felé lendítette a karját, miközben azt kiabálta: „agyonverlek…„
  • Szerző: Ripost

Kezdünk egymás agyára menni a koronavírus-járvány miatt. Mindenkiből mást vált ki ez a helyzet, van, aki letargikus lesz, né­hányan pedig agresszívvá válnak miatta. Fontos, hogy betartsuk a szabályokat, erre udvariasan figyelmeztethetjük is egymást, de az egyáltalán nem fér bele semmilyen viselkedési formába, ami tegnap egy 64 éves nővel történt egy budapesti, zuglói boltban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bors

N. Mária nem szeret boltba járni, már eddig is csak akkor ment, ha nagyon muszáj volt. Legutóbb épp imádott kutyájának akart valami finomságot ven­ni, amikor teljesen váratlanul egy férfi nekitámadt.

„Alacsonyabb vagyok az át­lagnál, laza volt a fejemen a maszk húzórésze, így az lecsúszott az orrom alá„ – kezdte a Borsnak a történetét Mária, aki azóta sem tudta magát túltenni a történteken. „Észre sem vettem, csak akkor tudatosult bennem, amikor a nagydarab vásárló szó szerint rám támadt. Kétszer is felém sújtott az öklével, miközben szinte artikulálatlanul ordibált nekem válogatott csúnya szavakat, hogy mit képzelek magamról, mindenkinek kötelező a maszk, takarodjak kifelé a boltból. Én teljesen lefagytam a döbbenettől! Olyan agresszívan lépett fel, hogy bennem akadt a szó. Láttam a gyűlöletet a szemében, miközben én semmi rosszat nem tettem. Többen is rászóltak, hogy hagyjon békén, de ő nem is hallotta meg, csak fröcsögött. Szembefordultam vele, és közöltem, hogy így nem lehet viselkedni. Közben a fe­lesége is odaért, de ahelyett, hogy elvonszolta volna ezt az aljas embert, még ő is „belém rúgott” egyet, hogy pedig jobban járnék, ha felhúznám a maszkot, mert eltakarná a ráncaimat… Kiráncigált a boltból üvöltve, hogy agyonverlek, ha nem húzod fel a maszkodat.”

Morálisan és jogilag is elítélendő tett

A pszichológus teljes mellszélességgel hangsúlyozza, az ag­resszióra nincs mentség.

Fotó: Bors

„A koronavírus miatt ki­­alakult helyzet so­kakat frusztrálttá tesz, de ez semmire nem ma­gya­rázat„ – je­len­­tette ki Makai Gábor klinikai szakpszichológus. „Ez az ember fél, fél a vírustól, nyilván tele van bizonytalansággal, komplexusokkal, ilyen erős dühöt, aminek egyértelmű célja a rombolás, kezelni kell. Ez már túl van minden határon. Aki ilyen agresszív, verbálisan is támad, rámutató magatartást mutat, az közveszélyes, előbb-utóbb ütni fog. Konkrétan patológiás eset, akiről a tankönyvben írnak. Ez a fajta támadás, az önkényes bíráskodás morálisan és jogilag is elítélendő.”

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?