Létrehozva: 2020.10.18.

9 étel, ami nem tesz jót a vérnyomásnak

Az élelmiszerek ízéért felelős sót a gyártók sokszor eltúlozzák, hogy még kívánatosabbá tegyék az adott terméket, csakhogy mindez veszélyes lehet a szervezetre. Úgy emeli meg a vérnyomást, hogy nem is vesszük észre. Már csak akkor kapcsolunk, amikor jönnek az intenzív tünetek.

Paradicsomos ízesítők

Két evőkanálnyi ketchupben 300 mg nátrium van (a naponta legfeljebb ajánlott mennyiség 2300 mg). Ha ehhez még hozzávesszük a hamburger és a sült krumpli sótartalmát, akkor máris teljesítettük a napi maximumot. Inkább főzzünk magunknak a paradicsomszószt kevés sóval, ha pedig étteremben eszünk, válasszunk valamilyen más ízesítőt.

Mogyoró- és magvajak

Egyetlen adag 130-160 mg nátriumot tartalmaz. A legjobb, ha figyelünk a címkére, és olyan magvajat vásárolunk, amelyben nincs sem hozzáadott só, sem pedig cukor.

Gabonapelyhek

Ezeknek a reggeli ételeknek a cukortartalma is magas, de a sótartalmuk sem elhanyagolható. Válasszuk helyettük inkább a teljesen natúr zabpelyhet.

Túrókrémek

A bolti túrókrémek helyett vásároljunk inkább natúr túrót, és ízesítsük magunk. De a joghurt is jó megoldás, ha extra kalciumra, vagy egy kis finomságra vágyunk.

Sportitalok

Az elektrolitok pótlására kitalált sportitalokban rengeteg a nátrium. A hobbisportolók túlnyomó többségének viszont bőven elegendő, ha vizet iszik, így ezek fogyasztását nyugodtan el is felejthetjük.

Zsírszegény ételek

A zsírszegény, fogyókúrás ételek javítására gyakran használnak cukrot vagy sót. Épp ezért érdemes ezeknek az ételeknek inkább a zsíros változatára szavazni, különösen, ha tejtermékekről van szó.

Konzervek

Az valószínűleg nem titok, hogy a konzerv készételekben rengeteg a só, de a konzerv zöldségek sem jobbak: ahhoz, hogy hosszú időre frissek maradjanak, nagyon sok sóra van szükség. Ha tehetjük, válasszuk inkább a fagyasztott zöldségeket.

Felvágottak

A só a felvágottak leggyakoribb tartósító- és ízesítő szere. Egyetlen szelet gépsonka vagy szalámi akár 200 mg nátriumot is tartalmazhat! Ha szendvicset készítünk, használjuk fel inkább az előző napi sült hús maradékát.

Salátaöntetek

Az üveges, kész öntetek ízét a leggyakrabban sóval turbózzák fel. Jobban járunk, ha két rész olívaolajat összekeverünk egy rész ecettel, egy kevés összenyomott fokhagymával vagy zöldfűszerekkel, és ezt kanalazzuk a salátára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Plasztikai műtétje volt Schobert Larának, rá sem lehet ismerni

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

magyarnemzet.hu

Az orosz „Sátán II” nukleáris fegyver milliókat ölne meg és egész nagyvárosokat tenne a földdel egyenlővé

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot