2 éve

Rád tört a szorongás? Így léphetsz ki belőle!

Nem csoda, ha a mostani bizonytalan időben gyakran rád tör a szorongás. De vajon hogyan vehetsz erőt magadon, hogy ne ez uralja az életedet?

Szerző Horváth Gabi

Mostanság bőven van min aggódni az egészégünktől a gyerekek oktatásán át a munkahelyünkig és a család pénzügyeiig. Nem csoda hát, ha idegesen ébredsz, vagy este nem tudsz aludni. A szorongás sajnos szinte elkerülhetetlen ebben az időben, de vajon hogyan legyél úrra rajta, hogy ne tedd tönkre magad miatta?

Normális, hogy így érzel!

Hidd el, hogy amit érzel, az teljesen helyénvaló és érthető. Mostanában mindenki bizonytalan, így nem kell még amiatt is bűntudatot érezned, hogy szorongsz.

Fotó: Pixabay.com

Vedd észre, mi segít!

Figyelj fel minden olyan tevékenységre, ami csillapíthatja a rossz érzést: Ez lehet egy forró fürdő, a sportolás, de akár a kutyasétáltatás is, vagy az, hogy felhívod a barátnődet, esetleg leporolod a könyvespolcot. Amikor erőt vesz rajtad a félelem, nyúlj valamelyik hatásos stresszoldó tevékenységhez.

Legyen rutinod!

Ha van már valamilyen kialakult napirended, ragaszkodj hozzá. Ha nincs, alakítsd ki minél előbb. Kezdj valami aprósággal, például hogy minden reggel beágyazol vagy felöltözöl – ezek ugyanis a kontroll érzésével ajándékoznak meg.

Ragaszkodj a valósághoz!

Ha olyasmi tölt el aggodalommal, ami esetleg megtörténhet a jövőben, ne felejtsd el alaposan megfigyelni, mi az, ami most ténylegesen történik. Ha például összevesztél a pároddal, és attól félsz, hogy szakítani fog veled, jusson eszedbe, hogy minden párkapcsolatban van veszekedés, és inkább arra ügyelj, hogy sértegetés helyett inkább valamilyen kompromisszumra jussatok.

Fotó: pixabay.com

Lélegezz mélyeket!

Az egyik legismertebb és legrégibb nyugtató módszer. Egyszerűen lélegezz mélyeket a hasadba, majd fújd ki lassan, hosszan a levegőt. Ez csökkenti a szervezet fizikai stressz-tüneteit. Tedd a kezed a hasadra, hogy érezd, valóban oda lélegzel.

Figyelj meg egy tárgyat!

Ez a stresszoldó technika arra alapoz, hogy a múltban és a jövőben csapongó gondolataidat visszahozza az „itt és most”-ba. Keress egy szögletes tárgyat a szobában, és figyeld meg alaposan. Először futtasd végig a tekintetedet a körvonalain. Kezdd a bal oldalán, és öt számolásig, lassan lélegezz be, ahogyan függőlegesen végigpásztázol rajta. Miközben a vízszintes szélét figyeled meg ugyanígy, lélegezz ki lassan, öt számolásra. Ismételd meg ugyanezt a másik függőleges és vízszintes szélén, majd csináld meg ugyanezt kétszer-háromszor.

Kérj segítséget, ha kell!

Először is beszéld ki a problémát a családoddal, barátaiddal. De ha ez nem elég, ne szégyellj szakemberhez fordulni. Ezen a linken például ingyenesen is találsz pszichológus segítőket.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!