YESSS

Lehet-e összefüggés a hasmenés és a koronavírus között?

A kérdés úgy merült fel, hogy több fertőzött is emésztési problémákra panaszkodott. Az eddigi jelentések meglepő eredményre jutottak.

Eddigi tudásunk szerint a koronavírus-fertőzés legjellemzőbb tünetei a köhögés, a láz és a légzési nehézségek. Egyes megfigyelések szerint viszont bizonyos betegeknél az emésztőrendszeri problémák lehetnek a betegség első jelei. Sőt, van, hogy a hasmenés az egyedüli, ami a megbetegedésre utal.

hasmenes 01

Fotó: Pixabay.com

Kínában már januárban jelentkeztek betegek hasmenéssel az orvosnál, és közülük többnél is pozitív lett a koronavírus-teszt. Egy kínai tanulmány, amelynek során 206 beteget vizsgáltak, azt állapította meg, hogy a betegek közül 48-nak csak emésztőrendszeri tünetei voltak. Ezek a betegek enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzést, de több időbe telt, amíg a vírust nem lehetett kimutatni a szervezetükben – különösen a székletük maradt sokáig fertőzött.

Egy másik kínai kutatás szerint viszont azoknál a betegeknél, akiknek emésztőrendszeri tüneteik voltak, gyakrabban fordultak elő a máj- és véralvadási problémák. A két kutatásban közös, hogy az eredményeik szerint a betegek harmadánál hasmenés volt az egyik tünete a betegségnek. A hányinger és a hányás sokkal ritkábban, az esetek legfeljebb 10 százalékában fordult elő.

Európában és az Egyesült Államokban is arra jutottak a kutatók, hogy a hányingert, a hányást és a hasmenést hozzá kell adni a koronavírus-fertőzés tüneteinek listájához. Az Egyesült Államok járványügyi hatósága szerint aki hasmenést tapasztal, 24 óra alatt legalább háromszor híg a széklete, illetve bármilyen szokatlan tünetet észlel, vonuljon önkéntes karanténba, lehetőleg ne érintkezzen senkivel. Ha pedig véres lesz a széklete, azonnal hívja az orvosát.

Hasmenés 02

Fotó: Pixabay.com

A hasmenés persze nem jelenti automatikusan azt, hogy a beteg koronavírussal fertőzött. Ha fellép, érdemes minél több folyadékot fogyasztani az elvesztett folyadék pótlására. Az elektrolitokat pótló sportitalok is jók lehetnek ilyenkor. Hasfogókat viszont nem érdemes azonnal bevenni – ha a hasmenés gyakori, vagy véres a széklet, először az orvossal kell konzultálni, mer a tünetek elnyomása nagyobb bajt is okozhat. A hasmenés funkciója gyakran épp az, hogy kikerüljön a szervezetből mindaz, aminek nem kellene bent lennie. A kínai jelentések szerint egyébként a koronavírus-fertőzés okozta hasmenés 1-14 napig is eltarthat, az átlag 5,4 nap, és átlagosan napi 4,3 széklettel kell számolni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?