POLITIK

A szemfájdalom is jellemző tünete lehet a koronavírusnak?

Különös jelenségre figyeltek fel a Google adatelemzői. Ők voltak azok, akik elsők között figyelmezettek arra is, hogy a szaglás elvesztése jellegzetes tünete lehet a koronavírus-fertőzésnek.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A világ legnépszerűbb keresőjének adatelemzői lényegében a keresések számából indulnak ki. Sok mindenre lehet következtetni, ha százezrek, sőt milliók ugyanazt ütik be a keresőprogramba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A „szagveszteség”, a „szaglás elvesztése” kifejezésre például a legtöbben ott kerestek rá az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a legmagasabb az igazolt koronavírus-megbetegedés. New York, New Jersey, Louisiana és Michigan államokban. Ami egyértelműen arra utalhat, hogy náluk vagy a környezetükben is jelentkezett ez a tünet.

A Google adatelemzői most egy új kifejezés gyakori, több százezres keresésére figyeltek fel, és az a SZEMFÁJDALOM.

Képünk illusztráció

New Yorkban például a legtöbben erre a szóra kerestek rá, a szaglás elvesztése mellett.

A Google adatelemzői a keresőszavakból kiindulva azt is jósolják, hogy Ecuador lehet a COVID-19 járvány új „epicentruma”. Itt is a legkeresettebb szavak között van a szemfájdalom.

Ecuador (Fotó: PIxabay)

Ez a szó a legkeresettebbek közé került például a járvány sújtotta Spanyolországban és Iránban is, ahol ugyancsak több tízezer koronavírus-fertőzés történt.

„A szemfájdalom kifejezés keresése Spanyolországban február közepe és március közepe között négyszeresére nőtt, márciusban, Iránban pedig mintegy megduplázódott” – közölte a Google.

Képünk illusztráció

Olaszországban a „bruciore occhi” (égő szem) szó keresése a szokásos szint ötszörösére emelkedett márciusban.

New Yorkban ma már a szemfájdalommal kapcsolatos keresések száma közelít a szaglásvesztéssel kapcsolatos keresésekhez.

Fotó: Pixabay

 

Többféle vírusfertőzés is okozhatja

Német orr-fül-gégészek számoltak be először arról, hogy a későbbi koronavírus-betegek gyakran fordulnak hozzájuk úgynevezett anosmiás tünetekkel. Ez lényegében a szaglás elvesztését jelenti, ami nemegyszer az ízlelési képesség csökkenésével is együtt jár.

„Noha a szagvesztést más vírusok okozhatják, úgy gondoljuk, hogy érdemes mindaddig a koronavírusra is gyanakodni, amíg a tesztek nem bizonyulnak negatívnak” – nyilatkozták az orvosok, azt javasolva, hogy akik felfedezik magukon a szaglás és ízlelésvesztés tüneteit, a lehető leginkább különítsék el magukat és hívjanak orvost.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A német klinikai orvosok arról számoltak be, hogy három beteg közül kettő panaszkodott a szaglással és az ízleléssel kapcsolatos problémákra.

A szaglásvesztés vagy más néven anosmia felnőttek esetén 40%-ban vírusfertőzést követően lép fel. Sokan tapasztaltuk is már, amikor egy náthával, megfázással járó betegséget követően átmenetileg rosszabbodik vagy meg is szűnik a szaglásunk: nem érezzük az illatokat, az ételek ízét. Felső légúti fertőzéseket 200-nál is többféle kórokozó válthat ki, ezért nem meglepő, hogy a koronavírus-fertőzés esetén is felléphetnek ilyen tünetek.

Már Dél-Korea, Kína és Olaszország területéről is érkeztek adatok azzal kapcsolatban, hogy a betegeknél szaglásvesztés, vagy csökkenés (hypozmia) következett be. Németországban háromból két betegnél jelentkeztek a tünetek. A brit fül-orr-gégészeket összefogó szakmai szervezet állásfoglalása szerint ezért ilyen esetben 7 napos elkülönítés javasolt. A szakemberek arra kérik az érintetteket, ha hirtelen fellépő szaglás- és ízvesztést tapasztalanak, akkor maradjanak otthon és kerüljék a társaságot, mivel terjeszthetik a fertőzést. Ez idő alatt figyeljék a tüneteiket és ha egyéb panaszok is fellépnek, akkor maradjanak továbbra is otthonukban és telefonon értesítsék erről háziorvosukat!

Vigyázat: a szagvesztést sok más betegség is okozhatja!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?