RETRO RÁDIÓ

Ingyen adja az erdő a legjobb C-vitamint. Most kezdhetjük szedni

Létrehozva2019. 10. 03. 20:00

Hússzor több C-vitamin van benne, mint a narancsban, hasznos antioxidáns, az egyik legjobb zsírégető, és hatalmas segítség, ha megfáztunk. Csipkebogyó készítményekkel tele vannak az üzletek polcai, de magunk is szedhetünk, hiszen az erdőben bőségesen találhatunk bokrokat.

A vadrózsában egész nyáron gyönyörködhetünk, sokszor nem is kell kimennünk a természetbe: parkokban is láthatjuk az apró virágokat az igencsak szúrós bokrokon. Ősszel pedig a kezdhetjük szüretelni csipkebogyótermést, hiszen nem csupán megfázásra jó, de például az ízületi fájdalmak ellen is. Készíthetünk belőle lekvárt, kiszáríthatjuk teához a bogyókat, de sokan az erdőt járva nyersen is esznek a fanyar bogyókból. Most érdemes utánajárni, hol tudunk szedni magunknak!

Fotó: 123RF

Erdőn, mezőn található a legtöbb

Fotó: Pixabay

Ha rendszeresen kirándulunk, akkor már észrevehettük, hogy az erdei tisztásokon, dombhátakon, mezőkön rengeteg csipkebokor él. Ez a növény ugyanis imádja, ha sok napsütés éri. Az ősz beköszöntével megjelennek a piros bogyók, így semmivel nem téveszthetjük össze a bokrot. Kevesen tudják, hogy ez a vadon élő növény prímán elvan a kertekben is, sövényként, dísznövényként is telepíthetjük, és ősszel a saját csipkebogyónkat szüretelhetjük. Azonban olyan kertbe, ahol kisgyerekek játszanak, nem ajánlott, ugyanis a bokor kegyetlenül szúrós.

Kezdődhet a szüret!

Fotó: 123RF

A közhiedelem szerint akkor a legfinomabb a csipkebogyó, ha már megcsípte a fagy, de ez nem igaz: szeptember elejétől nyugodtan kezdhetjük szedni a húsos, piros bogyókat. A szedésnél vigyázzunk a kezünkre, a bokor nem adja könnyen a termést: hatalmas, hegyes tüskékkel védekezik, és még a legóvatosabb szüretelő keze is tele lesz karcolásokkal a végére. Arra figyeljünk, hogy országút melletti bokrokról ne gyűjtsünk csipkebogyót. Csak az egészséges, kemény terméseket szedjük le, és óvatosan bánjunk velük: nem szabad rázni, töretni, és csak rövid időre tárolhatjuk zacskóban, mert hamar bepenészedik. A legjobb, ha a kirándulásból hazaérve azonnal elkezdjük feldolgozni.

Macerás munka, de megéri

Fotó: 123RF

Ha már összeszedtük a kincset, kezdődhet a feldolgozás. Attól függően álljunk neki, hogy mit akarunk készíteni belőle. Ha teát szeretnénk, akkor vágjuk le a bogyókról a szár- és csészelevél maradványokat, majd éles késsel vágjuk ketté őket, és szedjük ki a magokat. Ezután napon vagy sütőben szárítsuk ki (sütőben 30 percig, 80 fokon). Ha lekvárt szeretnénk készíteni, csak a csipkehúsra van szükségünk. Mindkét esetben kellemetlen, ahogy a szőrök szúrják a kezünket, érdemes kesztyűben dolgozni. A teán és a lekváron kívül készíthetünk a termésből csipkebogyóbort is, ami kiváló házi szer a hólyag és a vese karbantartására, de lehet belőle likőr és szörp is.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.