Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2018.02.18.

Miért túlsúlyosak a magyar bölcsődések?

Hazai felmérések szerint a 2 év alatti kisgyermekek ötöde elhízott, vagy túlsúlyos, ez pedig a felnõttkori szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség okozója lehet. Az ok pedig nem más, mint a túlzott cukorfogyasztás. A WHO megkongatta a vészharangot - világjárványnak minõsítette a cukorbetegséget.

Szerző Ripost

A cukorbetegség 2007-ben 246 millió ember életét befolyásolta. 2025-re várhatóan már 380 millió lesz a cukorbetegek száma, 2035-re pedig akár 592 millió embert is érinthet a betegség. Nem csoda, hogy az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak minősítette a diabéteszt, ám az is nyilvánvaló, hogy e járvány visszaszorításához társadalmi összefogásra és nemzeti szintű fellépésre van szükség.

Mikor jön már a cukoradó?

Nagy-Britanniában ez év tavaszára tervezik a cukoradó bevezetését, amellyel a magas cukortartalmú ételek és italok gyártóit sújtanák. A 100 milliliterenként 5-8 gramm cukrot tartalmazó ételekre és italokra alacsonyabb, a 8 grammnál többet tartalmazókra magasabb adókulcsot alkalmaznának, míg az alacsony cukortartalmú ételeket nem adóztatnák meg a különadóval.

Más országokban, így Németországban és Spanyolországban is fontolgatják a különadó bevezetését – már csak azért is, mert Németország az egyik olyan európai ország, ahol rengetegen, közel 7,5 millióan szenvednek cukorbetegségben. Magyarországon 2016-os adatok szerint közel 772 ezer ember életét keserítette meg ez a betegség. A betegek jó része a helytelen életmódból fakadó 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

A kétévesek ötöde elhízott

Az elso1000nap.hu oldal szerint a WHO 41 millióra becsüli világszerte az ötévesnél fiatalabb, túlsúlyos, vagy elhízott gyermekek számát, és várakozásaik szerint ez a szám 2025-re megduplázódik. Sajnos itthon sem jobb a helyzet: a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az 1-3 évesek a napi maximálisan ajánlott cukormennyiség másfélszeresét fogyasztják el, és a két év alattiak kötöde túlsúlyos vagy elhízott – ezáltal pedig erősen veszélyeztetettekké válnak a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség felnőttkori kialakulása szempontjából.

Tulajdonképpen már a baba születése előtt, az anyuka egészséges étrendjével tennünk kellene azért, hogy megelőzzük az elhízást. A kicsi születése után pedig ameddig csak lehet, érdemes szoptatni, hiszen hat hónapos korig az anyatej a legtökéletesebb táplálék. A hozzátáplálás időszakának azonban már lehet buktatói: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérései szerint a babák minden harmadik családban azt eszik, amit a felnőttek, sőt, akár már 4-12 hónapos koruk között is kapnak édességet, cukros falatokat. Ez nemcsak azért probléma, mert a mértéktelen cukrozás rontja a fogakat és székrekedést okozhat, hanem azért is, mert a kicsik ízlése ilyenkor alakul ki: ha hozzászoknak a sós és fűszeres ízekhez, később is ragaszkodni fognak hozzájuk.

Figyeljünk az étrendre!

Az 1-3 éves gyerekek esetében napi 27-32 gramm, vagyis körülbelül 6-8 teáskanálnyi mennyiség lenne a maximálisan megengedett cukormennyiség – ezt azonban egy kis cukrozott teával, szörppel, gyümölcsjoghurttal, túródesszerttel máris nagyon könnyen meghaladhatjuk. Vagyis érdemes nagyon odafigyelni a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekre – épp elég az a természetes cukor, amennyit a gyerek a tejjel vagy a gyümölcsökkel magához vesz. Az üdítőt vagy szörpöt inkább cseréljük cukrozatlan teára, vagy frissen préselt gyümölcslére, részesítsük előnyben a natúr ízeket. A sóval is érdemes vigyázni, 1-3 éves kor között legfeljebb napi 2 gramm sót fogyaszthatnak a gyerekek. Az étrendjük viszont tartalmazzon minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonafélét. Különösen 1 éves kor után fontos fokozottan odafigyelni a gyerekek táplálkozására: 4-12 éves korban általában még szigorúbban betartják a szülők az ajánlásokat, utána azonban engedékenyebbekké válnak. Pedig a baba ebben az életkorban nem „mini felnőtt”, tápanyagigénye komolyan eltér a felnőttekétől – tehát nagy hiba ugyanazt az ételt adni neki, amit a család többi tagja eszik.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Bayern München edzőjével egyeztet az Újpest

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg