tóth gabi
Egyre több táplálkozási szakértõ állítja, hogy vétek nem kihasználni a banánhéjban rejlõ lehetõségeket, hiszen tele van bioaktív anyagokkal, vitaminokkal. Elfogyasztásával erõsíthetjük az immunrendszerünket, csökkenti a rossz koleszterinszintet, és még a hangulatunkat is feldobja.
A legtöbben kidobjuk a banánhéjat, pedig tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Jó rostforrás, fogyasztása teltségérzetet okoz, ily módon segítve a fogyókúrázókat. A banánhéj nagy mennyiségű B6- és B12-vitamint tartalmaz, van benne A-vitamin, magnézium és a kálium is. Ez utóbbi például segíti az izomzat és az idegrendszer megfelelő működését, a vércukorszint szabályozását.
Megtalálható benne a triptofán nevű aminosav, ami megemeli a szervezet szerotonin szintjét, és az alvási problémák kezelésén kívül még a hangulatunkat is feldobja. Lutein is van a banánhéjban, ez segít megelőzni szürke hályog és a makula degeneráció kialakulását, ami pedig a vakság egyik vezető oka.
Mindez szép és jó, de mégis hogyan együk a banánhéjat? A Daily Mailnek nyilatkozó táplálkozási szakértő mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyümölcs héja legyen mentes a vegyszerektől, vagyis így kezdődik a recept:
végy egy biobanánt, mosd meg a héját, turmixold le, és úgy tedd az ételeidhez, de fogyaszthatod önmagában is, kalóriatartalma pedig minimális.