RETRO RÁDIÓ

Megdöbbentő, mit találtak a csomagolt spenótban!

Zuti Bea
Szerző
Zuti Bea
Létrehozva2015. 09. 10. 19:50

A csomagolt salátákban és spenótban rengeteg baktériumot találtak a kutatók, annak ellenére, hogy elõmosás után csomagolják ezeket a zöldségeket. Megmutatjuk, mire figyelj!

Egy amerikai kutatás szerint az előcsomagolt zöldségek és saláták veszélyes baktériumokat tartalmaznak. Többek között kimutatták az E. colit is, ami például súlyos vastagbélgyulladást okozhat.

A fertőzött spenót veszélyei

2006-ban súlyos E.coli fertőzés söpört végig Kaliforniában, ami 205 súlyos megbetegedést és 3 halálos áldozatot követelt. Ezért Sharon Walker, a kaliforniai egyetem professzora úgy döntött, hogy bevizsgálja az előcsomagolt spenótot.

A mikroszkopikus vizsgálat során arra a felfedezésre jutott, hogy

az ipari mosás szinte egyáltalán nem hatékony, hiszen a redőkben és a kis lyukakban megtapadnak a baktériumok,

melyeknek szinte 90%-uk túléli a tisztítást.

A baktériumok később könnyen szaporodhatnak csomagolás után, és mire a tányérodra kerül a spenót, már több generációnyi E.coli tanyázhat a leveleken.
Benjamin Chapman élelmiszer-biztonsági szakértő szerint hasonló vizsgálatok kimutatták, hogy a csomagolt salátáknál és zöldségeknél ugyanez a helyzet.

Nem ehetsz többé csomagolt spenótot?

A kutatók persze senkit nem akarnak megrémíteni, aki spenótot, salátát eszik, de azt javasolják, a legjobb az, ha vásárlás után még egyszer megmosod a zöldségeket, akkor is ha előre csomagolt leveleket veszel.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.