tóth gabi
A csomagolt salátákban és spenótban rengeteg baktériumot találtak a kutatók, annak ellenére, hogy elõmosás után csomagolják ezeket a zöldségeket. Megmutatjuk, mire figyelj!
Egy amerikai kutatás szerint az előcsomagolt zöldségek és saláták veszélyes baktériumokat tartalmaznak. Többek között kimutatták az E. colit is, ami például súlyos vastagbélgyulladást okozhat.
2006-ban súlyos E.coli fertőzés söpört végig Kaliforniában, ami 205 súlyos megbetegedést és 3 halálos áldozatot követelt. Ezért Sharon Walker, a kaliforniai egyetem professzora úgy döntött, hogy bevizsgálja az előcsomagolt spenótot.
A mikroszkopikus vizsgálat során arra a felfedezésre jutott, hogy
az ipari mosás szinte egyáltalán nem hatékony, hiszen a redőkben és a kis lyukakban megtapadnak a baktériumok,
melyeknek szinte 90%-uk túléli a tisztítást.
A baktériumok később könnyen szaporodhatnak csomagolás után, és mire a tányérodra kerül a spenót, már több generációnyi E.coli tanyázhat a leveleken.
Benjamin Chapman élelmiszer-biztonsági szakértő szerint hasonló vizsgálatok kimutatták, hogy a csomagolt salátáknál és zöldségeknél ugyanez a helyzet.
A kutatók persze senkit nem akarnak megrémíteni, aki spenótot, salátát eszik, de azt javasolják, a legjobb az, ha vásárlás után még egyszer megmosod a zöldségeket, akkor is ha előre csomagolt leveleket veszel.