kulcsár edina
Egyre többen vitatkoznak a szójáról. Egészséges, egészségtelen? Egy biztos, újabban ezt a növényt is felelõssé teszik jó néhány élsportoló haláláért.
Szója a legtöbb hétköznapi élelmiszerünkben előfordul: a tejtermékektől a kenyérig, rengeteg késztermékbe tesznek az olcsó fehérjeforrásból, és ez talán még nem is akkora baj! Csakhogy a sportolók is sokszor szednek doppingszernek nem minősülő, ám a teljesítményüket javító, és az izomépítést fokozó fehérjekoncentrátumokat, és ezeket is gyakran szójából gyártják. Szakértő szerint ezek a készítmények elvileg biztonságosak, ám ma már egyre többen hangoztatják, a szója igenis szerepet játszhat a fiatal sportolókat érintő hirtelen szívhalál kialakulásában. Mi lehet az igazság?
Azt már régóta tudjuk, hogy a szójából készült ételekkel, a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló hormonszerű növényi anyagokat, fitoösztrogéneket is beviszünk a szervezetünkbe. Ezek természetesen kevésbé hatásosak, mint a szervezet saját női nemi hormonjai, hatásuk elsősorban akkor kerül előtérbe, amikor a szervezet saját hormontermelése csökkenni kezd, azaz a változókor idején. Kutatók szerint a szójafogyasztásnak köszönhető, hogy Ázsiában általában kevesebben panaszkodnak a változókor tüneteiről és egészségügyi problémáiról.
Érdekes tény: Megfigyelések szerint, az is részben a szójának kösznhető, hogy a kislányoknál a női nemi érés időszaka jóval előbbre tolódott, mint 20 évvel ezelőtt!
Dr. Csáky István, az Állatorvostudományi Egyetem szójakutatója szerint viszont a fitoösztrogénnek szerepe lehet abban, hogy manapság egyre több életerős, fiatal sportoló hirtelen szívhaláláról hallani. A kutató több interjúban is elmondta, hogy megfigyelései szerint:
egy apró genetikai hibának, az élsporttal járó erőfeszítésnek és a szójafogyasztásnak együtt van szerepe a halálos szívproblémák kialakulásában.
Ez az oka annak is, hogy ez a helyzet minden esetben férfiakat érint – a nők kevésbé érzékenyek a fitoösztrogének túlzott bevitelére, mint a férfiak. Állatkísérletekben gyakran figyeltek meg szívnagyobbodást a szójával táplált állatoknál.