Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.16.

Ezeket a telefonszámokat tárcsázd, ha bajba kerülsz külföldön!

Akár az autónkkal, akár velünk, akár a velünk utazókkal történik valami váratlan, ezeken az elérhetőségeken kérhetünk segítséget. Íme a külföldön hívható segélyhívó számok listája!

A legjobb, ha még indulás előtt a mobilunk névjegyzékébe elmentjük a következő elérhetőségeket, hogy ha esetleg bajba kerülnénk külföldön, rögtön cselekedni tudjunk. Más és más számokat kell tárcsázni ugyanis, ha például elkallódna a gyermekünk, megsérülünk vagy balesetet szenvednünk az autópályán. Összegyűjtöttük az öt legkedveltebb nyaralási célponthoz tartozó segélyhívó számokat!

07.22.2022,Wroclaw,,Poland,,Alarm,Lights,Of,Emergency,Service,Police,,Ambulance, külföldi segélyhívó számok
Íme a külföldön hívható segélyhívó számok listája! Fotó: DarSzach (illusztráció) / Shutterstock

Az unión belül egységes a segélyhívó telefonszáma

Bárhová is menjünk nyaralni az EU-n belül, ha bajba kerülünk, a 112-es segélyhívószámot kell tárcsázzuk. Ez a szám minden országban, a nap 24 órájában hívható. Ezt tárcsázva azonnali segítséget kaphatunk a készenléti szervektől (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem). A hívás során mutatkozzunk be, mondjuk meg, pontosan hol vagyunk és röviden, de minél pontosabban azt, hogy mi történt. 

A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható. Fontos tudni, hogy amennyiben külföldön hívjuk ezt a számot, 

  • a hívás kezelője az adott ország nyelvén, illetve angolul fog válaszolni. 
  • Ahogy itthon, úgy külföldön is csak akkor hívjuk ezt a számot, ha közvetlen vagy közvetett életveszély áll fenn, rendkívüli haláleset történik, illetve eltűnik valaki.
  • Ha az irataink, kocsikulcsunk veszett el, akkor semmiképpen ne a 112-t tárcsázzuk!

A konzulátusokat is hívhatjuk, ha bajba kerülünk külföldön

Utazás előtt - főleg a kockázatosnak, veszélyesnek minősített országok esetén - regisztráljunk konzuli védelemre a magyar konzulátuson. Az adott ország konzulátusát akkor is felhívhatjuk, ha közlekedés során balesetet szenvedtünk, balesetet okoztunk vagy egy velünk utazó magyar állampolgár elhunyt, esetleg súlyos sérülést szenvedett. Akkor is a konzulátus fog tudni segíteni, ha a helyi hatóságok korlátozzák a személyes szabadságunkat (pl. rabosítanak), illetve ha ellopták, elveszett vagy megsérült az úti okmányunk, útlevelünk. A külföldön található magyar konzulátusok elérhetősége itt található.

Egyéb esetekben ezeket a számokat lehet hívni külföldön, ha bajba kerülünk

Ország

Segélyhívó számok

Egyéb, hasznos információ

HorvátországRendőrség: 192; tűzoltóság: 193; mentők: 194; általános segélyhívó: 112; horvát autóklub-segélyszolgálat: 1987; eltűnt gyermekek felkutatása:116-000Enyhébb közlekedési szabálysértéseknél (pl. mobil telefon vezetés közbeni használata, biztonsági öv használatának mellőzése, gyermekek előírásoknak nem megfelelő szállítása a járműben stb.) 130 euró pénzbírságot szab ki a hatóság.
FranciaországRendőrség:17; mentők:15; tűzoltók:18; segélyhívó: 112; eltűnt gyermekek felkutatására: 116-000A dohányzási tilalom megszegése szabálysértést képez, amely alapesetben 65 euró helyszíni pénzbírsággal büntetendő.
Spanyolország

Általános segélyhívó telefonszám magyar mobilról: 0034-112;

Rendőrség (Policía Nacional) magyar mobilról tárcsázva: 0034-091; mentők: 0034-061; tűzoltók: 0034-080

0,5 g/l véralkoholszintig (0,25 mg/l légalkohol) megengedett a vezetés.
TörökországTűzoltóság: 110; mentők: 112; közlekedési rendőrség: 154; rendőrség: 155; csendőrség: 156Ha a forgalmi engedélyben szereplő személy nem utazik az autóban, ajánlott legalább egy angol nyelvű, közjegyző által hitelesített meghatalmazással alátámasztani, hogy az autó vezetője jogosult a gépjárművet használni.
Görögország

Turista rendőrség: 171;

központi segélyhívó: 112;

rendőrség: 100; mentő: 166;

tűzoltóság: 199; autóklub (ELPA): 10400; Az eltűnt gyermekek felkutatása:116-000

Érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel-a hazai szabályozástól eltérően-segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett.

Forrás: konzinfo.mfa.gov.hu

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek