Világhírű influenszerek 340 millió emberhez vitték el Magyarország jó hírét

POLITIK
INSIDER

Szerző WB

Létrehozva: 2024.06.30.
Módosítva: 2024.07.02. 13:10

Ezért érdemes kiváltani az EU-kártyát

Ha idén európai úti célt választottunk a nyaraláshoz, akkor mindenképpen érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Németh Ági egészségbiztosítási szakértőt kérdeztük, hogyan igényelhetjük, és milyen esetekben nyújt védelmet.

Egyszerűen igényelhető

Mielőtt útnak indulunk, ellenőrizzük, hogy van-e érvényes EU kártyánk. Ha nincs, lejárt, megrongálódott vagy elvesztettük, ne késlekedjünk: indulás előtt időben igényeljünk. Az igénylés történhet személyesen kormányhivatalnál, kormányablaknál, de akár postai úton vagy elektronikusan, ügyfélkapun keresztül írásban is.

EU egeszsegbiztositasi kartya online is igényelhető EHIC
Fotó: Nemeth Andras Peter

Kell hozzá egy meghatalmazás

Kiskorú gyermek részére a törvényes képviselője adhatja be az igénylést. Ha nem tudunk személyesen eljárni a saját vagy gyermekünk ügyében, meghatalmazással más is igényelhet kártyát helyettünk. Ha postai úton szeretnénk igényelni, a meghatalmazást csatoljuk a levélhez - javasolja a Fanny magazin.

Várakozás nélkül

Ha személyesen igényeljük, a kártyát azonnal kiállítják a helyszínen az érvényes okmányok, személyi igazolvány, lakcímkártya, Taj kártya bemutatásával, feltéve, ha jogosultak vagyunk az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Írásban történő igénylés esetén azonban a postázás több napot is igénybe vehet.

Külön díj ellenében

Ha valakinek még nem volt EU kártyája, vagy lejárt az érvényességi ideje, ingyenesen igényelhet újat. Ha viszont elvesztettük, ellopták, vagy megrongálódott, 3 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj ellenében kérhetünk újat. Ha nem szeretnénk igazgatási díjat fizetni, kérhetünk papíralapú kártyahelyettesítőt, amely legfeljebb 90 napig érvényes.

Amikor zöld a lámpa

Csak akkor igényelhetjük, ha jogosultak vagyunk az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, azaz Zöld lámpánk van az egészségbiztosító nyilvántartási rendszerében. Azoknak, akik maguk fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot, az igényléskor be kell mutatniuk a NAV igazolást arról, hogy nincs hátralékuk a járulékfizetésben.

Módosultak a szabályok

Mint minden kártyának, ennek is van érvényességi ideje: az érvényes TAJ számmal rendelkező magánszemélyek a korábbi 36 hónap helyett idén januártól legfeljebb 120 hónapra, azaz 10 évre kaphatnak kártyát, míg az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezettek legfeljebb 6 hónapra kaphatják meg.

Ha külföldre megy dolgozni

Az a munkavállaló, aki külföldre, az EU-ba megy dolgozni és még rendelkezik érvényes magyar EU kártyával, köteles azt visszaszolgáltatni a hivatalnak, mert Magyarországon megszűnt a biztosítási jogviszonya. Ha valaki jogosultság nélkül veszi igénybe külföldön az egészségügyi szolgáltatást az EU kártya terhére, annak költségeit ő maga köteles megtéríteni.

Védelem Európában

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy baleset vagy rosszullét keresztülhúzza a nyaralást. Ilyen sürgős, orvosi ellátást igénylő helyzetekben jelenthet megoldást az Európai Egészségbiztosítási Kártya, melyet az Európai Unióban, valamint az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban vehetünk igénybe a magyar egészségbiztosító terhére.

Csak sürgős esetekben!

Az EU kártya előnye az utasbiztosítással szemben, hogy ingyenesen igényelhető, és egyes országokban nagyobb előnyt biztosíthat az ellátás terén. Azt viszont fontos tudni, hogy az EU kártya terhére csak azok az ellátások vehetők igénybe, amelyeket az orvos sürgős szükséges ellátásként ítél meg.

Tervezzünk kicsit előre!

Még az utazás előtt nézzünk utána, hogy a tengerparton, üdülőhelyen hol található az adott ország főbiztosítójával szerződött orvos vagy kórház, ahol az EU kártyával igénybe vehetjük az orvosi ellátást. Ha bármilyen egészségügyi probléma adódik nyaralás közben, keressük fel a szerződött egészségügyi szolgáltatót.

Sportoljunk biztonságban!

Vannak olyan egészségügyi szolgáltatások, amelyekre az EU kártya nem nyújt védelmet. Sokan nem tudják például, hogy az extrém sportolás közben elszenvedett balesetekre nem terjed ki a védelme, így, ha szeretünk búvárkodni, feltétlenül kössünk erre irányuló utasbiztosítást.

Mentés másképp

Egyes országokban eltérő lehet az ingyenes egészségügyi szolgáltatások köre. Előfordulhat, hogy amelyek itthon ingyenesek, másik európai országban fizetni kell érte. Sok helyen például a kötelező egészségbiztosítás nem fedezi a mentőszolgáltatást, így azt az EU kártyával sem tudjuk kifizetni, ezért mindenképpen ajánlott utasbiztosítást kötni.

Őrizzük meg a számlát!

A költségtérítés módja országonként változik. Ha olyan helyen ér bennünket betegség vagy baleset, ahol az ellátás költségét nekünk kell előre finanszíroznunk, akkor a hazatérést követően az eredeti kifizetett számlával igényelhetjük vissza az ellátás összegét a társadalombiztosítótól.

Utólag térítenek

Ha az EU kártyát az adott kórházban nem fogadják el, akkor az igénybe vett egészségügyi ellátást közvetlenül a külföldi szolgáltatónak kell megfizetnünk, majd hazatérést követően a társadalombiztosítónak kell benyújtani a megtérítési kérelmet.

 

Szöveg: Reiter Georgina

 

origo.hu

Nagy a baj: rémisztő halat fedeztek fel a Hévízi-tóban

ripost.hu

Kitálalt a profi betörő: ez a 6 biztonsági hiba, amit mindenki elkövet otthon

mindmegette.hu

Készítsd így a kovászos uborkát, és tuti, hogy a tapasztalt háziasszonyok is elkérik a receptet

mandiner.hu

Putyinék egyértelműen reagáltak Zelenszkij feltételeire

ripost.hu

Egy Schumacher máris visszatért a Forma-1-be

magyarnemzet.hu

Harminc éve elhagyatottan áll Magyarország legnagyobb szellemvárosa

ripost.hu

Pénzeső júliusban: 3 csillagjegyre most rámosolyog a szerencse

travelo.hu

A világ legmagasabb ikertorony szállodájában kapnak ajándék éjszakát az Emirates utasai

ripost.hu

Nagyon merész! Hófehér miniruhában állt neki kocsit mosni Mikes Anna

ripost.hu

Dárdai Márton ráfizethet az Eb-re: válaszút elé állították

ripost.hu

Rossz hír érkezett a Horvátországba készülő magyarok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Figyelem! Megszűnt a boltokban a kötelező akciózás, így lehet mégis több ezret spórolni

INSIDER

Ettél már tejfölös vagy alkoholos fagyit? Mi megkóstoltuk - videó

INSIDER

Nem elég az ukrajnai konfliktus: még évekig elhúzódhat a háború a Közel-Keleten is

INSIDER

Semmibe veszik a fapados multik az utasaikat – hatósági ellenőrzés indult a botrányok miatt

INSIDER

Egy napja nem találják a Tiszába zuhant családtagokat

INSIDER

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

INSIDER

Orbán Viktor első útja az EU soros elnökeként a békéért vezetett

INSIDER

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, már nem is kell sokat várniuk