MANIMÉKER

Szerző WB

Létrehozva: 2024.04.29.

A szó elszáll... Ezért éri meg eltartási szerződést kötni

Napjainkban sokan egyedül élnek életük utolsó éveiben, amikor nagy szükségük lenne támogatásra és gondozásra. Ilyenkor az idős emberek gyakran kötnek tartási szerződést, hogy ellátásukat biztosítsák. Dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvédet kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

Tartási szerződést általában család nélküli egyedül maradt idős emberek szoktak kötni, de előfordulhat az is, hogy valaki közeli hozzátartozójával köt megállapodást. Ennek lényege, hogy az eltartó valamilyen vagyontárgyért, általában ingatlanért cserébe vállalja az idős ember gondozását - írta a Fanny magazin.

 

A szó elszáll, az írás megmarad

A tartási szerződés gyakran meghatározza az idős személy jövőjét és ellátását az élete hátralévő részében, ezért soha ne szóban, hanem mindig írásban rögzítsük. Ez az érvényesség egyik alapfeltétele, ugyanakkor lehetővé teszi az elvárások pontos meghatározását is, ami segít megelőzni vagy megoldani egy esetleges vitás helyzetet.

 

Az élete végéig tart

A szerződés az eltartott haláláig tart. Ebből következik az úgynevezett „szerencse” jellege, mivel a szerződéskötéskor senki sem tudhatja pontosan, meddig áll fenn a szerződés. Előfordulhat, hogy az eltartott már néhány hónap után meghal, de lehet, hogy évtizedekig kell a kötelezettnek a jogosultról gondoskodnia.

 

Vállalja az ápolását

A vitás helyzetek elkerülése miatt fontos, hogy a szerződés részletesen rögzítse, hogy az eltartott pontosan mit tekint megfelelő színvonalú tartásnak, gondozásnak. Az eltartónak nemcsak a lakhatást, élelmezést és ruházatot kell biztosítania, de az idős személy ápolását és gyógykezelését is vállalnia kell. Emellett köteles gondoskodni arról is, hogy az eltartottat halála esetén méltó módon eltemessék, ami magában foglalja a temetés költségeit is.

 

Biztosítsuk be magunkat

Leggyakrabban ingatlan a szerződés tárgya, de bármilyen ingó vagyon, vagyoni értékű jog is lehet, például egy autó vagy egy műtárgy is. Ingatlan esetén a szerződés aláírásakor a tulajdonjog átszáll a tartásra kötelezettre. A tartásra jogosult kérésére a tulajdoni lapra tartási joga bejegyzésre kerül, emellett biztosítékként érdemes a holtig tartó haszonélvezeti jogot is bejegyeztetnie az ingatlanra.

hospice, kórház, haldokló, idős, időskor Pixabay
Fotó: Pixabay

Tovább száll az örökösre

Előfordul, hogy olyanok kötnek tartási szerződést, akik örökösei az eltartottnak, például unoka a nagyszülőjével. Ha a körülményekből más nem következik, a közeli hozzátartozók között létrejött tartási szerződésből folyó kötelezettségek teljesítéséért ellenszolgáltatás nem jár, amely esetben az örökhagyó hagyatéka, például az ingatlan az öröklés rendje szerint száll majd tovább az örökösökre.

 

A kötelesrész jár csak

Ha az eltartott a törvényes öröklés szerint kötelesrészre jogosult hozzátartozóval köt tartási szerződést, és az eltartott a szerződés megkötésétől számított két éven belül meghal, a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani a tartási szerződéssel elidegenített vagyon értékének a ténylegesen nyújtott tartás értékével nem fedezett részét.

 

A szerződés megszüntetése

A tartási szerződés akár évtizedekig is tarthat, ez idő alatt változhatnak az eltartott vagy az eltartó körülményei, de gyakran előfordulhat az is, hogy konfliktus adódik a felek között. Ilyen esetekben közös megegyezéssel kérhetik a szerződés időszakos vagy állandó módosítását, esetleg felbontását, amelyet szintén írásban kell rögzíteni.

 

Fizeti a költségeket

A módosítás egyik formája, amikor a szerződés életjáradéki szerződéssé alakul át, például ha a tartásra jogosultnak költöznie kell, vagy egyéb, tőle független körülmények teszik lehetetlenné az eltartott gondozását. Ilyen esetekben az eltartó egy meghatározott összeget, általában havi rendszerességgel köteles fizetni az idős személy ellátására.

 

Elárverezik az ingatlant

Ha az eltartó nem teljesíti tartási kötelezettségét, az eltartott kérheti a bíróságtól a szerződés megszüntetését. A mulasztásnak súlyos következményei lehetnek. Az eltartásért adott ingatlan akár végrehajtás alá is kerülhet, hogy az érintett fél követeléseit rendezzék.

 

Fizetés utólag

Ha a bíróság megszünteti a szerződést, az eltartott félnek meg kell térítenie a tartási szolgáltatás ellenértékét. Ez történhet úgy, hogy a tartás ellenértékét pénzben fizetik ki, vagy úgy, hogy az ellenszolgáltatásként adott ingatlan tartásra jogosult tulajdonjogát részben visszaállítják, míg egy másik részére a tartásra kötelezett tulajdonjogát fenntartják.

 

Sok pénz kevés munkával

A tartási szerződést gyakran az örökösök támadják meg akkor, amikor az eltartási szerződés megkötése és az eltartott halála között rövid idő telik el, így kevés munkáért cserébe nagy értékű ellenszolgáltatás szerez az eltartó. Fontos tudni, hogy az aránytalanság önmagában nem elegendő ok a szerződés érvénytelenségére. Tehát ha a tartásra kötelezett megfelelően teljesítette kötelezettségeit, akkor jogosan számíthat az ellentételezésre.

 

Jó erkölcsbe ütközik

Előfordulhat azonban, hogy a szerződés megkötésének pillanatában a tartásra kötelezett tisztában van az eltartott rossz egészségi állapotával, így azzal, hogy sokáig nem kell helytállnia például egy nagyobb értékű ingatlanért cserébe. Ebben az esetben a bíróság megállapíthatja, hogy a szerződés jó erkölcsbe ütközik, így az semmissé válik.

 

Trükkös ajándékozás

A visszaélés nem csupán az eltartó oldaláról, hanem az eltartott részéről is bekövetkezhet. Gyakran előfordul, hogy az ajándékozási szerződés helyett tartási szerződést kötnek, hogy a hagyatéki eljárás során ne kelljen az örökséget minden jogosult között felosztani. Ha ez kiderül, a szerződés ajándékozási szerződéssé alakul át, amiből a leszármazottaknak kötelesrész jár.

 

origo.hu

Mi történt a merénylet előtti másodpercekben?

ripost.hu

4 csillagjegy, akik szakítás után is megszállottan ragaszkodnak az exükhöz

borsonline.hu

Elárulta magát: alig vált el, máris rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

mandiner.hu

Németországban rettegnek: bajba kerülhetnek Magyarország miatt

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

hirtv.hu

Robert Fico megjósolta a merényletet

ripost.hu

Tragédia érte Tóth Gabi szerelmét, Papp Máté Bencét

mindmegette.hu

Megint bezárnak a boltok vasárnap: sem a Lidlben, sem a Pennyben nem tudsz majd vásárolni

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Újabb helyen lehet majd gyógyszert venni

MANIMÉKER

Tiéd lett az 1 milliárd 585 millió? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Tízből kilenc ember elköveti ezeket a hibákat, ha külföldi webáruházból rendel

MANIMÉKER

Tiéd lett az 1 milliárd 445 millió? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Krausz Gábor újragondolta a magyarok kedvenc ételeit egy hotelben, ahol kamatmentes részletfizetés is van

MANIMÉKER

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

MANIMÉKER

Tiéd lett az 1 milliárd 310 millió? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Hat tévhit és a tények a védőoltásokkal kapcsolatban